Sportske povrede kolena

June 23, 2011 | In: Sportske povrede, Upotreba Geladrinka

Pinterest

Sportske povrede kolenaZglob kolena je najveći i najsloženiji zglob ljudskog tela, predstavlja u funkcionalnom pogledu donjeg ekstremiteta, ključnu sponu koja obezbeđuje uspravan hod.
Zbog svoje kompleksne i suptilne građe veoma je neotporan prema štetnim faktorima, što često dovodi do sportske povrede kolena.

Gotovo da nema sportske discipline, kako u ekipnom tako i u individualnom takmičenju gde zglob  kolena nije opterećen i samim tim ugrožen povredom.
To se naročito odnosi na fudbal, rukomet, košarku, ali i na skijanje, tenis, fitness, kao i kontaktne sportove, npr džudo. Najčešće povrede kod nas su u fudbalu i skijanju.
Koleno je opterećeno kod fudbalera više nego u drugih sportista jer kramponi na cipelama fiksiraju stopalu za mekanu zemljanu podlogu. Najčešće se na ovaj način povređuju meniskusi (komadić hrskavice), ali može nastati i bilo koja vrsta ligamentarnih povreda.

Poznato je da se pokreti kolena mogu izvoditi u više ravni, a svaki prekomerni pokret u jednoj ravni, kao i kombinacija nekih od njih dovode do težeg oštećenja kapsuloligamentarnog aparata i meniskusa kolena.

Mehanizam direktne traume može nastati prekomernim pokretom prednjih i zadnjih površina kostiju donjih ekstremiteta (nogu). Tada uglavnom nastaju selektivne povrede određenih ligamenata. Ukoliko je prisutno dejstvo dodatne rotacione sile, mogu nastati mobile casino i kombinovane povrede.

Postoje tri osnovne sile koje izazivaju povrede skijaša:

 • Prva sila je spoljašnja rotacija koja dovodi do različitih tipova istezanja ili rascepa ligamenata i kapsule kolena, kao i skočnog zgloba.
 • Druga sila jeste pad unapred koji izaziva hiperekstenziju kolena (naglo ispravljanje noge) udružen sa povredom i oštećenjem mekog tkiva. Može nastati prelom potkolenice i rascep Ahilove tetive.
 • Treća sila jeste unutrašnja rotacija kolena, najčešće kod početnika. Tom prilikom može doći do uganuća skočnog zgloba, povrede ligamenata preloma potkolenice.

Povrede meniskusa predstavljaju najčešće povrede zgloba kolena kod sportista. Dijagnoza povrede je zasnovana na kliničkom pregledu. Najčešće se javlja uzdužan rascep usled prekomernog opterećenja. Klasičan simptom je blokada – kada bolesnik ne može da ispravi koleno, praćeno bolnim stanjem i odsustvom normalne funkcije.

Dijagnoza se postavlja najpre rutinskim snimkom kolena, artrografijom i artroskopijom (snimanje zgloba kolena iznutra pod anestezijom).

Lečenje se može podeliti u operativni o neoperativno. Operativna tehnika (meniscektomija) podrazumeva uklanjanje meniscealnog tkiva. U neoperativne tehnike spada fizikalno lečenje i osposobljavanje nakon povrede meniskusa.

Osnovni cilj je sprečiti slabost mišića, vaskularne komplikacije (komplikacije krvnih sudova), vratiti gubitak opšte kondicije povređenog sportiste
kao i funkcijalnu sposobnost povređenog ekstremiteta.

Pored povrede meniskusa jako su česte povrede ligamenata, koje se javljaju prilikom pojačane fizičke aktivnosti. Povredama je češće izložena unutrašnja strana kolena, a nastaju pri naglim promenama pravca trčanja.
Pacijenti se najčešće žale na bolove i smanjenju funkciju.

Od najveće važnosti u postavljanju dijagnoze je rendgenski snimak koji može ukazati na stepen oštećenja, kao i na eventualno postojanje preloma. Veliki značaj ima i klinički pregled (najpre zdravog a zatim povređenog kolena) kao i rana artroskopija.

Lečenje takođe može biti operativno i neoperativno:

 • Operativno lečenje sportski povreda je neophodno ukoliko postoji ruptura (prekid kontinuiteta – kidanje) ligamenata.
 • Neoperativno lečenje sportski povreda zahteva imobilizaciju, bandažu, fizikalnu terapiju, gips.

Jako važna terapijska mera kod sportista je rehabilitacija, koja ima za cilj vraćanje punog obima pokreta, pune snage mišića. Kod hirurški tretiranih pacijenata se preporučuje zaštita kolena 6 meseci, pa pacijent treba da izbegava sportske aktivnosti visokog rizika.

Pored najčešćih povreda meniskusa i ligamenata sportista nisu isključeni prelomi čašice kolena, luksacija (iščašenje) kolena kao i povrede kostiju nogu.

Dakle, u velikom broju sportova, koleno je noseći zglob i njegova povreda potpuno onesposobljava sportisti za određeni period.
Zato, svaku povredu treba sagledati na ozbiljan način i pristupiti adekvatnom lečenju.

 • Preparat koji se koristi u terapiji sportskih povreda, kao i zaštiti i ishrani vezivnog tkiva (tetiva, ligamenata i mišića) je Geladrink Artrodiet.

Share and Enjoy

 • Facebook
 • Twitter
 • Delicious
 • LinkedIn
 • StumbleUpon
 • Add to favorites
 • Email
 • RSS


356 Responses to Sportske povrede kolena

Avatar

Dr med Dragan Stojicevic

November 14th, 2011 at 5:56 pm

BlOG JE ODLIČAN

Avatar

Predrag

March 9th, 2012 at 11:06 am

Što se sportkih povreda tiče probajte CaiPan kremu za sportske povrede, generalno dobra stvar.

Avatar

vlado

August 24th, 2012 at 11:02 pm

jas imam neku poveredu od stranicnoj deo kolena kad hodam gazim na prste hod e veoma tezak a ponekad koleno me boli sa strane i ponekad kad kodam noga mi trzi i onda padem . hot mi se oteznao nekoliko meseci a nemam otoke ili slicno jer porano sam hodao normalno bio sam planinar i takoj sta bi mogao biti .poz

Avatar

vlado

August 24th, 2012 at 11:04 pm

inace ok ste

Avatar

DONET

August 31st, 2012 at 2:13 pm

Poštovani Vlado,

s obzirom da ste se bavili planinarenjem i da ste dosta opterećivali donje ekstremitete (noge), možda ste nekom prilikom nesvesno preopteretili koleno, a zatim ste počeli da gazite na prste jer ste tako osećali olakšanje.

Moguće je da ste usled opterećenja oštetili neki od nerava koji ishranjuju donje ekstremitete pa bi bilo neophodno uraditi NMR L/S kičme, a zatim se javiti neurohirurgu koji će utvrditi da li postoji neko oštećenje na nivou kičmenog stuba, eventualno diskus hernija.

NMR analiza bi trebalo da da objašnjenje zašto padate, a neurohirurg će Vam dati adekvatnu terapiju.

Ukoliko imate još pitanja, slobodno se javite.

Srdačan pozdrav!

Avatar

Slavica

November 3rd, 2012 at 6:01 pm

Pozdrav, imam problema sa kolenima i nijedan lekar mi do sada nije ponudio nikakvo objasnjenj.
Naime, 2004 mi se na casu fizickog rastavilo koleno. Jedna kos u jednu starnu druga u drugu i casica mi se spustila. Prilikom pada doslo je do udara koji je stvorio podliv. To su mi punktirali i vremenom (led, chymoral, midol, mirovanje) otok je spao. Nekoliko godina kasnije radila sam posao na kom sam stajala po 8,9 sati i nateklo mi je opet to isto koleno. Sada su ozbiljnije krenuli sa pretragama, pa sam bila i na magnetnoj rezonansi koja nije pokazala nista. A lekar me pitao da li me boli i nakon mog odgovora ne, poslao me kuci. Na pitanje zbog cega mi se to desava gospodin mi je rekao da nadjem decka i da ce sve biti u redu.
Dve godine kasnije, tj. pre neki dan, puca mi drugo koleno. tj. sisla sam sa barske stolice da podignem stolicarku i casica mi je ispala. nateklo, mogu da ispravim nogu ne mogu da savijem, donekle mogu da se oslanjam, imate li neku sugestiju za mene i sta bi moglo biti?

Avatar

Nemanja

November 5th, 2012 at 10:34 am

Postovani
osetio sam posle par klizecih startova bol u casici iliti na njoj. Posle par dana bol se umanjio i skoro skroz nestao. Nakon 2 nedelje odigrao sam utakmicu visokog inteziteta sa mnogo klizecih startova i POSLE utakmice bol se vratio. Ali mnogo jaci, toliki da sutradan nisam mogao u potpunosti saviti nogu zbog bola. A bol se sa casice prebacio na mesto pored casice, sa strane. Posle meca ledio sam nogu nije pomoglo. Bavim se fudbalom, i nikad nisam imao povredu kolena.
Molim vas za neko strucno misljenje.
Hvala.
Pozdrav

Avatar

DONET

November 5th, 2012 at 2:41 pm

Poštovana Slavice,

verovatno je usled fizičkog opterećenja došlo do oštećenja hrskavice kolena. To je odreagovalo pojavom bola, otoka, podliva. Pored hrskavice je najverovatnije oštećeno i meko tkivo, a usled neadekvatne terapije i dugog stajanja došlo je do ponovnog oticanja.

S obzirom da se i sada javljaju nove tegobe bilo bi dobro da krenete sa novim pregledima, i to uradite rendgenski snimak oba kolena, da se vidi u kom je stanju hrskavica zglobova kolena i koliko je propala.

Molimo Vas da nam pošaljete izveštaj radiologa (email: info@bolesti-zglobova.com) kako bi utvrdili uzrok problema i eventualno preporučili terapiju.

Srdačan pozdrav!

Avatar

DONET

November 5th, 2012 at 3:46 pm

Poštovani Nemanja,

s obzirom da se bavite fudbalom moguće je da usled tih startova došlo do oštećenja hrskavice kao i povrede meniskusa ili neke od mekotkivnih struktura.
Da bismo znali šta je u pitanju najbolje bi bilo da uradite rendgenski snimak kolena kako bi utvrdili stepen oštećenja a potom dali određenu terapiju.
Snimak možete poslati na email: info@bolesti-zglobova.com.

Srdačan pozdrav!

Avatar

Goran

December 11th, 2012 at 7:42 pm

Pozdrav. Pre dva meseca sam imao iscasenje kolena na fudbalu i refleksno sam ga u padu vratio. Doktor prijatelj me je pregledao konstatovao je otok ,bolove iznad casice i ispod i u zadnjem delu kolena gde se savijai rekao da nema ukrstenih ligamenata ,nema efekat “fioke ,”da su povredjenii ligamenti. Naravno oslanjanje na nogu je bilo jedva i imao sam utisak da ce mi koloeno opet samo od sebe iskociti. Uradio mi je 5 teraoija a ja sam vec posle trece skoro normalno hodao. POsto sam se osmelio i opet otisao na fudbal desila mi se ista stvar (samo sto sada ne smem kod njega jer ce me prebiti sto sam se brzo vratio na teren) :) .
Ista povreda,koleno mi se iscasilo (osetio sam kako mi ispada iz lezista i kako cuje krc-krc kada je iskocilo i vratilo se), s tim sto su sada bolovi bili neuporedivo manji. POlse pola sata sam normalno hodao.
E sada da predjemo na moj problem. Kako da resim da prestane da me boli?
- Boli me kada skroz ispravim nogu (zadnjih recimo 5cm ali mogu do kraja da je ispraqvim )u zadnjem delu gde se koleno savija.
- Kada skroz savijem koleno u sedecem stavu kada priblizim koleno grudima osecam kao da mi koleno unutra nabubrelo (kao neki veliki unutrasnji otok).
-Pritom celo koleno je malo oteceno ali me nista ne boli na dodir.

Avatar

Goran

December 11th, 2012 at 7:44 pm

Pritom da napomenem da su obe povrede bili prilikom menjanja pravca u stranu i tako mi je koleno i iskocilo. Ne unapred ili u unazad….
Hvala..

Avatar

DONET

December 14th, 2012 at 1:02 pm

Poštovani Gorane,

Zaista nije trebalo tako brzo da se vratite na teren, niti da se bavite bilo kakvom fizičkom aktivnošću.

Pored terapije koju možemo da preporučimo, obavezno treba uraditi RO snimak kolena, da bi videli u kakvom je stanju hrskavica zgloba kolena.

Ono što bi moglo da Vam pomogne je Geladrink Fast, kapsule, 3×4 na dan posle jela, kako bi se rešili bolova. Bol i otok, na koji se žalite, će se postepeno smanjiti, a prve znake olakšanja ćete osetiti nakon dve nedelje.

Važno je da naredna 2 do 3 meseca vodite računa o pokretima i obavezno se javite nakon mesec dana kako bi znali u kom pravcu ide Vaš oporavak.

Ukoliko imate dodatnih pitanja slobodno nam se javite.

Srdačan pozdrav!

Avatar

Mladen

January 19th, 2013 at 11:51 am

Pozdrav

Zanima me u vezi boli u koljenu. Slomio sam prije 7 i nesto mjeseci lijevu nogu na nogometnoj utakmici, malo iznad gleznja. Prije toga nisam imo nikakve ozbiljne ozlijede niti koljena niti neceg drugog. Dobro, to je sve proslo. Ali sad imam bol u koljenu s unutrasnje strane, mogu normalno hodati i to sve, ali me u odredenim pozama boli. Npr. kada legnem na stomak i onda hocu saviti koljeno, tu mi se javlja bol s unutrasnje strane, nista nije oteceno. Trenutno sam kreno na terapije ultrazvukom, dali ce to pomoci? Sta trebam raditi u vezi toga? Hvala unaprijed na odgovoru.

Avatar

milan

February 1st, 2013 at 2:06 pm

Igrao sam rekreativno fudbal i prilikom jednog doskoka osetio sam strahovit bol u kolenu .Posle desetak minuta bol se postepeno smanjivao da bi nakon dan dva prestao.Umedjuvremenu sam zbog klizanja na ledu jos dva puta uvio nogu u kolenu pri cemu sam osetio bol.Posle otprilike dva meseca (zaboravio sam da napomenem da je koleno blago nateklo) i dalje je nateceno ,bez bolova ,mogu da trcim ali imam problem pri promeni pravca ,javi se slabiji bol.

Avatar

DONET

February 2nd, 2013 at 11:41 am

Poštovani Mladene,

terapija ultrazvukom će pomoći kao i ostale vrste fizikalne terapije, ali je poželjno uzeti i preparate iz grupe kolagenskih hondroprotektora koji će hraniti hrskavicu kolena, tj sprečiti njeno daljnje propadanje.
Izbegavajte položaje koji Vam ne prijaju i trudite se da ultrazvučnu terapiju sprovedete do kraja.

Srdačan pozdrav!

Avatar

DONET

February 2nd, 2013 at 11:52 am

Poštovani Milane,

verovatno se radi o povredi spoljašnjih i unutrašnjih ligamenata kolena. Možda postoji i oštećenje meniskusa a samim tim dolazi do oštećenja hrskavice zgloba kolena.

Bilo bi poželjno uraditi rendgenski snimak kolena kako bi videli gde se tačno nalaze patoanatomske promene. Bavljenje sportom se ne preporučuje, bar dok se ne utvrdi do kakvog oštećenja je došlo i kakva je terapija neophodna za oporavak.

Protiv bolova možete uzeti neki od preparata iz grupe analgetika, a zatim za zaštitu hrskavice, odnosno njenu ishranu, bilo bi poželjno koristiti nešto od kolagenskih hondroprotektora koji će sprečiti dalje propadanje.

Srdačan pozdrav!

Avatar

Jovana

February 4th, 2013 at 8:59 pm

Postovani, pre nedelju dana sam imala povredu na treningu, dg Luxatio patellae sin, uradjena mi je repozicija i stavljena tutor longeta, i tom prilikom mi je ortoped rekao da cu nositi gips 6 nedelja. Cudno zar ne s obzirom na dg? Zanima me Vase misljenje kao i da li mi mozete reci za koliko vremena otprilike bih se mogla vratiti sportskim aktivnostima? Srdacan pozdrav! J.

Avatar

DONET

February 5th, 2013 at 9:46 pm

Poštovana Jovana,

s obzirom na tip povrede (na osnovu dijagnoze) gips bi morali da nosite najmanje 5 nedelja, a potom još 6 do 7 nedelja da sačekate sa sportom, ali sve zavisi od brzine oporavka. Nakon gipsa bilo bi dobro da stavite steznik, iz preventivnih razloga. U svakom slučaju ništa ne radite bez saglasnosti Vašeg ortopeda i sportskog lekara.

Srdačan pozdrav!

Avatar

VladanR

February 27th, 2013 at 11:03 am

Postovani,
Osredji udarac u prednju desnu stranu levog kolena u plastiku koja se nalazi ispod upravljaca automobila (prilikom lakseg udesa kolima) ucinio je da nakon par dana na tom kolenu dobijem blagi otok koji sam sanirao hepatrombinom u roku od 4 dana….. sada mi se javlja bol kada nakon npr duzeg SEDENJA ustanem i ispravim to koleno….. Bol postepeno nestaje nakon 10-20 koraka….. takodje ne mogu da napravim bas pun cucanj jer osecam to neko zatezanje i probadanje tj bol u tom kolenu… I takodje osecam kao da se oseca neko “kliktanje” kada sakom masiram to koleno….. Da li je u pitanju ozbiljna povreda ???

Avatar

DONET

February 27th, 2013 at 3:54 pm

Poštovani,

u pitanju je traumatsko oštećenje čašice kolena, a moguće i da je kao posledica toga došlo do oštećenja hrskavice zgloba kolena. Da bi se video koji stepen oštećenosti je pitanju neophodno je pre svega uraditi rendgenski snimak kolena a zatim pristupiti adekvatnoj terapiji, inače tokom vremena hrskavica će biti sve podložnija propadanju i nakon najmanje traume (povrede).
Zaključak je da morate raditi na zaštiti hrskavice kolena kako u buducem periodu ta povreda ne bi postala ozbiljna.

Srdačan pozdrav!

Avatar

Stefan

March 1st, 2013 at 2:42 am

Postovani, zanima me da li mi mozete pomoci oko mog problema.
Na fudbalu (rekreativno) mi se desilo iscasenje levog kolena, u nalazu pise luxatio pattelae sin.1 ako se ne varam. Nosio sam longetu 4 nedelja i skinuli su mi je. Nisam imao nikakvih bolova nakon namestanja kolena, medjutim kada mi je doktor skinuo gips nisam mogao da savijem nogu.
Nisam osecao nikakav bol, ali nogu nikako nisam mogao da savijem.
Doktor mi je rekao da idem kuci i da lagano vezbam i da ce se vratiti u normalu. Najiskrenije vas molim ako bi ste mogli da mi preporucite nekoliko vezbi kako bi mogao da savijem nogu (2 dana nakon skidanja longete uspeo sam da je savijem nekih 40 stepeni). Izvinjavam se na dugackom obrazlozenju, nadam se da ce te mi odgovoriti.
Pozdrav i svako dobro.

Avatar

Stefan

March 1st, 2013 at 2:46 am

Izvinjavam se, zaboravio sam da dodam da imam 22 godine (mozda ce vam to nesto znaciti, ne znam).

Avatar

DONET

March 3rd, 2013 at 10:16 am

Poštovani Stefane,

s obzirom na tip povrede vežbe koje bi trebali da radite određuje sportski fizioterapeut i one se rade isključivo pod njegovom kontrolom kako se ne bi postigao kontraefekat. Treba dosta vremena i strpljena da bi se koleno vratilo u normalu, žurba i nagli pokreti mogli bi samo da pogoršaju stanje.

Srdačan pozdrav!

Avatar

Stefan

March 3rd, 2013 at 5:40 pm

Zahvaljujem vam se na odgovoru. Ja naravno necu zuriti sto se tice oporavka, bitno mi je samo da mogu otici do fakulteta. Plasim se da ako ne budem uspeo da savijem skroz koleno, da ce ostati tako i da necu moci da ga savijem. Zbog toga se plasim i krenuo bih s’nekim vezbama. Ici cu kod fizioterapeuta za 2 dana.
Nakon skidanja gipsa proslo je 5 dana, ja sam uspeo da je savijem 90 stepeni.
Jos jednom vam se zahvaljujem na odgovoru.
Pozdrav!

Avatar

Tamara

March 23rd, 2013 at 8:09 pm

Zdravo,ja imam probleme sa kolenima od pre 2 godine.Tada mi se desilo da na treningu levo koleno ,prilikom udarca u stomak je klecnulo i ja nzm sta se desilo prilikom pada,ali znam da nije ispalo ali je veli otok i veliki bol,nisam mogla dva -tri dana da hodam.Zaboravila sam da napomenem bavim se karateom,sportskim borbama.Kda sam se vratila sa priprema ,otisla sam kod namestaca i on mi je vratio ,tada sam koristila lioton,bol je polako nestajao i bilo mi je bolje.Pre nekih pet meseci drug na treningu je krenuo da me cisti i noga mi je poletela..i ponovo sam povredila koleno..ali nije mi ispalo..ponovo je oteklo i onda sam krenula sa terapijom (akunpktura,struja,ultrazvuk i laser) bilo mi je bolje.Nastavila sam sa tom terapijom .Uradila sam magnetnu rezonancu i pokazalo je da mi je oslabljena hrskavica,Na koji nacin mogu da je ojacam.Pre dva dana na treningu na samom kraju treninga,napravila sam pokret u nazad i desno (nepovredjeno ) koleno mi je ispalo…imala sam stitnik ali ni on nije pomogao.Sada imam longetu,na nalazu pise da nema povrede kostanih lezaja.Sta mi vi savetujete?Na koji nacin je najbolje sanirati povrede kolena,u sto kracem roku.Jer me u skorije vreme ocekuju veoma bitna takmicenja. Hvala vam u napred.Pozdrav!

Avatar

DONET

March 26th, 2013 at 4:03 pm

Poštovana Tamara,

kad je u pitanju jačanje hrskavice jedini način je uzimanje kolagenskih hondroprotektora koji imaju zadatak da štite hrskavicu od daljnjeg propadanja i ujedno da rade na njenoj ishrani. Preporučujemo Geladrink forte u obliku praha, jedna doza dnevno u čaši vode posle jela.

Što se tiče kolena koje je ispalo, neophodno je nositi longetu do mesec dana, a potom se obratiti sportskom lekaru koji će Vam nakon pregleda preporučiti odgovarajuće vežbe i terapije koje bi trebalo raditi pod strogom kontrolom sportskog fizioterapeuta.
Vežbe će sigurno pomoći da se ojača zglob kolena, ali potpuni oporavak zahteva vreme i strpljene, svako prevremeno aktiviranje u trenažnom procesu može dovesti do pogoršanja povrede, kao i daljnje propadanje hrskavice.

Koliko god da su bitna takmičenja u ovom trenutku, Vaša kolena i zglobovi su bitniji na dugi rok.
Ukoliko bude dodatnih pitanja slobodno se javite.

Srdačan pozdrav!

Avatar

Nikola

April 1st, 2013 at 8:36 pm

Ovako,imao sam neku utakmicu i dosta sam uklizavao sve je proslo ok posle 2 3 dana javio se bol u kolenu i sve je vise pocelo da otice. Ja sam i dalje trenirao i igrao utakmice. Posle 20 dana javio sam se lekaru, uradio sam snimak i rekao mi je da su problem ligamenti. Odmarao sam nedelju dana, bol se smanjio i danas mi je bio prvi trening i isto kao i do sad mozda mali pomak.Inace sad mogu da radim cucnjeve pre nisam mogao,bol mi se javlja kad trebam da se spustim u niski start i kad hocu da napregnem koleno ali negde na polovini ja vise mislim da je meniskus jer je bio otok sa unutrasnje strane desnog kolena i tu se javlja bol ali zeleo bih da me posavetuje strucno lice.

Avatar

Nikola

April 1st, 2013 at 8:47 pm

i da dodam taj udarac je bio u casicu sa donje strane kada sam uklizao ,imam i pucketanje u kolenu koje me pomalo boli i izasla mi je neka vena sa strane kolena gde je bio otok dal od opterecenja ili imam neki ozbiljniji problem voleo bih da mi kazete kao strucno lice.
Hvala unapred.

Avatar

DONET

April 3rd, 2013 at 10:50 am

Poštovani Nikola,

o ozbiljnosti problema se, na ovaj način, ne možemo izjasniti.
S obzirom da ste aktivni sportista i da ste se povredili za vreme treninga, trebalo bi da prekinete sa svakom vrstom fizičke aktivnosti dok se ne utvrdi stepen oštećenja, jer Vi ste se vratili na teren a određeni bol i dalje postoji prilikom pojedinih pokreta.

Pored ligamenata koji su oštećeni, moguće je da se radi i o oštećenju hrskavice zgloba, baš zbog tog pucketanja.
Naš savet je da se konsultujete sportskog lekara i da ne izlazite na teren dok Vam se stanje sa zglobovima ne sredi u potpunosti.

Srdačan pozdrav!

Avatar

Nikola

April 8th, 2013 at 2:43 pm

Proslo je skoro dve nedelje kako sam pauzirao i bol je kao manji,odigro sam jednu trening utakmicu i nije me bolelo u toku igre ispucavo sam lopte uklizavao sve je ok ali idalje imam kao neku vodu sa strane dok sam odmarao povukla se,sad kao da se povecala malo.
Bio sam danas ponovo na kontrolu doktor mi je reko da odmaram 3 – 4 nedelje kaze idalje da je meniskus nesto povredjen ligamenti pokidani ali ja u to ne verujem kad sam mogo da igram sa 100 % mora da je nesto drugo jedino sto osecam mali bol jeste dok odmaram kad nemam trening kad dodjem u neki polu cuceci stav i da mi koleno onako cudno preskace ne cuje se ali kad stavim ruku i mrdam nogu oseca se kako preskace ali me ne boli.Ne znam kome da se obratim javio sam se samo tom ortopedu ali mislim da mi je reko losu dijagnozu cak nije ni pogledao,pogledao je ali sa razdaljite od 5 metara.Pre bih rekao da su mozda neke tetive ali vise bih voleo da cujem strucno lice.
Mozda sam malo dosadan ali voleo bih da resim ovaj problem sto pre jer od sledece sezone nastavljam karijeru u Francuskoj.
Inace imam 21 godinu.
Unapred hvala!

Avatar

Branko

April 9th, 2013 at 6:06 pm

Poštovani,
Već par puta kada sedim za komptuterom i rotiram se na stolici u levo , desno koleno mi puca., Sada mi je koleno blago oteklo (prednja strana) , extenzija prednja mi je bezbolna ali kada pokušam da čučnem boli me prednji deo desnog kolena. da li treba da uradim snimke i koje , i da li mogu da treniram(kardio) jer je bol nestala ali ne i sputanost kolena pri čučnju

Avatar

DONET

April 13th, 2013 at 9:44 pm

Poštovani Nikola,

obzirom na ozbiljnost Vaše povrede i simptome ne bismo želeli da Vas na ovaj način savetujemo, ovo je dalje i od “5 metara”.
Vaša namera je da nastavite karijeru u inostranstvu i zbog toga Vam predlažemo da se javite dr Siniši Beriću, spec. fizijatru sa subspecijalizacijom za ehosonografiju koji ima višegodišnje iskustvo sa lečenjem sportista i tretiranjem sportskih povreda. Njegov telefon je 065 5995 789.

Srdačan pozdrav!

Avatar

DONET

April 13th, 2013 at 9:47 pm

Poštovani Branko,

preporuka je da bar 7 dana ne trenirate i da obavezno uradite ultrazvuk jer ovako je nedefinisano šta je uzrok povreda ligamenata, tetiva, meniskusa, ili nešto sasvim drugo.
Posle urađenog ultrazvuka možete nam se javite putem emaila ili na kontakt telefone.

Srdačan pozdrav!

Avatar

Tijana

April 14th, 2013 at 11:00 pm

Pre nekoliko dana na treningu sam radila sparing, kada sam krenula da sutnem druga izmakao se, i meni je noga proletela pored njegovog oklopa i puklo mi je nesto u kolenu. Kada sam spustila nogu, i krenula da nastavim, nesto u kolenu je pocelo da seta levo-desno, imala sam osecaj kao da mi se koleno pomera. Otisla sam kod doktora i na snimku nije bilo preloma. Stavili su mi longetu i rekli da dodjem na kontrolu za 6 dana. Kao dijagnozu napisali su nagnecenje kolena, a nije nagnecenje, jer je moralo da dodje do udarca da bi bilo nagnecenje. Neki kazu da je to verovatno meniskus, jer me bole i podkolenicne kosti. Pa me zanima Vase misljenje, i koliko dugo necu smeti da treniram?

Avatar

Vanja

April 15th, 2013 at 2:43 pm

Poštovani,
Pre skoro dva meseca sam povredila koleno na utakmici.Prilikom kretanja u stavu i nagle promene pravca došlo je do iskakanja kolena upolje.Posle 24h pojavio se jak otok.Bol sam osećala samo prvi dan, a kasnije samo sa unutrašnje strane kolena i to na dodir.Posle 10 dana je i to prestalo.Bila sam na pregledu kod ortopeda koji mi je preporučio nošenje ortoze u periodu od 10 dan.Nakon skidanja ortoze nisam mogla potpuno da ispravim ni da savijem koleno (oko 60stepeni) i tako je bilo do prvih terapija.
Pre nedelju dana počela sam sa fizikalnim terapijama (kroiomasaža,DD i vežbe sa fizioterapeutom).Imam još pet fizikalnih terapija i već se mnogo bolje osećam (koleno mogu skroz da ispravim, normalno hodam, savijam skoro potpuno).
Zanima me Vaše mišljenje o tome kada bih mogla da počnem sa treniranjem, i kako (samo pravolinijsko trčanje, i koliko dugo), da li je potrebno da stalno nosim steznik (i koji bi bio najbolji)?Da li je potrebno ići u teretanu, da bih jačala mišićen(jer su na povređenoj nozi neuporedivo slabiji) ili je plivanje bolji izbor?Čula sam nešto i o Cybex mašini na kojoj se može proveriti jačina mišića, i zanima me da li je to neophodno proveravati?
Hvala unapred!
Pozdrav,Vanja

Avatar

DONET

April 17th, 2013 at 11:19 am

Poštovana Tijana,

Po tipu nastanka povrede moglo je doći ili do oštećenja meniskusa ili do oštećenja ukrštenih ligamenata. Jedini način da se precizno dijagnostikuje priroda povrede ovih mekotkivnih struktura kolena je da se napravi snimak kolena.

Dva su načina snimanja: ultrazvučno i magnetna rezonansa. Preporučujem ultrazvučni snimak koji nije štetan ( ne zrači ) a i jeftiniji je. Od težine povrede zavisi i terapija. Treba pokušati u svakom slučaju sa fizikalnom terapijom pre hirurškog zahvata. Ako i bude neophodna artroskopija, fizikalna terapija će pomoći u smislu skraćivanja vremena rehabilitacije i oporavka nakon zahvata.

Minimalno vreme mirovanja i izostanka sa treninga je 3 do 4 nedelje. Za preciznije informacije ili pregled javite se na telefon 0655995789 dr. Berić.

Srdačan pozdrav!

Avatar

DONET

April 17th, 2013 at 11:26 am

Poštovana Vanja,

iz Vašeg pisma se ne vidi tačno da li je ortoped postavio dijagnozu povrede pre imobiliziranja kolena i ako jeste na osnovu čega.
Na osnovu Vašeg opisa je najverovatnije došlo do povrede ligamentarnog aparata kolena. Takve povrede se dijagnostikuju ili ultrazvučnim pregledom ( ne zrači tj. manje je štetan od drugih tipova ispitivanja a istovremeno je i jeftiniji od drugih pregleda ) ili magnetnom rezonansom ili CT-om.

Imobilizacija sama po sebi ima za posledicu hipotrofiju muskulature. Vaša povreda i imobilizacija zajedno znače da i sama fizikalna terapija tj. lečenje ne može biti kraće od 3 do 4 nedelje.

U okviru terapija fizijatar je obavezan i da snimi snagu Vaših mišića. Ne trebate sami da to radite kad je to dužnost Vaših lekara. Tek po završenom lečenju bih Vam preporučio vraćanje aktivnim sportskim treninzima i takmičenjima.

U međuvremenu uz terapiju ( koja ako je kvalitetna podrazumjeva i KT – kinezi terapije tj. trening jačanja mišića nogu sa posebnim obraćanjem pažnje na fiksatore kolena ) preporučujem i dva puta sedmično da idete na plivanje.

Srdačan pozdrav!

Avatar

Vanja

April 18th, 2013 at 3:53 pm

Poštovani,

Najpre hvala na odgovoru.Koja je dijagnoza na kraju je veoma diskutabilno, zbog toga i nisam ništa napisala.Jedan ortoped je na osnovu ultrazvučnog snimka naveo da se sumnja na meniskus i da ligamenti nisu pokidani, a drugi ortoped na osnovu istog snimka zaključio da je reč o povredi ligamenata (jedan ortoped me je pregledao u gradu gde sam igrala utakmicu i povredila se, a drugi u gradu gde živim).Ili ja nisam dobro upućena, pa se podrazumeva da ako su povređeni ligamenti dolazi i do oštećenja meniskusa?
Pokušala sam da plivam, ali za sada mi to izaziva bol, pa sam počela sa nekim hodanjem i trčanjem u vodi.
Da li preporučujete nošenje steznika kada se vratim aktivnom treniranju i da li možete da mi preporučite neke kvalitetnije?
Hvala!
Pozdrav, Vanja

Avatar

Strahinja

April 19th, 2013 at 2:07 pm

Postovani,
Pre dve godine sam imao povredu kolena.Prva manja povreda bila je kada sam tokom trcanja isteglio tetivu,a nakon toga sutra dan druga,kada sam koleno zestoko nabio prilikom silazenja sa strme povrsine.Bol je bio veoma jak i nisam mogao pomerati koleno,pokusavao sam malo i jako je pucketalo ali i bolelo.
Sutra se pojavio otok,nisam mogao da savijam nogu. Isao sam na rendgen na kome se nista nije videlo. Skoro godinu dana to koleno nisam mogao da pomeram pravilno.Sve sam pokusavao,pio tablete,isao na plivanje.Posle godinu dana,poceo sam normalno da hodam,mislio sam da je sve u redu.Mogao sam normalno da trcim.Koleno pucketa koji put,ali nista strasno.I sada kad sam posle svega toga ponovo poceo da treniram fudbal,od trcanja i sutanja lopte imam bolove u ligamentima i koleno pucketa.Posle nedelju dana treninga,bas tesko hodam imam bolove u kolenu ( levo je u pitanju ) ali i tetivi.Danas,kad sam se penjao uz stepenice osetio sam jak bol sa obe strane kolena,kao da nesto probada. Trenutno mazem koleno sa konjskom mascu i pomaze mi dosta.Kad stojim i gledam u kolena,levo koje je povredjeno vise izlazi ka spolja dok ovo zdravo stoji vise ka unutra.Stvarno ne znam sta da radim,ako vi imate neki predlog bio bih veoma zahvalan.
Hvala unapred!
Pozdrav =)

Avatar

DONET

April 19th, 2013 at 2:08 pm

Poštovana Vanja,

bilo bi dobro da, ako ste u mogućnosti, dođete u Beograd na pregled ( u okviru pregleda bih uradio i ehosonografsko tj. ultrazvučno snimanje povređenih struktura ) i na osnovu tog pregleda bih preporučio ono što bi za vas bilo najbolje, po mom mišljenju, u ovom trenutku.

Ako niste u mogućnosti javite mi se na telefon 065 / 59 95 789 dr. Berić Siniša. Imao bih još nekoliko pitanja da postavim pre no što bih mogao da dam najbolji savet šta dalje.
U svakom slučaju, nemojte trenirati bez dinamičke ortoze, ako imate i najmanji bol.

Srdačan pozdrav!

Avatar

DONET

April 22nd, 2013 at 12:51 pm

Poštovani Strahinja,

Opis povrede ukazuje na oštećenje ukrštenih ligamenata. Unutar samog kolenskog zgloba postoje dva – prednji i zadnji – ukrštena ligamenta koji obezbeđuju stabolnost kolena.
Stepen oštećenja se dijagnostikuje pregledom i snimanjima: ehosonogrfija tj. ultrazvučno, MR-om tj. magnetnom rezonansom i hirurškim zahvatom ( artroskopija ).

Najmanje se štetno, najpristupačnije i najkonfornije je snimanje kolena ultrazvukom. Od stepena oštećenja ligamenata zavisi i lečenje. U slučaju kompletne rupture se preporučuje operativno lečenje. U ostalim situacijama se preporučuje fizikalno lečenje u nadležnim ustanovama.

Ako se ne bavite vrhunskim sportom najbolje je pokušati fizikalnim lečenjem zalečiti povredu uz intenzivno jačanje pomoćnih fiksatora kolena. Za ostale podatke i savet možete me nazvati na broj 065 / 5995 789 dr. Berić

Srdačan pozdrav!

Avatar

Jovana

April 23rd, 2013 at 11:29 am

Ovo mi se desava vec drugi put.Prvi put mi je iskocila i napukla casica,nosila sam gips 3 nedelje.Prve dve nedelje bolovi su bili neizdrzivi.Posle toga isla sam na rehablitaciju 2-3 nedelje,hodala sam normalno,nisam osecala bolove.Posle 2 meseca vratila sam se normalnim aktivnostima,radila sam fizicko u skoli,pocela sam da trcim.Nakon 6 meseci od prve povrede desilo mi se isto.Napravila sam iskorak,leva noga mi je otisla u stranu,ustala sam odmah,osecala sam bol,al ne kao prvi put.Koleno sam mogla da savijam prvih 20-ak minuta dok mi nije nateklo.Otisla sam kod doktora,opet gips dve nedelje.Za nekoliko dana imam kontrolu,ali se jako plasim da li ce mi produziti gips i kako ce se sve posle toga odvijati.Inace,bolove sam osecala samo prva 2 dana,ostalo je sve normalno.

Avatar

DONET

April 24th, 2013 at 9:48 pm

Poštovana Jovana,

zbog specifičnosti povrede a i činjenice da je već jednom
dolazilo do povrede istog kolena neophodno je napraviti MR snimak kolena tj. magnetnu rezonansu kolena.
Nakon tog preporučujem da se javite nadležnom hirurgu-ortopedu koji će proceniti da li mora, ili ne, koleno da se operiše.

Bilo da ga operišete ili ne, sledi dugotrajna ( 3 do 4 nedelje ) fizikalna
terapija. Najveći problem neće biti nošenje gipsa već savladavanje
posledica imobilizacije: hipotrofija muskulature, postimobilizacione
kontrakture i funkcionalno osposobljavanje. Cilj sveg navedenog je da se u budućnosti povreda ne bude obnavljala.

Nekvalitetna i kratkotrajna fizikalna terapija najčešće je uvod u obnavljanje povrede. Preporuka je i korišćenje suplemenata ( geladrink perpetuum ) u cilju što kompletnijeg oporavka povređenog kolena.

Srdačan pozdrav

Avatar

Maza

April 30th, 2013 at 11:42 am

Postovanje, imam problem sa kolenom.Pre cetri godine sam prestao da igram fudbal,i dobio sam udarac u koleno igrac mi je pao na koleno bio je jak bol.Nastavio sam tu utakmicu nekako.Posle utkmice sam imao srednji bol koji se izgubio i nisam imao nikakvih problema posle,,nisam trenirao neko vreme dve god. pa sam ponovo poceo sam da trcim i nisam imao problem sa kolenom.Pre nedelju dana sam krenuo da trcim i posle treceg treninga sam osetio bol u kolenu, bol je kao da nesto koci, da zapinje negde i to kada podizem nogu i kada stajem na nju osetim bol.I bol se izgubi kada setam duze vreme kada zagrejem nogu da tako kazem.Da li bi mogli nesto vise da mi kazete,,mesto na kolenu je sa spoljne strane pri dnu kolena.Hvala Vam unapred.

Avatar

cax

May 4th, 2013 at 8:56 am

Poštovani….nikad nisam imao bolove u kolenu,inace igram fudbal,pre dve nedelje sam skočio sa visine od metar i osetio mali bol u kolenu..posto treniram fudbal išao sam redovno na treninge,pa sam posle par treninga počeo da osecam bol u kolenu i to samo kad treba da se spustim u polu čucanj i kad treba da sutnem loptu najace,odnosno trznem kolenom napred,zaboli me iznad čašice …nisam trenirao desetak dana,ali čim sam poceo,ponovo osetim bol na istom mestu a i sad mi malo kvrcka pri pokretu iznad čašice…pa me interesuje vaše stručno mišljenje…unapred hvala…

Avatar

DONET

May 9th, 2013 at 12:14 pm

Poštovani,

Opis problema ukazuje na najverovatniju povredu meniskusa. Da li se toj povredi još nešto pridružilo može se reći tek nakon snimanja mekotkivnih struktura kolena: ili ultrazvučno ili MR ( magnetna rezonansa ).

S obzirom da niste lečili koleno neposredno nakon povrede preporučio bih Vam da se javite ortopedu-hirurgu. Artroskopskim zahvatom moguće je otkloniti osnovni problem a nakon tog obavezno sprovesti intenzivan fizikalni tretman u nadležnom centru tj. ustanovi.

Tek nakon tog bih Vam preporučio nastavak sportskih aktivnosti.

Srdačan pozdrava!

Avatar

DONET

May 9th, 2013 at 1:34 pm

Poštovani,

pri doskoku sa visine najčešće dolazi do povrede ili meniskusa ili ligamenata. Opis mesta pojave bola, koji ste poslali, upućuje više na povredu tetive tj. ligamenta kvadricepsa kako tetivu češće nazivaju.

Nije bitan naziv, ono što je bitno je sledeće: ultrazvučnim snimanjem se mekotkivne strukture kolena vrlo efikasno, precizno, bezbolno i pouzdano mogu pregledati. Na osnovu nalaza preporučiće se i adekvatna terapija.

Bez jasno postavljene dijagnoze bilo bi neozbiljno određivati terapiju.

Srdačan pozdrav!

Avatar

dragana

May 15th, 2013 at 8:57 pm

Postovani,
Imam povredu kolena koju sam dobila dos sam igrala na svadbi (na ravnom), osecaj je bio kao da mi je koleno izleltelo i samo se vratilo, uz neverovatan kratkotrajni bol. nakon 2 sata se pojacava bol i otok, na ugrgentnom mi rade rendgen u dva pravca i stavljaju tutor sinu. Dijagnoza luxatio patellae. Nakon 9 dana kntrola i stavljau mi gips, dolazim posle 2 nedeljje ponovo na kontrolu i saopstavaju mi da gips moram da nosim jos tri nedelje. Da li je moguce da se za tu vrstu povrede gips nosi 6 nedelja? I koliko traje oporavak posle tih 6 nedelja, jer ce mi noga atrofirati skroz.
Slicna povreda mi se desila 2001 kad mi jasica iskocila, a ja sam je sama jakim udarcem vratila, i otisla na posao, ni kod lekara nisam bila.
Moram da napomenem da me ni jedan od lekara nije pregledao, gledali su samo snimak.
Veliki pozdrav

Avatar

Željka Radulović

May 17th, 2013 at 3:10 pm

gde se može nabaviti Geladrink Artodiet?
hitno mi je potreban odgovor:)
pozzzz

Avatar

DONET

May 17th, 2013 at 4:20 pm

Poštovana Željka,

Geladrink Artrodiet možete poručiti direktno na telefone ffirme DONET 0113610256 ili 0112687066, isporuka na kućnu adresu se ne plaća a pakovanje za mesec dana trajanja košta 4500 dinara.

Srdačan pozdrav!

Avatar

Jovana

May 18th, 2013 at 12:12 am

Molim vas,potreban mi je i vas savet,jer od dr.i saveta,samo potenciraju operaciju,a ja je nezelim,zbog daljnjeg i dugog oporavka posle nje.Od 2007.su mi pocele povrede kolena,ili levo ili desno,.radi se o tome,da samo malo izvrnem nogu,nezgodno stanem,iskrcka mi koleno,bol neizdrziv,pocnem se znojiti i suze.svaki put iskidam ligamente,zadnji nalaz,pre samo 4meseca sam imala poslednju povredu,rekli su da sam izdrobila meniskus sto drzi casicu.veceras,tj,malopre sam pala,i opet povredila isto koleno,od pre 4meseca,tj,desno,.inace,dr.me ucestalo nakon povrede salju na snimanje kolena,,punktiranje zbog otoka,langeta,pa onda gips,i nakon svega fizikalne terapije.i tako stalno,Zaboravila sam naglasiti,povrede su ceste,tj,na svaka 4meseca kidam ligamente i idem u gips.pitam se dokle ovo ovako,imam samo 20godina,mlada sam.Jovana,hvala vam

Avatar

DONET

May 20th, 2013 at 2:07 pm

Poštovana Dragana,

kako lečiti nešto a ne znaš šta lečiš, pitanje je koje se postavlja samo od sebe. Ako se zna da su ovakve povrede patele najčešće praćene sa drugim povredama mekotkivvih struktura kolena normalno je da se uradi kompletna dijagnostika kolena. Nije dovoljno samo RTG snimanje.
Iz Vašeg pisma se da zaključiti da nije rađena ni MR ni CT ni ultrazvučno snimanje a da ne govorimo o artroskopiji.

Dugotrajna imobilizacija dovodi i do negativnih posledica kao što su hipotrofija mišića ali i postimobilizacione kontrakture. Sve zajedno dovodi do izuzetno dugog vremena oporavka ( i do par meseci ).

U cilju skraćenja vremena oporavka savetujem Vam da se što pre javite nadležnom fizijatru i započnete fizikalni tretman. On će Vas usmeriti na dodatne pretrage u cilju kompletiranja kako dijagnoze tako i postupka oporavka i izlečenja.

Srdačan pozdrav!
Dr. Berić

Avatar

DONET

May 22nd, 2013 at 8:45 am

Poštovana Jovana,

tako učestale povrede ukazuju na više stvari.
Prvo je ozbiljnost i složenost povrede tvojih mekotkivnih struktura kolena.
Drugo je neadekvatan fiikalni tretman nakon povrede.
Treće je činjenica da između povređivanja ti ne održavaš na pravi način stanje tvog kolena.

Nebitno da li ti nisi uporna ili ti nisu pokazali kako i šta da radiš da ne obnavljaš povrede. Suština je da konstantno, svakodnevno moraš da jačaš i vežbaš pomoćne fiksatore kolena i nakon završenog fizikalnog tretmana tj. lečenja povrede. Moj savet bi bio da odeš u 3 do 4 različite ustanove i da se obratiš ortopedima u njima ( primer: VMA Beograd, Ortopedija Banjica i Klinički Centar Srbije ) sa zahtevom da ti daju savet kako rešiti problem tvojih kolena.

Ti pregledi moraju biti u kratkom vremensom periodu skoncentrisani. Ako na sva tri mesta kažu da je operacija jedino rešenje, ne dvoumi se već reši svoj problem. Nakon tog uradi kvalitetan fizikalni tretman i nauči šta da radiš i sama, da ubuduće ne dolazi do novih povreda.

Srdačan pozdrav!
dr. Berić

Avatar

DONET

May 22nd, 2013 at 8:47 am

Poštovani,

imali ste sreće da pri padu predmeta takve težine ne dođe i do preloma. Ono što je sigurno ( ne znam da li Vam je rečeno ), niste mogao izbeći da pri tom ne povredite mekotkivne strukture na prstima šake.
Obim povrede, kao i šta je pri tom povređeno ( tetive, ligamenti, mišići ili njihove ovojnice, zglobne kapsule itd. ) nemoguće je dijagnostikovati RTG snimkom. Za to se koristi ultrazvučna dijagnostika ili MR. Raširenost hematoma, prisutnost organiziranih hematoma – mikrotromboza, kalcifikati i slično su dodatni elementi koji utiču na brzinu oporavka vaše šake. Otok praktično ukazuje na poremećaj periferne cirkulacije uz sigurno postojanje sekundarnih upalnih procesa u zoni povrede.

Savetujem Vam da se javite nadležnom fizijatru koji će sve gore navedeno uzeti u obzir i započeti adekvatan tretman ( antiedematozni i antiinflamatorni tretman uz odgovarajuću revaskularizaciju i revitalizaciju mekotkivnih struktura ).

Suplementi kao što je Geladrink, značajno će potpomoći bržem i potpunijem izlečenju.

Srdačan pozdrav!
dr. Berić

Avatar

Nikola

June 4th, 2013 at 10:04 am

Poštovani,
Imam 43 godine i bavim se planinarenjem prilikom hodanja osecao sam mali bol sa unutrasnje strane kolena koji sam resavao sa diklofenatom, a kada bih vozio automobil ili bio u ležećem položaju (spavao) imamo bih nesnosan bol na istom mestu i prosto svaki polozaj noge bi mi izazivao bol osim kada bih seo na stolicu, a da mi noga visi u vazduhu bol bi trenutno nestajao?

Avatar

DONET

June 4th, 2013 at 1:44 pm

Poštovani Nikola,

Najsigurnije Vam je da prvo snimite meka tkiva kolena ( ultrazvukom ili MR kolena ). Na taj način ćete izbeći i lutanja u terapiji.
Nije isti način lečiti oštećenje unutrašnjih kolateralnih ligamenata ili lečiti Bekerovu cistu ( primer mogućih problema koji se manifestuju na način koji ste opisli ) da ne nabrajam ostale probleme koji daju takvu simptomatologiju.

Dok se ne postavi dijagnoza izbegnite veće opterećenje kolena a analgetici ( diklofen, brufen, nimulid, movalis i slično ) neka budu samo nužno zlo.

Srdačan pozdrav
dr. Berić

Avatar

Milan

June 4th, 2013 at 6:29 pm

Postovanje,pre 7,8 nedelja sam na fudbalskoj utakmici povredio koleno,u trku kako sam hteo da promenim pravac desno koleno mi je otislo ka spolja i nesto je jako puklo.Doktor je ustanovio da su mi pukla 2 ligamenta na kolenu,prednji ukrsteni i ovaj sa unutrasnje strane kolena.Nosio sam longetu 5 nedelja.Krenuo sam na terapije i imam vezbe,struju i magnet.Vezbe idu naporno,ali se trudim da trpim bolove da bih sto pre osposobio i ojacao koleno,imam 15 dana terapija…a posle treba da se javim za operaciju PUL koju cu odraditi za 2god.
Zanima me da li je dovoljno vreme od 5 nedelja da mi zaraste ovaj ligament zbog kojeg sam nosio longetu i da li cu imati nekih vecih problema sa PUL sto se tice ispadanja kolena pri nekom vecem opterecenju i da li mi je preporucljiv steznik.Naravno,ne nameravam ni da trcim ni da se bavim sportom za to vreme.Unapred zahvalan.

Avatar

DONET

June 7th, 2013 at 3:53 pm

Poštovani Milane,

kod pucanja ligamenata dolazi do razdvajanja krajeva popucalog
ligamenta. Ne postoji nacin da se krajevi privuku i medjusobno srastu bez operacije ma koliko dugo trajala imobilizacija.
Jacanjem pomoćnih mišića fiksatora kolena koji preuzimaju delimično funkciju oštećenih ligamenata, povratićete u značajnoj meri funkciju kolena.

Steznici, dinamičke ortoze i slično pomoćiće u funkcionisanju kolena do operativnog zbrinjavanja.
Nejasno je samo zašto se čeka sa operacijom ako je neophodna. Preporučili bi vam i da pijete Geladrink artrodiet u cilju sto bržeg i potpunijeg oporavka.

Srdačan pozdrav!

Avatar

SNEZANA

June 18th, 2013 at 2:09 pm

Postovani,
Izvila sam nogu pre 3 dana dok sam igrala odbojku i nisam mogla stati na nogu.Otisla sam kod coveka koji namesta zglobove i namestio mi je nogu,ali je rekao da mi je povredjen meniskus,normalno sam hodala.Sutradan sam ponovo izvila nogu,ni sama ne znam kao,ponovo nisam mogla stati na nogu.Otisla sam kod ortopeda,snimila koleno,sa kolenom je sve ok i stabilno je,rekao mi je da je najverovatnije meniskus,ali se nada da nije mnogo ostecen jer mogu stati na nogu,ali me boli kada je ispravim.Dao mi je lek za jacanje hrskavice da pijem 2 meseca i fastum gel pa za 2 nedelje na kontrolu.Imam otok iznad kolena.Moje pitanje je ako je u pitanju meniskus,da li ce to moci da prodje bez operacije sa ovim tabletama(operaciju mi ortoped nije spomenuo)

Avatar

DONET

June 20th, 2013 at 7:59 am

Poštovana Snežana,

operacija se predviđa u situaciji kad je meniskus tako štećen da jedan njegov deo ometa normalnu pokretljivost kolena.
Da li je kod Vas takva povreda ili ne moguće je znati tek kad se koleno snimi ili MR-om tj. magnetnom rezonansom ili da se snimi ultrazvučno.

Bilo da lečenje prođe sa ili bez operacije Vama je neophodan intenzivan fizikalni tretman u cilju revaskularizacije mišićno ligamentarnih struktura kao i jačanja pomoćnih fiksatora kolena.

Predlazem Vam da prvo snimite koleno a nakon tog da odete u neki banjski centar u cilju lečenja i funkcionalnog osposobljavanja kolena. Za operaciju ne možete zakasniti.

Srdačan pozdrav!

Avatar

SNEZANA

June 20th, 2013 at 2:13 pm

Hvala!
Danas je 3-ci dan od kako sam isla kod lekara,bolove nemam,normalno hodam,jedino sto jos uvek imam otok.Sportom se ne bavim,vec vozim autobus,da li cu moci bez problema da se vratim na posao kada spadne otok,posto vise nemam bolove i hodam?

Unapred zahvalna

Avatar

DONET

June 21st, 2013 at 2:42 pm

Poštovana Snežana,

povlačenjem otoka dobićete na funkcionalnoj pokretljivosti u zglobu. Ako nije došlo do neke neotkrivene lezije tj. povrede mišića ili tetiva očekivati je da ćete biti u stanju da se vratite na posao.

Savetujemo vam da ( s obzirom na prirodu posla ) pravite česte pauze, svakih 45 do 60 minuta i da ih koristite tako što ćete laganom šetnjom obići oko autobusa 2 do 3 kruga.

Ta šetnja će mnogo značiti za poboljšanje cirkulacije i relaksaciju vaših mišića i tetiva.

Srdačan pozdrav!

Avatar

Milos

June 21st, 2013 at 9:47 pm

Postovani Povreda kolena na fudbalu uz intenzivan bol, ne mogu da potpuno ispravim niti savijem koleno
Pre par godina sam imao slicnu ako ne istu povredu na drugoj nozi pri tom sam operisan i na kraju se ispostavilo da je operacija bila suvisna odn nepotrebna
sta raditi bojim se doktora :)
Unapred hvala

Avatar

DONET

June 24th, 2013 at 2:53 pm

Poštovani Miloše,

niste jedini koji se boje doktora. Ja se prvi bojim stomatologa. Dva simptoma koji ste naveli – bol u kolenu i limitirana pokretljivost nisu sami po sebi dovoljni da se postavi precizna dijagnoza.

Snimite koleno ili MR-om ( magnetna rezonansa ) ili ehosonografski ( ultrazvuk ) da bi mogli i Vi i mi znati o kom se problemu radi i da li je uopšte potrebna hirurška intervencija. Ako ste u Beogradu ili u blizini javite se da Vas lično pregledam.

U svakom slučaju bez ovih snimaka svako davanje preciznog odgovora o načinu i dužini lečenja je dosta proizvoljno i nepouzdano.
I savet na kraju: ako se bojite doktora idite na pregled kod neke doktorice :)

Srdačan pozdrav,
dr Berić

Avatar

dušan

June 24th, 2013 at 8:41 pm

poštovani iznenada sam pre par dana osetio bol iznad čašice kolena …bol nastupa pri težim naporima za koleno recimo pokušaj čučnja ili penjanje uz stepenice, hodanje je skoro potpuno normalno …mazao sam fastum gel al posle 5 dana bol ne prestaje.. o čemu je reč ?

Avatar

DONET

June 25th, 2013 at 11:59 am

Poštovani Dušane,

takav bol može nastati bilo zbog oštećenja tetive kvadricepsa odnosno samog kvadricepsa, ili povrede ukrštenih ligamenata kolena ili zbog oštećenja meniskusa.
Tačna dijagnoza se postavlja nakon ultrazvučnog snimanja ili nakon magnetne rezonanse kolena. U zavisnosti od tačne povrede i težine oštećenja odredjuje se i terapija.
Preparati kao što su fastum i slično samo smanjuju intenzitet bola ali ne rešavaju problem.

Srdačan pozdrav

Avatar

Brane

June 25th, 2013 at 8:22 pm

Poštovani,
posle dugogodišnjeg celodnevnog rada za kompjuterom i povećane kilaže, odlučio sam da trčim rekreativno, uglavnom 3-6 km sa pauzama u kojm sam šetao. Posle nekoliko dana javlja se bol u kolenima, sa unutrašnje strane noge, koji sam ignorisao i nastavio, ali sa svakim danom je bilo sve jače i prestao sam da trčim, ali stanje varira. Na momente je podnošljivo, na momente jedva ustanem ili sednem, čučanj je najgori. U apoteci sam dobio mast Nobol, ali za 2 dana upotrebe ne vidim neko posebno poboljšanje. Večeras sam krenuo u šetnju i odustao posle jednog kilometra zbog bolova. Šta da radim? Da mirujem ili ne? Imate li neki predlog za neku terapiju? Imam 35 godina, 180 cm i 98 kg.

Hvala unapred

Avatar

DONET

June 26th, 2013 at 10:41 am

Poštovani Brane,

svaki trening pa makar bilo i rekreaciono trčanje zahteva pripremu. Lako zagrevanje uz istezanje mišića je nešto bez čega se ne sme početi sa treningom.

Nepoštovanje tog pravila vas stavlja u situaciju da u toku trčanja ( u vašem slučaju ) može doći do patološkog istegnuća bilo mišića bilo tetiva pa čak i do povrede tipa parcijalne rupture. Naravno trčanjem po tvrdoj podlozi može doći do povrede i hrskavice ili drugih hrskavičavih struktura ( na primjer u vašem slučaju to može biti meniskus ).

Ni jedan lekar koji drži do sebe neće vam preporučiti terapiju bez pregleda ( podrazumeva se i snimak kolena ) i jasno postavljene dijagnoze. Javite se na pregled kod ortopeda ili fizijatra a do tad vam preporučujem da se strpite, mirujete i po potrebi koristite neku od krema za smirivanje upale i istovremeno uklanjanje bola kao na primjer Biofreez gel 2 do 3 puta dnevno.

Srdačan pozdrav!

Avatar

Boris Zivkovic

June 27th, 2013 at 2:19 pm

Postovani,
Vec nekolika puta sam povrijedio desno koljeno,ali su sve povrede uspijesno sanirane.Medjutim,juce sam igrao basket,po betonu,nisam se istezao prije toga,i odjednom sam osjetio neko pucanje u casici,a zatim bol u tetivi,koja sve do sada ne prestaje.Da li je to samo istegnuce tetive,ili moze biti nesto ozbiljnije,sta mislite?

Avatar

DONET

June 27th, 2013 at 4:00 pm

Poštovani Borise,

bilo bi neprofesionalno uputiti Vam bilo kakav savet s obzirom da ne znamo o kakvoj povredi je reč.
Svakako se prvo treba obratiti doktoru, ortopedu ili fizijatru, uraditi snimak kolena kao i sve ostale pretrage koje predloži doktor kako bi se na vreme kompletirala dijagnoza i počeo proces lečenja i oporavka.

Kada sve to uradite možete nam se javite ukoliko bude bilo kakvih pitanja ili nedoumica.

Srdačan pozdrav!

Avatar

Gavrilo

June 27th, 2013 at 11:12 pm

Postovani,
Pre 2 dana sam na fudbalu naglom rotacijom noge iskrivio koleno ,prvi dan je bio veoma bolan ,a vec sada bol je takoreci skroz prestao . Ne boli me kad hodam niti kad savijam nogu ,samo kad pokusam da jace sutnem loptu .Bol nije tacno u koleno nego malo ispod njega,vas savet ? hvala unapred…

Avatar

Admir

June 29th, 2013 at 9:06 am

Postovani,

Prije sedam dana dana na fudbalskoj utakmici sam dozivo povredu koljena.U jednom duelu stopalo mi je ostalo na podlozi dok se desno koljeno mislim na (casicu) okrenulo prema desnoj strani, zatim je nesto kao puklo i koljeno se samo vratilo na svoje mjesto. Sutradan pojavio se otok i mali bolovi, a sad nakon 7 dana imam skroz manji otok(ali ga jos ima) hodam skoro pa normalno, s tim da nogu ne mogu bas do kraja ispraviti zbog otoka koji jos ima iznad casice, nista me ne boli sve dok ne pocnem da savijam koljeno i mogu ga samo malo saviti a zatim osjecam jake blove u koljenu. Doktoru nisam isao zato sto sam u inostranstvu, pa me zanima sta bi moglo biti, jer se nadam da nije nista opasno ?! Pozdrav

Avatar

DONET

July 2nd, 2013 at 2:32 pm

Poštovani Gavrilo,

što pre snimiti ili ultrazvučno ili MR-om koleno da se vidi šta je pri šutu povređeno. Dok se ne postavi dijagnoza ne preporučujem ti da treniraš ili igraš fudbal. Lokalno stavi Biofreez gel 3x dnevno.

Za ostale odgovore ili mi se javi ili dođi na pregled ili se javi nabližoj ortopedskoj ambulanti.

Srdačan pozdrav,
dr. Siniša Berić, spec. fizijatar , +381(0)65 59 95 789

Avatar

DONET

July 2nd, 2013 at 2:47 pm

Poštovani,

iz Vašeg opisa načina povređivanja kolena kao i iz simptoma koji su i sad prisutni mnogo je različitih stvari za koje se može posumnjati da su oštećene.
Bez MR ili ultrazvučnog snimka mekih tkiva koljena tačnu dijagnozu Vam niko ne može sa apsolutnom sigurnošću postaviti.
Preporučio bih Vam lokalno, na koleno, da namažete Lioton 1000 ung. 2x dnevno ( ili Hepatrombin ung. 1x dnevno ) uz Biofreez gel 2x dnevno ili Gavez gel 2x dnevno ili bar Brufen kremu po potrebi.

Nabavite i Geladrink FAST tbl. i uzimajte ih mesec dana 2×6 tableta. Kad budete u mogućnosti neka vas pregleda ortoped ili fizijatar. Za dodatne informacije slobodno me pozovite, dr. Siniša Berić, spec. fizijatar , +381(0)65 59 95 789

Srdačan pozdrav!

Avatar

Strahinja

July 14th, 2013 at 8:28 am

Postovani,
Prosle godine sam imao povredu koljena.Onda sam mirovo 2 sedmice i vratio se vizickim aktivnostima , i sve normalo radim , hodam, igram fudbal…. Samo nekad kad cucnem imam jak bol ispod i iznad koljena tacnije casice.
Pozdrav!!!

Avatar

DONET

July 15th, 2013 at 2:03 pm

Poštovani Strahinja,

godinu dana nakon povrede možemo samo govoriti o sekvelama tj. posledicama koje je povreda ostavila.
Pre nego što krenete od lekara do lekara da razjasnite razlog javljanja bola preporučujem vam da uzmete mesec dana Geladrink fast 2×5 tbl. a potom drugi i treći mesec da pijete Geladrink forte – prašak 1x dnevno ( u kutiji imate dozer i jedan taj dozer razmutite u čaši vode i popijete ).

Nikad nije kasno da krenete po medicinskim ustanovama ( kad već niste neposredno nakon samog povređivanja ).

Srdačan pozdrav!
dr. S. Berić , fizijatar, +381(0)65-5995789

Avatar

Milan

July 18th, 2013 at 4:40 pm

Poštovani,
pre mesec i po dana sam na utakmici (bavim se fudbalom) povredio koleno, došlo je do hiperekstenzije kolena i oštrog bola ispod čašice. Išao sam kod doktora, njegova dijagnoza je bila da je došlo do velike kontuzije meniskusa, rekao mi da odmaram nedelju dana, stanje se blago poboljšalo i nakon kontrole me je poslao na artroskopiju i ortoped kod kog sam bio poslat, mi je rekao da je u pitanju ligamentalna povreda (ali je mnogo neozbiljno pregledao), operacija nije uradjena, i od tad sam pauzirao. Pokušao sam da trčim, nemam problema, ali imam osećaj u kolenu kao da nije dovoljno “podmazano” i imam problem kad jače šutnem loptu, pojavi se opet bol ispod čašice. I dalje ne treniram (sa loptom), samo u teretani radim na jačanju kvadricepsa i ostalih mišića, pri tim vežbama nemam smetnji. Promenio sam par lekara i svaki je dao neko svoje mišljenje, jedan mi je čak i davao neke injekcije, za obnovu hrskavice, ligamenata, ne sećam se najbolje šta je rekao.. Pa me zanima Vaše mišljenje. Nestrpljiv sam i ne mogu više samo da čekam da me prodje samo od sebe. Rekli su mi i da sačekam još dve nedelje od današnjeg dana, pa ako ne bude bolje, trebao bih da uradim MR.
Unapred, hvala!

Avatar

DONET

July 19th, 2013 at 3:49 pm

Poštovani Milane,

povrede kolena su veoma česte kod fudbalera.
Ozbiljan odnos prema povređenom igraču zahteva da se u roku od 24 do 48 časova postavi tačna dijagnoza kroz sledeći postupak: pregled sa ili bez RTG snimka koljena, a ako bol traje duže od dva dana radi se ehosonografija mekih tkiva kolena ( ligamenata, meniskusa, tetiva i mišića ).
Ako nije sigurno postavljena dijagnoza upućuje se igrač na MR kolena a ako ni tad nema dijagnoze ( neslaganje više lekara o tačnoj dijagnozi ) ide se na artroskopiju kolena u nadležnoj ortopedskoj ustanovi.

Artroskopija, s obzirom da je hirurški postupak, koristi se istovremeno i za operativno rešavanje problema tj. otkloni se uzrok bola.
Lečiti nešto a ne znati o čem se tačno radi, ne znam ko može. Znam da će svako pri tom postaviti pitanje opravdanosti određenih terapijskih postupaka ( davanje injekcija u kolena – zašto, s kojim ciljem i sl. ). Moja preporuka vam je: insistirajte na tačnom postavljanju dijagnoze kod vaših lekara.
Sa jasnom slikom šta treba lečiti, lako će se naći lek za vas. Ako oni nisu u stanju postoje ustanove i mesta gdje se to može sprovesti.
Na primjer: Beograd, ortopedija VMA, radi sa civilima i građanstvom poslepodne svaki dan. Ako sam nešto ne uradiš za sebe ne očekuj od drugog da će to uraditi – žalosna istina sa kojom se u zadnje vreme svi mi srećemo.

Srdacan pozdrav
dr. Siniša Berić, spec. fizijatar +381(0)65-5995789

Avatar

Nikola

August 15th, 2013 at 9:59 am

Postovani,

Imam problema sa kolenom duzi vremenski period. Ultrazvuk je pokazao da imam degenerativne promene na oba medijalna meniskusa.Radio sam EMNG nalaz koji je uredan. Mene koleno konstantno boli,ne odgovara mi ni sedenje ni lezanje. Mazao sam sve kreme,pio masu lekova i nista. U teretani jacao misice nogu,ali boljitka nema. Cesto mi se desavaju blokade kolena,slabost i drhtavica nogu dok stojim ili vozim. Da li bi artroskopija imala efekta u mom slucaju?

Srdacan pozdrav

Avatar

DONET

August 15th, 2013 at 1:44 pm

Poštovani Nikola,

artroskopija će verovatno samo da potvrdi stepen oštećenja meniskusa.
Ako pri tom ortoped-hirurg odradi i zahvat na meniskusima, artroskopski zahvat će imati smisla.
Sama procedura u cilju postavljanja dijagnoze po mom mišljenju je suvišna.

Pozdrav, dr. Siniša Berić, fizijatar

Avatar

Dragan

August 15th, 2013 at 5:57 pm

Postovani
Imao sam nezgodu sa kolenom. Isao sam kod ortopeda i resio sam taj problem ali posto treniram ragbi koji je veoma grub sprot, nebi zeleo da se ta nezgoda opet desi. Zanima me kakav bi steznik za sport trebao da kupim kako se opet nebi povredio?
Hvala unapred!

Avatar

DONET

August 16th, 2013 at 12:46 pm

Poštovanje,

kako mi nije poznato iz vašeg dopisa o kakvoj povredi se radi a nije mi jasno ni šta je ortoped lečio ne bih mogao precizno da vam dam savet kakve steznike da koristite.

Najbolje je da se dogovorite sa tim ortopedom koji Vas je lečio da li Vam je potreban steznik ili dinamička ortoza.

Hvala na razumevanju što vam ne mogu precizniji odgovor da dam.

Pozdrav
dr. Siniša Berić, spec. fizijatar

Avatar

Ina

August 16th, 2013 at 10:55 pm

Poštovani !
U petom mjesecu ove godine sam na treningu povrijedila koljeno, na pretragama su mi ustanovili da imam istegnute ligamente i vodu u koljenu koja je nastala vjerovatno zbog jake prehlade . Pila sam tablete i mazala koljeno nekom kremom te je bol polako nestala . Bol se sada javlja ponekad, kada više hodam ali javlja se i neko kako da opišem, pucketanje u koljeno pa ne znam da li je to opasno ? Ne znam da li mogu nastaviti sa treniranjem i koje bih pretrage bilo poželjno uraditi ? Hvala, pozdrav

Avatar

Dusan

August 19th, 2013 at 3:26 pm

Pozdrav

Pre 2 dana zabolelo me levo koleno sa leve strane, igrali smo rukomet na 2 gola na betonu(posto jos traju pripreme, pa ne ulazimo u halu jos) i pred kraj treninga osetio sam jak bol u tom delu, i boli me kad idem ili kad napravim malo vece opterecenje na tu nogu. bio sam kod klupskog fizioterapeuta on mi je rekao da mazem fastum gel i kad treniram da vezem nogu tj koleno i da trcim samo pravolinijski? Da li moze neko da mi kaze sta je u pitanju jer me boli sa strane gde mi se savija koleno i ne znam o cemu se radi, da l nije tetiva ili neki ligament ne daj Boze.

Avatar

DONET

August 19th, 2013 at 4:50 pm

Poštovana Ina,

snimite koleno ultrazvučno ili sa MR. Potom se posavetukte sa fizijatrom ili ortopedom.
Bez odgovarajućih pretraga svaki savet može biti vrlo diskutabilan.

Srdačan pozdrav
dr. Siniša Berić, fizijatar

Avatar

DONET

August 19th, 2013 at 5:00 pm

Poštovani Nikola,

ENMG nalazom se ispituje stanje nerava duž noge a može i nekih mišića.
Vi po opisu tegoba imate problem sa meniskusima.
Uradite prvo MR pregled kolena pre nego odete na hiruršku intervenciju ( artroskopija ).
Potom se javite sa tim nalazima ili fizijatru ili ortopedu.

Srdačan pozdrav
dr. Siniša Berić, fizijatar

Avatar

DONET

August 20th, 2013 at 12:29 pm

Postovani Dusane,

takav bol uz opis načina povređivanja može da krije jednu od sledeće četiri stvari ili pak udružene povrede.
To su oštećenje iliotibijalnog trakta ili oštećenje lateralnog kolateralnog ligamenta ili oštećenje meniskusa ili oštećenje površne zglobne hrskavice sa manjim ili većim oštećenjem zglobne kapsule. Naravno mogu istovremeno biti udružene više navedenih povreda.

Obavezno napravite ili ehosonografski ili MR snimak kolena. Nastavite li da koristite fastum gel sa imobilizacijom rizikujete da se mnogo ozbiljnije povredite, čak i da odete na operaciju i izgubite kompletnu takmičarsku polusezonu.

Srdacan pozdrav
dr. Siniša Berić, fizijatar , +381(0)655995789

Avatar

Nemanja

August 21st, 2013 at 7:37 pm

Postovani,
Bavim se fudbalom i na treningu sam povredio koleno.Dobio sam udarac sa bocne strane,pravo u koleno i u tom trenutku se nekoliko puta culo krcanje.Koleno kao da je izletelo pa se vratilo.Bol je bio jak i nisam mogao da se oslonim na nogu uopste.Otisao sam kod lekara,on me je poslao da snimim koleno na rendgen i posle toga ustanovio da sam nategao unutrasnje ligamente.Stavio mi je fiksacioni zavoj i rekao da dodjem na kontrolu za 2 nedelje. Posle nekoliko dana,verovatno kad je otok spao ja sam mogao da se oslonim na nogu ali nisam mogao da je ispravim skroz. Posle kontrole poslat sam u RH centar gde je terapija trajala 7 dana( struja,led i vezbe). Posle toga lekar mi je rekao da mogu da se vratim treninzima i da jacam koleno. Ja sam na treninzima samo trcao lagano u krug,tako jedno 3 treninga,da bi se vec sledeci trening odlucio da malo ubrzam i vec pri prvoj promeni pravca opet se zaculo krcanje nekoliko puta i pao sam na zemlju od jakog bola. Posle toga nisam bio kod lekara, jer bi mi vrv opet rekao da su ligamenti. Ja mislim da je tu stradao meniskus,pa me interesuje vase misljenje? Hvala

Avatar

DONET

August 22nd, 2013 at 8:44 pm

Poštovani Nemanja,

samo na osnovu vašeg opisa događaja mogu samo da pretpostavim o čemu se radi.
Nisam tako neozbiljan da baratam pretpostavkama a Vi zaslužujete korektan, profesionalan odnos.
Zato ću Vam dati jedini moguć savet: snimite koleno ehosonografski ili MR -om ili uradite artroskopiju u nadležnom centru.
Tek tačna dijagnoza daje preduslov za korektnu terapiju.

Pozdrav
dr. Siniša Berić, fizijatar

Avatar

Ivana Malic

August 31st, 2013 at 2:40 pm

Postovani ,u martu ove godine sam prilikom pada izbacila casicu kolena,4 nedelje sam imala longetu,nisam odmah nakon skidanja longete pristupilq fizikalnom tretmanu i dostq sam se patila sa tim. Nedavno sam krenulq na terapije,imala sam ih 9 do sada,struja na koleno i misic iznad koji je inace potpuno atrofirao i laser,. Jos uvek imam bol ponekad sa unutrasnje strane kolena. Doktor kaze da cemo pokusati jos par terapija verovatno je meniskus problem. Uz stepenice ne mogu,jedvq. Zanima me da li za tih oar terapija moze da se kaze dq je terapija neuspesna i da li sam se prekasno javila na terapije? Hvala

Avatar

DONET

September 2nd, 2013 at 9:36 am

Poštovana,

nikad nije kasno započeti i sprovesti terapiju.
Bitno je da li terapija odgovara i da li je stvarno efikasna. Efikasnost terapije zavisi pre svega od tačno postavljene dijagnoze.

Ono što se meni ne sviđa iz vaseg opisa terapije je: ne vidim da se jačaju pomoćni fiksatori kolena niti da se jačaju mišići prednje lože a mesec dana je nošena longeta i mišić se pri tom topio-atrofirao.
Zašto nakon desetodnevne terapije sumnja vaš doktor na meniskus? Logično je da odmah posumnja na sve moguće komplikacije i da ih predvidi i uključi odgovarajuću terapiju.
Ako nije siguran ili je neiskusan trebao je odmah da vas pošalje na dijagnostiku kolena, manje bi pogrešio.

Moja vam je preporuka uradite ili ultrazvuk ili MR kolena i spram tog nastavite odgovarajuću terapiju koja podrazumeva i kineziterapije.
Tako će te i moguća kašnjenja u terapijskom smislu nadoknaditi i sanirati.

Pozdrav
dr. Siniša Berić, fizijatar

Avatar

Nikola

September 4th, 2013 at 9:15 am

Postovanje,pre 6 meseci sam imao parcijalnu rupturu desnog kolena,i pre 4dana sam obnovio povredu i stavljen mi je gips,tj.logetna…Receno mi je da pre 6 meseci nije bilo za operaciju,a sada ce mozda biti,inace bavim se fudbalom,golman sam i povredio sam se pri doskoku..Koleno je mnogo oteklo,doktori su mi rekli da je ostecen meniskus,pa me zanima hoce li morati da se operise posle nosenja gipsa ili ne…Pozdrav i hvala unapred…

Avatar

DONET

September 5th, 2013 at 9:34 pm

Poštovani Nikola,

kažete da ste imali parcijalnu rupturu, ali ČEGA ? Pucanje ligamenta i kojeg od pet u kolenu, tetive i koje, ilijotibijalnog traktusa i kojeg ?

Najbolje je da se nakon skidanja gipsa javite nadležnom ortopedu koji će Vam dati sva neophodna obaveštenja o Vašem daljnjem toku lečenja.

Srdačan pozdrav,
dr. Siniša Berić, fizijatar

Avatar

Maja

September 9th, 2013 at 11:30 pm

Postovani,

Pre nekoliko dana sam pala sa rolera i tom prilikom povredila desno koleno. Pala sam pri maloj brzini i udarac nije bio jak, vise sam odrala koleno. Naredna dva dana nisam imala nikakvih problema sa kolenom sem poderotina. Najnormalnije sam hodala i obavljala svakodnevne aktivnosti. Problem je nastao kad sam treceg dana od pada isla u duzu setnju uzbrdo (Avala) misleci da nemam nikakav problem sa kolenom. Tokom te fizicke aktivnosti me nije nista bolelo, ali su uvece nakon penjanja nastupili bolovi u tom kolenu. Bolovi su se nastavili i dalje. Sada, 2 dana nakon penjanja mi je koleno blago oteceno. Ne boli me nista kad mirujem, ali kad ustanem najpre 2-3 minute ne osecam nikakav bol, a onda nastupa jak bol u kolenu u vidu ziganja i pulsiranja. Bol traje par minuta i onda prodje. Cini mi se da se bol javlja sa promenom polozaja pri uspravljanju, iako se na tu nogu ne oslanjam. Nije mi problem da savijam nogu u kolenu, ali mi je tesko da je potpuno ispravim kad stojim. Trenutno mirujem, stavljam obloge i jos nisam bila kod lekara… Sta mi predlazete da preduzmem?

Unapred hvala,
Maja

Avatar

DONET

September 12th, 2013 at 7:46 am

Poštovana Majo,

svako savetovanje šta da uradite bez lekarskog pregleda bi bilo nekorektno sa moje strane.
Javite se ili ortopedu ili fizijatru, snimite koleko ultrazvučno ili MR – om.

Tek kad se postavi ispravna dijagnoza moguće je dati potpuno korektan predlog za terapiju.
U međuvremenu namažite Biofreez gel na koleno 2x dnevno.

Srdačan pozdrav
dr. Siniša Berić, fizijatar

Avatar

Djole

September 15th, 2013 at 12:43 pm

Pao sam sa biciklaa i udario sse u koleno malo je nateklo napred kao casica vidi se kad savijam otok ali mogu da skacem da je savijam sve ali vidi se otok sve se bojim da nisam polomiooo probao sam sve da radim mogu i da skacem i da pomeram nogu molim vas za savet i normalno hodamm ..

Avatar

DONET

September 16th, 2013 at 8:18 pm

Poštovanje,

da je došlo do preloma ne biste mogli da stojite na nozi niti da hodate. Da li ste šta stvarno povredili može se reći tek kad se uradi snimak kolena.
Zato se javite najbližem ortopedu na pregled. To je najbolje što možete uradizi.

Pozdrav,
dr. Siniša Berić, fizijatar

Avatar

Ina

September 18th, 2013 at 2:44 pm

Poštovani ! Već jednom sam Vam pisala zbog problema s koljenom koji je nastao zbog blago istegnutih ligamenata i vode u koljenu . Koristila sam određene tablete i kreme te se bol smanjila . Predložili ste ultrazvučno snimanje na koje sam išla i fizijatar mi je rekao kako je sve uredu jer je voda u koljenu nestala a ligamenti i kosti koljena su također uredu nema komplikacija i da mogu nastaviti treniranjem . Na trening sam išla i bez problema mogu odraditi sve što se zahtjeva . No poslije treninga javlja se bol, nije jaka ali je osjetim kao i pucketanje u koljenu . Fizijatar kod kojeg sam išla rekao je da to ne predstavlja problem, ali ja se ipak brinem, kako u mom gradu nema velik izbor doktora, obratila sam se Vama, i molim Vas da mi kažete svoje mišljenje da li to može ukazivati na neko oboljenje, i da li predlažete da treniram sa steznikom za koljeno ( inače treniram karate ) ili to nije preporučljivo ? Hvala, pozdrav !

Avatar

DONET

September 20th, 2013 at 1:07 pm

Poštovana Ina,

karate je zahtevan sport za hrskavice kolena. Samo besprekorno pripremljeni mišići prednje i zadnje lože mogu garantovati da će zglobna pukotina biti u optimalnom prečniku i da neće dolaziti do prevelikog trenja između hrskavica butne kosti i cevanice.

Ako Vaši mišići nisu dovoljno spremni i usput ako nije dobra cirkulacija u nogama dolazi i do smanjivanja kvaliteta sinovijalne tečnosti koja podmazuje zglob kolena. Ovo daje simptome kakve Vi opisujete.

Steznik za koleno može samo da pogorša subjektivno stanje. Koristite Geladrink FAST tabletice mesec dana 2x 6 komada.
Uz karate bilo bi poželjno da idete i na plivanje ako imaš neki bazen u blizini.

Javite mi se za mesec dana.

Pozdrav
dr. Siniša Berić , fizijatar +381(0)655995789

Avatar

Dušan

September 23rd, 2013 at 10:29 am

Poštovani,
Trenirao sam plivanje trinaest godina i nikada nisam imao povredu kolena dok nakon naglog prekida profesionalne karijere sportiste koleno samo od sebe nije počelo da ispada.Ne pričam o ispadanju usred sporta već dok sedim na poslu i pomerim nogu ka spolja (desnu nogu iz prekrštenog ili normalnog položaja u desno) koleno ispadne i čuje se jedno duboko TUP i nakon ispravljanja noge vrati se u normalan položaj uz bol koji traje od jedan minut do pet minuta.Išao sam kod doktora i na snimanje i rekli su mi da sve izgleda uredno. Da li imate neki savet da mi date?

Unapred zahvalan na odgovoru,Dušan.

Avatar

DONET

September 23rd, 2013 at 12:02 pm

Poštovani Dušane,

nije dovoljno RTG snimanje i pregled da bi se sa sigurnošću postavila dijagnoza za vaše koleno.
Uradite MR ( magnetna rezonansa ) ili bar ehosonografiju kolena. Na jednom od ova dva pregleda moći će se otkriti pravi uzrok vaših tegoba.
Kad se postavi prava dijagnoza može se odrediti i prava terapija.

Srdačan pozdrav,
dr. Siniša Berić, fizijatar

Avatar

Rade

September 26th, 2013 at 11:59 am

Postovani,Prije dva dana, na treningu (treniram fudbal), dobio sam jak udarac bocno sa unutrasnje strane u predjelu lijevog koljena. Tom prilikom cuo sam 2 put da je nesto dva puta krcnulo, nakon toga 15-20 sekundi nisam osjecao dio nogeispod koljena, nakon pet minuta uspio sam da ustanem i oslonim se na nogu ali samo na prste,otok je rastao,ali nije bilo nigdje podliva. U jednom trenutku nakon sto sam pokusao da se ustanem sa klupe osjetio sam da se kost pomjerila ka unutrasnjoj strani i vratila nakon sto sam sjeo i ispravio noggu. Posao sam odmah ortopeda, uradio RTG snimak, nakon sto je pogledao snimak,ortoped je konstatovao da nije nista slomljeno i napisao diagnozu: “Dystorsio art genus sin “. Preporucio mirovanje,led i vjezbe kad se otok smanji. Ja trenutno mogu da ispravim nogu,a da savijem do nekih 80 stepeni i to sa bolovima ispod casice. Mozete li mi reci,sta znaci tacno pomenuta dijagnoza, i je li moguce da su pokidani ukrsteni ligamenti? Sta mi savjetujete jos da uradim,u cilju sto boljeg oporavka? Hvala

Avatar

Darko

September 26th, 2013 at 1:50 pm

Postovanje,

Pre 2 godine ima sam povredu kolena ( u pitanju je tetiva ).. kada sam sanirao tu povredu nastavio sam sa intezivnim treninzima i nisam vise ima problema. Medjutim, juce prilikom istezanja kod kuce kada sam kleknuo, osetio sam bol ( kao da me je pekla koza ), mislio sam da sam negde odrao to mesto . Kada sam pogledao, koleno mi je bilo blago nateklo i videlo se blago crvenilo, sve je uredu ali citajuci po netu pocinjem da sumnjam da nije voda u kolenu.Posto sam inopstranstvu pregledi su ovde skupi ( jako skupi ),pa posto trenutno nisam u mogucnosti da posetim strucnjaka interesuje me Vase misljenje po samoj situaciji sta mi se desilo. Inace, treniram gimnastiku i imam naporne treninge.
Hvala puno, pozdrav !!

Avatar

DONET

September 26th, 2013 at 2:35 pm

Poštovani Rade,

dijagnoza znači da je došlo do uvrtanja u kolenu.
Moguće je da je došlo i do pucanja nekog od ligamenata kolena ( ima ih ukupno 6 ) ali je moguće i da je došlo do povrede i meniskusa.
Na RTG snimku se meka tkiva ne mogu videti. Bez ultrazvučnog snimanja ili magnetne rezonanse kolena neodgovorno je u vašem slučaju postaviti dijagnozu.

Snimite koleno sa UZ ili MR-om i tek tad se može predložiti prava terapija.

Pozdrav dr. Siniša Berić, fizijatar

Avatar

DONET

September 26th, 2013 at 2:37 pm

Poštovani Darko,

po vašem šturom opisu može se posumnjati na mnogo stvari.
Može biti oštećenje zglobne kapsule, tetive, nekog od 6 ligamenata, nekog od 2 meniskusa, kolenskih hrskavica, iliotibijalnih traktusa, patele da ne nabrajam dalje moguće kombinacije više ovih stvari.

Bilo bi neodgovorno da bez dijagnostičkog snimka kolena dajem preporuke za lečenje a pogotovu ne da otprilike postavljam samu dijagnozu.

Srdačan pozdrav
dr. Siniša Berić, fizijatar

Avatar

Jelena

October 1st, 2013 at 2:21 pm

Poštovani,
Pre dva dana desio mi se nezgodan pad sa bicikle.Sreća u nesreći pala sam na ostrvo izmedju dve kolovozne trake. Od šoka ne mogu tačno da se setim kako sam pala,sve u svemu kad sam ustala sa zemlje počeo je jak bol u bočnom delu leve potkolenice,i iza kolena. Otoka je bilo sutra dan (cela noga ispod kolena mi se nadula),ali je po stavljanju u vodoravan položaj otok splasnuo.Na tom mestu pada se nije pojavila modrica… Jedinu modricu imam sa unutrašnje strane leve butine. Doktori su isključili mogućnost preloma 99%, i odbili da mi urade RTG.
Ja i dalje osećam težinu, zatezanje i tup bol u potkoleničnom bočnom delu, i imam osećaj da mi je stopalo leve noge hladnije od desnog. Mažem mast hepatrombin po preporuci lekara.
Zanima me vaše mišljenje. Da li je potrebno da se javim lekaru opet i zatražim analize, ili da samo mirujem? Ne bih volela da mi se usled nedovoljnog lečenja ili loše (nikakve) dijagnoze komplikacije vrate u budućnosti.
Unapred hvala!

Avatar

pavke

October 2nd, 2013 at 10:33 am

Doktore, poštovanje.
Ovako, pre možda 3 nedelje na treningu(fudbal) sam dobio udarac u stajnu nogu pri čemu mi je koleno otišlo na unutra, nije mi ispalo iz čašice ali sam osetio da je nešto “kvrcnulo”, imao sam naredna 2,3 dana blagi otok, nisam mogao da savijem i da ispravim nogu.. posle 3 dana sam išao na snimanje na kbc “bež. Kosa” i rekli Su mi da su ligamenti u redu, da držim led i mazem”ben gay”.. išao sam kod fizijatra dao mi je neke vezbe da radim i sad mi je lakše mogu da trčim lagano ali me i dalje boli, tj osetim bol iza kolena kad ispravim skroz nogu. Ne znam više, nestrpljiv sam pa Vas pitam šta da radim?
Hvala

Avatar

DONET

October 2nd, 2013 at 9:23 pm

Poštovana Jelena,

ne postoji siguran način da neko kaže da li je došlo do koštanih oštećenja pri padu ili ne bez RTG snimka.
Neozbiljno i neodgovorno od vaših lekara što su odbili d Vam urade RTG. Imate pravo da zahtevate snimanje noge da bi se postavila tačna dijagnoza.
Nije dovoljno samo uzeti heparinski preparat u vašem slučaju. Mora se uključiti i terapija za skidanje otoka pa makar to bilo i samo hlađenje ledom ( masaža po 4 – 5 minauta svaka dva sata ) ili neke druge procedure.

Preporučio bih vam da se ipak još jednom javite vašim lekarima i zatražite potpunije i korektnije lečenje.

Pozdrav
dr. Siniša Berić, fizijatar

Avatar

DONET

October 2nd, 2013 at 9:27 pm

Poštovani Pavke,

samo ultrazvučnim snimkom ili magnetnom rezonansom je moguće postaviti tačnu dijagnozu povreda mekih tkiva kolena.
Ako su Vam snimili samo RTG snimak dijagnoza ne mora da bude tačna. Da li je došlo do oštećenja nekog od 6 ligamenata koje ima koleno ili ne ( iz Vašeg opisa načina povređivanja postoji opravdana sumnja na to ) tek se sa ova dva snimanja može tačno reći.

Predlažem Vam da se ponovo javite nekom ortopedu jer je previše dug vremenski period u kom osjećate bol da bi se to minimiziralo.
Probajte možda sa VMA ili sa ortopedijom Banjica.
Više stručnjaka više znaju.

Ben-gey je običan brufen u gelu, nedovoljno za neko ozbiljno lečenje.

Pozdrav
dr. Siniša Berić, fizijatar

Avatar

Micko

October 9th, 2013 at 9:34 am

Postovani,
Prije pola godine sam povrijedio ligamente na skijanju. Fizioterapeut mi je tada rekao da ne zna da li je u pitanju samo istegnuce ili je pokidan prednji ukrsteni ligament a da u tom slucaju necu moci skijati bez predhodne operacije (to se moze konstatovati samo magnetnom rezonancom)
Ja danas nemam nikakvih problema osim povremeno nekakvog puckanja u koljenu. Vjezbam i trcim po 10km.
Interesuje me smijem li poci na skijanje bez ozbiljnijeg pregleda. Moze li biti da su ligamenti pokidani ako ja trcim normalno.

Avatar

Aleksandar

October 10th, 2013 at 8:30 pm

Pozdrav svima, da li neko moze da mi odgovori nakon koliko dana se moze voziti auto , posle operacije prednjih ukrstenih ligamenata LCA.
Operisan sam 19 stog septembra. Proslo je 20 posle operativnih dana. Savijam nogu preko 90 stepeni, nemam bolove, i oslanjam se 80 % na nogu. Hvala unapred, pozdrav !

Avatar

DONET

October 14th, 2013 at 10:01 am

Poštovanje,

najprecizniji odgovor na vaše pitanje može da vam da ortoped-hirurg koji je operisao vaše koleno.
On najbolje zna kakav je zahvat izveden i šta se može očekivati nakon izvedenog zahvata.

Srdačan pozdrav
dr. Siniša Berić, fizijatar

Avatar

DONET

October 14th, 2013 at 10:08 am

Poštovanje,

ako odete na skijanje bez ozbiljnih pregleda rizikujete mnogo ozbiljniju povredu od one koju ste imali u prvom momentu.
Kakav tip povrede ste zadobili bilo bi neodgovorno da licitiram ovim putem.
Uradite korektnu dijagnostiku i rešićete probleme.

Srdačan pozdrav,
dr. Siniša Berić, fizijatar

Avatar

Vladimir

October 16th, 2013 at 12:20 am

Postovanje,
Ja sam inace rukometas, treniram 11 god i imam 18 godina. U Avgustu 22, u toku utakmice, igrac se bas nakomio na mene odnosno na moja ledja, i ja kako sam hteo da ga odbacim, ja sam sam sebe iz okreta, znaci samo gornji deo tela okrenuo na levu stranu a noge nisam, ispala mi casica van svog polozaja, i sva sreca doktor mi je na terenu odmah vratio na mesto i mogao sam da ustanem i da stanem na noge a i mogao sam malo da hodam. Posle sam nosio langetu 3 nedelje, i kad sam skinuo imao sam veliki otok sto je normalno, a doktor mi je rekao da nije nista polomljeno niti ligamente nisu pokidane. Posle sam isao na terapiju i malo mirovao kako bi poceo polako da ojacam svoje misice u teretani. E sad, zanima me, zasto ne mogu da savijem skroz nogu, mogu samo do 90 stepeni, inace kad predjem boli me i koliko ta povreda vremenski traje da se oporavim skroz ? Inace doktor je rekao da je iscascenje zgloba. Pozdrav ! :)

Avatar

Nemanja

October 18th, 2013 at 7:19 am

Postovani
Juce sam oitsao na fudbal (rekreativno) i povrijedio sam koljeno.Nezgodno sam stao i osjetio sam u koljenu u tom momentu jak bol.Poslije par minuta malo me popustio ali nisam mogao da nasatavim sa aktivnostima.Poslije 2h primjetio sam otok na koljenu i bolove kada zelim da savijem koljeno.Stavljao sam led i primjetno je da se otok smanjio, jos uvijek je prisutan ali ne u tolikoj mjeri.Mogu da hodam ali ne i da savijam koljeno.Interesuje me da li bih trebao danas obavezno da se javim doktoru ili da stavljam hladne obloge i da se sacekam do ponedjeljka kako ce se situacija odvijati.Hvala

Avatar

neki

October 19th, 2013 at 7:02 pm

Ja sam istego ligamente u koljenu prije 4 sedmice i jos nemogu kako treba da savijam koljeno vec 3 sedmice gips nosim na nozi sta trebam posle gipsa da urdaim da bi boli bolje i koliko dugo traju bolovi

Avatar

Boban

October 22nd, 2013 at 2:29 pm

Imam 40 god., visina 175cm i težina 80kg. Od svoje 18 god. do 35 god. bavio sam se bodibildingom da bi nakon pauze od 4 god. zadnjih godinu dana počeo da treniram stoni tenis. Kako sam dešnjak i većina opterećenja prilikom treninga ide na desnu nogu, već nakon par meseci javilo se jako istegnuće zadnje lože desne noge i to na donjem delu lože kod pripoja za mišiće lista. Pre nego što se ovo desilo, osećao sam izvesnu težinu i umor u kolenima ali bez bolova. Zbog istegnuća
lože nisam mogao pravilno da hodam 2 meseca nakon čega sam se uz terapiju reumon gelom sve vratilo u normalu. Nastavio sam sa treninzima ali sam iz predostrožnosti počeo da pijem tablete Glukozamin + MSM i to jednu ujutro i jednu uveče. To mi je pomoglo pa nisam više imao problema sa zadnjom ložom ali sam u toku treninga i nakon treninga osećao vrelinu i težinu u kolenima ali bez bolova. Pre 2 meseca odradio sam 2 zadnja treninga (jaki treninzi 2 dana zaredom) da bi se par dana nakon toga javio bol u desnom kolenu koji se javljao samo prilikom silaska niz stepenice. Prekinuo sam sa treninzima ali sam nastavio da redovno idem na posao tako da je nakon 10 dana bolno postalo i penjanje uz stepenice a ubrzo i samo hodanje. Posetio sam ortopeda, uradio rendgen kolena i doktor je konstatovao Gonartrozu kolena tj. istanjenu hrskavicu u jednom delu kolena. Ovaj problem ima i moj otac i na osnovu njegovog snimka rekao bih da nam je stanje slicno ali on nema bolova i normalno hoda. Doktor je preporucio magnetnu rezonancu koje nema u mom gradu a prilicno je i skupa a istovremeno nije hteo da me saslusa kakve tegobe osecam. Prvih mesec dana javljao se jak bol u predelu same čašice i malo levo i malo desno oko same čašice (gornji deo čašice) i to isključivo pri hodanju i kada bih obuvao obuću tj. lagano gurao nogu u patiku (javljao se jak bol u samoj čašici). Takođe, kada ležim na ledjima i opruženu nogu podignem uvis a prste pomerim unazad, javlja se bol u čašici a takodje kada u istom položaju pokušam samo da zategnem kvadriceps (bez da uopšte pomerim nogu) javlja se bol u čašici. Odmaram već 5 nedelja (krećem se minimalno samo po kući), zadnjih 20 dana pijem Geladrink Forte (20 minuta pre ručka) i 2 tablete (jedna ujutro, jedna uveče) Universal Nutrition Glukosamine (500mg) + Chondroitin (400mg) + MSM (400mg) u svakoj tableti i vitamin “C” 2x500mg radi bolje produkcije kolagena. Od masti sam koristio 3 tube Reumona, 1 tuba NO DOL masti i trenutno Biofreeze gel. Nisam doktor ali sam malo istraživao po internetu i simptomi koje imam jako podsećaju na istegnuće prednjih ukrštenih ligamenata (ili možda upalu) jer nije bilo otoka, hematoma ili bilo kojih drugih vidljivih promena na kolenu. Najbolje se osećam ujutru i kada ležim na ledjima a pogotovo sa podignutim kolenom uvis. Zbog slabije aktivnosti javila se i blaga atrofija mišića desne noge ali sam u mogućnosti da izvedem potpuno savijanje i opružanje noge bez ikakvih problema ili bolova (ovo je tako od početka). Ne prija mi dugo sedenje jer je tada slabija cirkulacija a uspeo sam da smršam 3kg i nadam se da ću smršati još 10kg (na 70kg) kako bih rasteretio kolena. Nakon 5 nedelja i navedene terapije nemam više problema prilikom obuvanja patike, smanjio se bol prilikom podizanja noge uvis ali i dalje su tu bolovi kada hodam tj. kada svu težinu prebacim na desnu nogu a desno koleno je još uvek malo vrelo kada je levo hladno (Biofreeze mi ohladi koleno na 6 sati). Možete li mi molim vas odrediti pravu dijagnozu na osnovu iznetog (ili bar vaše mišljenje) i preporučiti adekvatnu tereapiju, lekove, vežbe i slično i kada mogu očekivati da ponovo prohodam (čitao sam da istegnuće ligamenata traje 6-12 nedelja, noga se stavlja u gips i slično) ?

Hvala.

Avatar

DONET

October 22nd, 2013 at 8:32 pm

Postovani,

kod iščašenja zgloba dolazi do povreda ligamenata i tetiva uz blago oštećenja hrskavice.
Neophodno je sprovesti dobru fizikalnu terapiju 3 nedelje kao i uzimanje suplemenata za obnavljanje zglobnog aparata (tetive, ligamenti i mišići).

Preporučuje se uzimanje Geladrink Fortea u obliku praha 3 meseca i lokalna terapija sa nekim gelom dva puta dnevno.

Svakako se javite nadležnom fizijatru radi detaljnog pregleda i upućivanja na fizikalnu terapiju.

Sračan pozdrav!

Avatar

DONET

October 22nd, 2013 at 8:37 pm

Poštovani Nemanja,

neophodno je stavljati hladne obloge, gel i uzimati nešto od antireumatika protiv bolova 3 do 5 dana.
Ako i nakon tog perioda postoji ograničenje pokreta i ako postoji bol javite se nadležnom fizijatru.

Srdačan pozdrav!

Avatar

DONET

October 22nd, 2013 at 8:44 pm

Poštovani,

nakon skidanja gipsa neophodno je javiti se nadležnom fizijatru radi upućivanja na fizikalnu terapiju.
Svakako nije loše uzimati suplement Geladrink Forte 3 meseca kao i lokalna terapija nekim od gelova. Ukoliko postoje bolovi možete uzimati nešto od antireumatika.

Srdačan pozdrav!

Avatar

DONET

October 22nd, 2013 at 8:58 pm

Poštovani Bobane,

javite se nadležnom fizijatru, jer nažalost na osnovu napisanog moguće je da je došlo i do povrede meniskusa.
Na osnovu simptoma o ukrštenim ligamentima koje ste spomenuli u komentaru, neodgovorno bi bilo dati bilo kakvu dijagnozu bez urađene magnetne rezonance.

Srdačan pozdrav!

Avatar

Boban

October 22nd, 2013 at 10:14 pm

Hvala na brzom odgovoru i saveta a moje sledece pitanje je da li je ultrazvukom moguca dijagnostika istegnuca ligamenata i da li je moguce sanirati povredu meniskusa bez opercije ?

Avatar

Ugljesa

October 23rd, 2013 at 11:20 am

Postovani,

Zanima me Vase misljenje o preparatima za jacanje ligamenata i obnavljanju hrskavice, konkretno o Glicosamine sulfat, glucosaminen MSM chondroitin, glucosamine Omega 3 i ostale kombinacije sa glucosaminom. Ja sam nekoliko puta povrdjivao ligamente kolena pa me zanima da li mi nesto od ovoga moze pomoci u cilju pojacavanja snge i stabilnosti kolena, hvala,

Avatar

DONET

October 23rd, 2013 at 2:18 pm

Poštovani Bobane,

ultrazvukom je moguće utvrditi povredu ligamenata ali to mora da bude iskusan lekar radiolog ili neko od takođe iskusnih sportskih lekara koji su u stanju da uoče povrede kao što su rupture ili istegnuća ligamenata.
Svakako najprecizniji rezultat bi dala magnetna rezonanca.

Što se tiče meniskusa moguće je sanirati povredu bez operacije ukoliko je u pitanju neka parcijalna ruptura ili zastarela povreda meniskusa, ali ipak kod sportista oporavak neće biti potpun ukoliko se zaobiđe operacija.
Svakako konsultacija sa nadležnim ortopedom ili fizijatrom bi bilo poželjna.

Srdačan pozdrav!

Avatar

DONET

October 23rd, 2013 at 2:31 pm

Poštovani Uglješa,

preparati koji sadrže u sebi glukozamin sulfat, hondroitin sulfat, MSM su svakako dobri za ishranu hrskavice i ligamenata, ali ono što nedostaje je kolagen koji predstavlja osnovni gradivni element hrskavice – armaturu hrskavice za koju se vezuju sve ostale supstance koje ulaze u njen sastav, pre svega se to odnosi na glukozamin, hondroitin, MSM, kao i na antioksidante vitamin C, E, selen i mangan.

Srdačan pozdrav!

Avatar

Boban

October 29th, 2013 at 7:25 pm

Juce sam uradio magnetnu rezonancu kolena i. evo sta kaze nalaz :

- Minimalni intraartikalni izliv,

- Patelo-femoralna artroza,

- Artikularna hrskavica PF zgloba istanjena sa plicim i dubljim erozijama,

- Kortikalne uzure sa subhondralnim cistama i subhondralnom sklerozom

- Istanjenja, fisure i erozije laterlanog kondila femura i tibije,

- Pocetna intrasupstancijalna degeneracija lateralnog meniskusa

- Ostale strukture kolena uredne.

- Potrebno je da se javi ortopedu i fizijatru radi daljeg lecenja.

Kako mi je radiolog objasnio, glavni problem je ostecena i istanjena hrskavica u pateli koja i uzrokuje bolove pri hodadnju, meniskus nije ostecen, ligamenti su u dobrom stanju. Preporucio mi je rasterecenje kolena smanjenjem telesne tezine i jacanjem misica nogu uz suplementaciju hondroprotektorima i fizikalnu terapiju a da u konsultaciji sa ortopedom mozda cak i ubrizgam injekcije hijaluronske kiseline u koleno. Pitao sam u kom je stadijumu moja gonartroza kolena i odgovorio je drugi stepen koji naginje i prema trecem te da hrskavica nije potpuno unistena. Prema njegovoj prognozi, uz adekvatno lecenje, trebalo bi da ponovo normalno prohodam i budem sposoban za svakodnevne aktivnosti (citaj penjanje i silazak niz stepenice) za 3 meseca. Vec sam smrsao 5kg a u narednom periodu cu smrsati jos 10kg. Popio sam vec jednu kutiju Geladrink Forte i sutra pocinjem sa drugom kutijom (nameravam da ovaj preparat pijem dozivotno) a pijem kao dodatak na ovo jos i 2 tablete sa ukupno 1000mg Glukosamina, 800mg Chondroitina i 800mg MSM-a, 1000mg vitamina C a od masti NO-DOL i Biofreez.

Mozete li molim vas ukratko prokomentarisati moju bolest, koje su vase preporuke za lecenje,i da li bi injekcije hijaluronske kiseline ubrzale oporavak i koliko i da li su uopste efikasne tablete hijaluronske kiseline koje su se pojavile na trzistu ?

Na kraju, molio bih za vasu prognozu ozdravljenja.

Hvala Vam puno.

Avatar

DONET

October 31st, 2013 at 2:30 pm

Poštovani Bobane,

rezultati magnetne rezonance pokazuju da se radi o degenerativnim promenama hrskavice karakterističnim za osobe starijeg doba. Prosto rečeno hrskavica Vašeg kolena je kao kod osobe od 70 godina. Razlog zašto je to tako je teško utvrditi, ali i banalan udarac u koleno pre par godina mogao je uzrokovati povredu koja je dovela do početnog oštećenja hrskavice, a da to niste ni znali, i vremenom je to oštećenje vodilo ka ubrzanom propadanju hrskavice.

Što se tiče terapije, Geladrink forte u prahu bi trebali da pijete 6 meseci bez pauze kako bi se sprečilo daljnje propadanje hrskavice, bez dodatnih tableta glukozamina, hondroitina i MSM-a jer sve to već ima u Geladrinku u dovoljnim količinama, propisanim od strane vodećih svetskih institucija u borbi protiv reumatizma.
Biofreez svakako treba primenjivati jer je odličan u lokalnoj primeni.

Injekcije hijaluronske kiseline bi svakako ubrzale oporavak, pre svega kad je u pitanju bol.
Inače, postoji još jedna terapija koju uglavnom primenjuju sportisti, a to je terapija plazmom obogaćenom trombocitima.
Neposredno pre primene, vadi se krv iz vene, a zatim se obrađuje i primenjuje, to jest, ubrizgava u regiju gde postoji tegoba.

Ova metoda se primenjuje u terapiji hroničnih degenerativnih promena tetiva (Ahilova tetiva, „teniski lakat“, “golferski lakat” sindromi preoperećenja), zatim akutnih povreda ligamenta, mišića, kao i u slučaju potrebe regeneracije oštećene hrskavice.

U sledećim linkovima možete više saznati o ovom načinu lečenja: http://www.ortopedijamd.rs/plazmal.html kao i http://www.sportmedicalalliance.rs/vrste-terapija/plazma-terapija.

Kažu da ova terapija daje izuzetne i brze rezultate. Vi pročitajte, raspitajte se i odlučite se za ono što će vam maksimalno pomoći u rešavanju problema.

Srdačan pozdrav!

Avatar

Vojo

November 1st, 2013 at 7:53 am

Postovani,prije 4-5 dana mi se javio bol u predjelu koljena,Tacnije gdje se nalaze tetive i ligamenti,bavim se fudbalom,pa mi to smeta prilikom treninga,kada radimo kratke sprinteve.Takodje osjecam kao da mi se ligamenti ukrstaju prilikom savijanja noge.Imam 18 godina.Konsultovao sam se sa komsijom koji je fizioterapeut,i on mi je rekao da se to cesto javlja u tom uzrastu,kao i povreda meniskusa,zbog preopterecenja misica.Ee sad on mi je rekao da nije meniskus,jer me to boli sa druge strane koljena,tacnije iznad lista.On mi je rekao da mirujem 7 dana,da ne radim treninge,i da stavljam na to led 3 puta po 15 minuta na dan,Ee sad,ja sam htio da cujem vase misljenje,o ovom problemu i da vidim,da li ima neka krema koja se moze naci u apotekama,ili nesto sto bih trebao da unosim od vitamina,da bi se to izlijecilo,tj. da se ne bi vratilo.Jer trenutno mi se stanje malo poboljsalo,vise me to ne boli,sad samo kao da se ukrstaju ligamenti.Imam jos 3 dana,da odmorim,pa se nadam da ce i to prestati,ali bih htio da vidim sto da uradim povodom ovoga.I prije svega,sto da uradim preventivno,da mi se ovo dalje ne bi ponavljalo?

Avatar

DONET

November 5th, 2013 at 10:50 am

Poštovanje Vojo,

postoje dva puta. To su nagađanje šta je Vaš problem i drugi da odete do najbliže medicinske ustanove, snimite ultrazvučno ili magnetnom rezonansom koleno i nakon jasno postavljene dijagnoze lečite to svoje koleno.

Kao lekar fizijatar nikad neću nagađati o problemu i na osnovu pretpostavki predlagati lečenje. Nažalost premalo ste detalja svog problema opisali da bih Vam mogao dati neki realno pouzdan savet za terapiju.

Tegobe tipa bola i otoka možete sanirati sa mnogo raznih lekova. Moj predlog su Lioton 1000 ung. u kombinaciji sa Biofreez gel-om. 2x dnevno da nanesete na koleno.

Srdačan pozdrav.
dr. Siniša Berić, fizijatar

Avatar

Marija

November 6th, 2013 at 1:18 pm

Postovani,
Pre 5 dana sam povredila levo koleno na rukometnoj utakmici, tako sto sam pala direktno na njega..rtg snimak je u redu, bez pouzdanih znakova traumatske kostane lezije i luksacije. Rekli su da je pateralni ligament ceo, ali da sumnjaju na meniskus ili lcm ligament.. stavili su mi odmah longetu i napisali dijagnozu distorsio genus sinistri. Danas sam bila na kontroli i dalje me jako boli noga i ne mogu da je savijem, imam osecaj kao da ima neka blokada, kada pokusam malo da savijem kao da udari kost o kost ii odjednom ostar i hladan bol.. vratili su mi longetu jos 7 dana i na onu dijagnozu dodali distensio lcm genus sin.. Zanima me Vase misljenje o ovome, jer me je strah da je mozda povredjen meniskus..
Hvala unapred.

Avatar

DONET

November 7th, 2013 at 3:21 pm

Postovana Marija,

RTG snimak je dovoljan da se sa sigurnošću otkloni sumnja o povredi koštanih elemenata kolena. Za meka tkiva je neophodno da se uradi ili ultrazvučno snimanje kolena ili magnetna rezonansa. Tek sa takvim pregledima se može sa sigurnošću reći o kakvom tipu povrede se radi.

Mirovanje je sastavni deo lečenja mekih tkiva kolena ( ligamenti, tetive, zglobna kapsula, meniskusi itd ) ali je potrebno uključiti i fizikalne terapije a po potrebi i da se hirurškim putem saniraju oštećenja.

Naravno da bi se moglo koleno lečiti neophodni su ovi snimci, da bi se znalo tačno šta da se leči i naravno kako da se leči. Ne sekirajte se ako je meniskus, to nije najteža povreda, postoje mnogo gore i teže stvari. Zbog toga što pre obavite dodatne pretrage i potrudite se da se postavi tačna dijagnoza da bi s uopšte moglo govoriti o tome šta i kako lečiti Vaše koleno.

Pozdrav,
dr. Siniša Berić

Avatar

banemomirov

November 7th, 2013 at 6:35 pm

Dobar dan imam mali problem,pao sam sa motora pre dva meseca i imao sam iscasenje kolena koje se odmah vratilo samo u leziste.imao sam jako velike podlive plave boje sa unutrasnje strane lista od kolena do zgloba na stopalu u veliki otok ,nosio sam longetu 2 nedelje i skinuli mi rekli mirovanje.evo ja posle dva meseca i dalje imam tej otok oko kolena nece da mi spadne uz jak i neprijatan bol al samo kad hodam sa unutrasnje strane kolena,isao danas kod ortopeda kaze da se na snimku nevidi nista posebno i da moram da idem na magnetnu da mi vide meniskuse dali su osteceni jer me jako boli pri hodu.sta mislite jel mogu ja da pijem neke tablete za jacanje i oporavak hrskavice tj kakvo je vase misljenje oko ovog mog problema…mozda nisam uspeo najbolje da objasnim al nadam se da shvatate sustinu….hvala vam

Avatar

DONET

November 12th, 2013 at 2:10 pm

Poštovani Bane,

bez obzira na rendgenski snimak neophodno je da uradite ili ultrazvučno snimanje kolena ili magnetnu rezonancu jer se sa ta dva dijagnostička metoda može registrovati oštećenje mekih tkiva. U meka tkiva spadaju kako maniskusi tako i ligamenti kolena ali i ostali mišici i tetive unutar samog kolena.
Dok se ne postavi tacna dijagnoza naša preporuka je da uzmete geladrink fast tabletice 3×4 komada dnevno, mesec dana u cilju regeneracije ostećenja koja su nastala na mekim tkivima pri padu sa motora.

Kad se postavi dijagnoza moći će i da se preporuči prava terapija bilo fizikalna medicina, bilo operativni zahvat (artroskopija).

Pozdrav
dr Siniša Berić

Avatar

Marija

November 15th, 2013 at 3:11 pm

Pozdrav,
Opet se ja javljam.. evo prosla je i druga kontrola, doktor samo produzava longetu i mene to opasno pocinje da nervira.. Dakle njegova dijagnoza je distorsio i distensio lcm genus.. u sredu kada sam bila na kontroli, cimao je koleno i jeste me malo bolelo sa unutrasnje strane, alii.. od kontrole bol je poceo da se siri, bol ispod casice, iza kolena, sa spoljasnje strane.. vise stvarno ne znam sta da radim, a on i dalje ne spominje magnetnu..
Imam 19 godina i kao profesionalni sportista, znam kolilo ni ta longeta nije dobra, a doktor produzava od srede do srede..

Avatar

DONET

November 16th, 2013 at 11:59 am

Poštovanje Marija,

jedino što ti mogu preporučiti: ako nisi zadovoljna sa ortopedom koji te leči tvoje je pravo da tražiš drugog lekara.
Nemoj se dvoumiti da potražiš savet drugog lekara, to je tvoje je pravo i tvoje zdravlje je u pitanju.

Pozdrav.
dr. Siniša Berić

Avatar

vladan

November 16th, 2013 at 10:31 pm

Postovani, imam po nekada bol ispod čašice kolena ,malo prema unutrašnjosti kolena,mali bol, kao da mi gori taj deo.Bol imam obicno kada mirujem,kad sedim. Od juce kao da po nekad osecam i malo pucketanje Nisam imo nikakvu povredu , nemam otok, mogu sve da radim, bol me vise nervira(malo me i strah) nego sto je problem. Već dva meseca imam problema sa drugim kolenom,(pojavili su se kalcifikari( na tom kolenu sam pre 8 god. operisao prednje ukrs. ligam) pa treba da ih otklonim; pa sam možda zbog toga malo više opteretio verovatno ovo drugo koleno. E sad me interesuje,ovo sto me po nekad boli i pucketa, da li je ovo nesto ozbiljno, i sta mi predlažete da radim? Da li smem da radim vežbe za jačanje. Kako sam čitao po forumima meni lici na meniskus,ali ja nisam imao nikakvu povredu, već dva meseca ne bavim se ni rekreativno sportom. Malo sam odužio:):)

Avatar

DONET

November 18th, 2013 at 2:12 pm

Poštovanje Vladane,

forumi su čudo. Možete mnogo da saznate ali i da vas odvedu na sasvim pogrešne zaključke. Ako hoćete da se rešite svojih problema prvo snimite koleno ili uzltrazvučno ili MR-om. Sa jasno postavljenom dijagnozom pristupa se otklanjanju problema bilo konzervativno ( fizikalna medicina ) bilo hirurški ( ortopedija ). Do tad šetajte što više u cilju kako jačanja mišića nogu tako i jačanja fiksatora kolena. Analgoantireumatike uzmite samo kad su bolovi nepodnošljivi.

Pozdrav
dr. Siniša Berić

Avatar

Andrija

November 18th, 2013 at 3:56 pm

Ovako, treniram rukomet i pre jedno tri godina sam zadobio povredu kolena na cvrstoj podlozi prilikom trening utakmice u balon hali. Daljimo procedurom otisao sam u bolnicu gde su mi rekli da mi jednostavno nije nista bandazirali koleno i rekli da tako bude par dana i da je sve u redu, bez ikakvih dodatnih pregleda sturcnog lica. Medjutim bol mi je bio isti i ja sam u Nisu bio na magnetnoj rezonasi na kojoj je ustanovljeno da imam rupturu ACL, tj. da su mi pokidani prednji ukrsteni ligamenti levog kolena. Sticajem okolnosti nikako da dodjem ,, na red ” za operaciju pravio sam pauzu oko 7-8 meseci . Krenuo malo u teretanu,trcanje jacao noge i sada aktivn u zadnjih godinu dana treninram rukomet, igram utakmice i tako to u jakom intezitetu. Koleno ne ispada, sasvim dobro se drzi. No pitanje je posto imam bolove posle treninga i utakmica kako da ih ublazim, koji savet za dalje mi mozete dati osim operacije posto se koleno zaista dobro ponasa i nemam probleme a bavim se rukometom ipak zahtevnim sportom za kolena, i javlja mi se bol u desnom kolenu ali sasvim mali kada zategnem nogu i ispruzim je i oslonim se na njoj osecam pritisak u kolenu i bol.

Avatar

DONET

November 20th, 2013 at 10:31 am

Pozdrav Andrija,

moja iskustva sa sportistima kod kojih je dolazilo do rupture prednjeg ukrštenog ligamenta su takva da se i bez operacije kolena može baviti sportom.
Pri tom treba znati da je neophodno da pomoćni fiksatori kolena budu uvek maksimalno ojačani, da u utakmice i treninge se ne ulazi bez kvalitetnog zagrevanja i nošenja na kolenu dinamičke ortoze odnosno steznika sa bočnim ojačivačima, da se nakon utakmice kvalitetno istegnu svi mišići donjih ekstremiteta i da se bar jednom godišnje proveri stanje ostalih mekotkivnih struktura kolena ultrazvučnim pregledom.

Za smanjenje bolnosti koristiti lokalno anelgetike – masti i kreme uz suplement za jačanje hrskavica koje se kod vas brže troše ( Geladrink forte dva meseca uzastopno pa mesec dana pauze i tako u krug ).

Pozdrav
dr. Siniša Berić, fizijatar

Avatar

Blagoj

November 22nd, 2013 at 7:50 pm

Pozdrav iz Skoplja

Prilikom vodjenja alipinistickog smera imao samo udar u koleno direktno u stenu. Posle uradjene MR dijagnoza je

st.postcontusionem genus lat.dext.reggio pattelae dext.

Doktor mi je rekao da ce sve proci za jedno dva meseca i da ce ostecenje hrskavice zarasti ali treba vremena. Prethodno nikad nisam imao problem sa hrskavicom, a radili smo ture po 40 km u jednom danu na Sar Planini i slicno. Pijem Stabiflex sumece tablete…..sta bi mi mogli preporuciti da bi ubrzao proces oporavka.

pozdrav

puno hvala

Avatar

DONET

November 26th, 2013 at 9:38 am

Poštovanje Blagoje,

u cilju što bržeg oporavka vašeg kolena preporučio bih vam korišćenje preparata Geladrink FORTE u prahu. Koristite ga jednom dnevno po uputstvu tj. jednu dozu praška razmutite u čaši vode i popijte.

Od stepena oštećenja zavisiće brzina oporavka hrskavice vašeg kolena. Pri tom nipošto ne smete mirovati, šetnje su sastavni deo vaše rehabilitacije, naravno po ravnom bez planinskih uspona.

Pozdrav
dr. Siniša Berić, spec. fizijatar

Avatar

Ognjen

December 1st, 2013 at 10:29 pm

Zdravo,ja sam Ognjen… Prije 3 dana na treningu sad usled promjene pravca povrijedio koljeno. Inace treniram fudbal. Ne osjecam bol,ali imam mali otok sa spoljasnje strane lijevog koljena.Takodje ne mogu skroz da ga ispruzim,niti da savijem.A trener mi je rekao da mazem beofreez i lijaton mast…zeleo bih da vas pitam za vase misljene,a takodje i da mi date neke vjezbe za jacanje koljena. Koliko ne bih smio da se bavim sportom aktivno?? Hvala unaprijed! :)

Avatar

DONET

December 3rd, 2013 at 6:45 pm

Poštovani Ognjene,

bez ultrazvučnog snimanja ili magnetne rezonanse kolena nemoguće je utvrditi o kakvoj je povredi reč.
Biofriz gel svakako može da pomogne, ali samo lokalno, zato bi najbolje bilo da se javite nadležnom fizijatru ili ortopedu, koji će Vam utvrditi težinu povredu a samim tim i odgovarajuću terapiju, koja uključuje i vežbe za jačanje kolena.

U svakom slučaju, u narednih 10 do 15 dana zaboravite na aktivno bavljenje sportom.

Srdačan pozdrav!

Avatar

Ahmed

December 3rd, 2013 at 9:48 pm

Zdravo,ja sam Ahmed…imam bol ispod koljena lijeve noge i kao da imam malu izbočinu…To traje vec 2-3 mjeseca,isao sam doktoru slikao sam,vidi se neka mala izbocina,ali nije pridavao neki znacaj tome…rekao mi je da mirujem,i 7 dana poslije mi je rekao da mogu poceti lagano sa treninzima….polako sam vjezbao i jedan period mi je bilo uredu…inace treniram freerunning(skokovi,salte itd…)ali opet se pojavio bol…trazio sam malo na internetu i svi simptomi odgovaraju osgood schlatters poremecaju…koristio sam led neke kreme,vjezbao sam kvadriceps,ali nekog poboljsanja nema…ako imate neki savjet molim vas da mi pomognete…Hvala unaprijed:)

Avatar

DONET

December 4th, 2013 at 8:06 pm

Poštovanje Ahmede,

opis vaših tegoba više me asocira na problem koji je u
medicini poznat pod dijagnozom – jumping knee. To je hronični enthesitis tj. upala pripoja patelarnog ligamenta za izbočinu tibije ( cevanice- potkolenične kosti ).

Leči se mirovanjem uz lokalnu aplikaciju ( nanošenje ) krema ili gelova.
Najefikasnija je kombinacija Lioton 1000 ung, nakon 5 minuta preko te kreme se nanese Biofreez gel i nakon još 5 minuta se nanese Gavez gel.To se ponavlja 5 do 7 dana 2x dnevno – ujutro i uveče.

Kad se smire otoci i bol jača se 10 do 15 dana muskulature prednje i zadnje lože natkolenice ali i mišići lista potkoljenice.
U vreme terapija nema skokova i sportova tipa košarke, odbojke i “slobodnog trčanja”.

Ako ti se stanje i posle navedenog ne smiri snimi MR kolena, možda je još nešto povređeno kao na primjer meniskus, itd.
Poželjno je u isto vrijeme i piti suplemente kao što je Geladrink pepetum 2×7 tbl. dnevno u trajanju od mesec dana minimum.

Pozdrav
dr. Siniša Berić

Avatar

Danijel

December 5th, 2013 at 1:25 pm

Postovani,
Na fudbalu pre 20 ak dana sam nezgodno rotirao levo koleno(cela tezina ostala na toj nozi), osetio jak bol i cuo pucketanje. Nisam nastavio fudbal. Od tada imam otok iznad kolena koji mi onemogucava da do kraja savijem nogu. Nogu mogu da ispravim do kraja. Nemam bolove i osim osrednjeg otoka nema vecih tegoba. Problem se javlja kod penjanja uz i spustanja niz stepnice.

Juce sam otisao na pregled kod ortopeda u jednu privatnu kliniku. Generalno on sumnja na prednje ukrstene ligamente (iako otok nije veliki kaze da je sasvim dovoljan za takvu povredu). Lachman test se ne moze testirati. prednja fioka (-). Pun obim pokreta. Nema bola niti podliva. Nema potrebe za rendgenom jer nema mehanickih povreda. Prema njegovom misljenju koleno je stabilno ali ne moze potpuno da proceni zbog otoka.
Uputio me je na fizikalnu terapiju pa ako se nastave tegobe da dodjem opet na kontrolu.

iako nisam lecio otok u prethodnih 20 dana(osim sporadicne masaze ledom i biofrizom – ne redovno), brine me sto ni posle 20 dana otok ne spada. Pri savijanju noge (malo mi nedostaje da savijem do kraja, zbog otoka osecam veliki pritisak u kolenu pri savijanju). Nisam se bavio sportskim aktivnostima, ali sam redovno isao na posao (kancelarijski).

Molim vas za vase cenjeno misljenje.

hvala unapred

Avatar

Lazo Sombor

December 5th, 2013 at 6:05 pm

Postovanje, hteo bih da pitam za problem sa kolenom . Imam problem sa hrskavicom vec 4-5godina al na tu bol se vise ni ne osvrcem jer kad sam trebao da kupim lek od 3hiljade nisam imao i tako sam zanemario taj problem al sam poceo da jacam nogu u teretani i tako mi se bol smanjivala. Al nakon nekog vremena kad sam prestao sa teretanom bol se pocela ponovo vracati i tako sve do pre nedelju dana sam osetio jos vecu bol al sa strane kolena , ne mogu da savijem nogu (petu da stavim na zadnji deo butine) , imam manji otok na toj levoj nozi sa spoljasnje strane i ceo taj deo me nekako zateze i jako neprijatno. Otisao sam kod doktora danas i rekla mi je da su mozda u pitanju ligamenti i da odem kod ortopeda da zakezem pregled, . Inace imam 22godine 196cm visine i tezak sam 113kg. Bavim se profesionalno rukometom vec 7-8 godina . A moje pitanje je da li ovo moze biti veliki problem (operacija) ili moze sa nekim mirovanjem i nekom terapijom da se ukloni? Hvala puno unapred…

Avatar

Sanja

December 5th, 2013 at 6:33 pm

Zdravo ja sam Sanja. Imam 14 godina.Povredila sam koleno 7 novembra na utakmici . Doktor je ustanovio da su mi pukle veze kolena. posle sedam dana odem na ultra zvuk i doktor da tacnu dijagnozu DG CONTUSIO GENUS SIN .HAEMARTHROS GENUS SIN. AVULSIO LCM AD CONDILI MEDIALIS FEMORIS SIN. SYNOVITIS VILONODULOS .Sada nakon 4 nedelje i dalje mi je noga u longeti nemam bolove ali ima blagi otok .Koristim COLAGEN Interesuje me kad cu poceti sa treninzima i da se nadam oporavku Dal je normalno da imam jos otok .

Avatar

valentina

December 5th, 2013 at 7:47 pm

Poštovani ,

Pre skoro dva meseca povredila sam na fitnesu koleno,koje me je zabolelo u trenutku i zatim pomalo bolelo.Vremenom bol je postajao sve jaci tako da sam se obratila fizijatru uradjen je rendgenski snimak i ultazvuk i lekar mi je odredio 8 fizikalnih terapija koje sam odradila,danas na kontrolnom pregledu nisam mogla da savijem nogu odnosno ne mogu da cucnem lekar mi je predlozio magnetnu rezonancu da li je neophodna?

Avatar

DONET

December 6th, 2013 at 9:22 am

Poštovanje Danijele,

opis načina povređivanja kao i klinička slika ukazuju na postojanje povrede prednjeg ukrštenog ligamenta ali mislim da je došlo i do povređivanja meniskusa.
O kom stepenu povrede kao i šta je tačno povređeno nije moguće sa sigurnošću reći bez ultrazvučnog pregleda mekih tkiva kolena ili MR snimka kolena.

Što pre uradite jedno od ovih snimanja da bi se moglo pristupiti adekvatnom lečenju vašeg kolena. Samo mirovanje nije dovoljno a kasno lečenje vodi sa velikom sigurnošću ka operativnom zahvatu na kolenu.

Pozdrav
dr. Siniša Berić

Avatar

DONET

December 6th, 2013 at 9:24 am

Poštovanje Lazo,

opis vaših tegoba ukazuje da je možda došlo do povrede ligamenata ali i da su oštećeni meniskusi uz hrskavicu ili čak i da je došlo do kombinacije više različitih povreda. Neozbiljno bi bilo bez dopunske dijagnoze dati precizan sud o samoj povredi.

Prvo ultrazvučno snimite meka tkiva kolena ili MR koljena. Nakon tog se javite ortopedu zbog fizikalnog pregleda i postavljanja precizne dijagnoze obolenja.
Imate u Somboru dva sjajna ortopeda – dr. Vukovića i dr. Curnovića. U blizini su i dva centra za fizikalno lečenje – banje Bezdan i Junaković.

Imate široke mogućnosti lečenja i pre operacije ako bude uopšte bilo potrebno za nju. Samo krenite što pre da se lečite i ne oklevajte.

Pozdrav
dr. Siniša Berić

Avatar

DONET

December 6th, 2013 at 9:27 am

Poštovana Sanja,

povrede kolena su zbog njegove složene strukture i funkcije teške i zahtevaju dugotrajan oporavak. Imobilizacija sama po sebi nosi dodatni problem a to je kontraktura i hipotrofija mekotkivnih struktura zgloba.

Po skidanju gipsa primenjuje se fizikalni tretman orijentaciono u trajanju nošenja gipsa. Tek nakon potpunog oporavka i osposobljenosti mišića i tetiva za napor, preporučuje se povratak sportu.

Pozdrav
dr. Siniša Berić

Avatar

DONET

December 6th, 2013 at 9:29 am

Poštovanje Valentina,

da, bilo bi korisno uraditi MR kolena.
Istovremeno 8 dana fizikalnog lečenja je nedovoljno kod ozbiljnijih povreda kao i kod povreda kod kojih se kasnilo sa početkom lečenja.

Pozdrav
dr. Siniša Berić

Avatar

Sanja

December 6th, 2013 at 12:02 pm

Dal je normalno da imam jos otok,cak i posle 4 nedelje gipsa?
Hvala unapred.

Avatar

DONET

December 6th, 2013 at 11:14 pm

Poštovanje Sanja,

otok nije ništa drugo osim nakupljanje međućelijske tečnosti u nekom delu tela. Do njega dolazi zato što je oticanje tečnosti nečim blokirano.

Da uporedim radi lakšeg razumevanja, u lavabou se nakuplja voda zato što je odvod začepljen. Šta blokira kapilarno korito u delu tela gde se nakuplja tečnost i stvara edem, bez pregleda je nemoguće da vam se odgovori.

Preporučujem vam da se javite nadležnom ortopedu u cilju rešavanja vašeg problema.

Pozdrav
dr. Siniša Berić

Avatar

Nenad

December 13th, 2013 at 1:26 pm

:D

Avatar

Nenad

December 13th, 2013 at 1:42 pm

Postovani,
Pre dva meseca sa prijateljem sam se rvao,trzajuci se levo desno u trenutku sam osetio jak bol u levom kolenu desno od casice.Umereni bol je trajao nekoliko dana.Pre neki dan rekreativno sam igrao basket i pri doskoku osetio sam bol na istom mestu.Sutra dan nisam mogao da ispravim nogu do kraja,osecao jak bol i pojavio se otog.Ortoped mi je preporucio snimanje magnetnom rezonancom i stavio gips.Napominjem da dok nisam nosio gips mogao sam da savijam nogu i tom prilikom nisam osecao nikakve bolove samo blago trnjenje.Jer neophodno nosenje gipsa i moze li se rendgenskim snimkom videti povredjeno mesto ili je neophodna magnetna rezonanca.S dubokim postovanjem unapred hvala i svako dobro.

Avatar

DONET

December 13th, 2013 at 7:26 pm

Poštovanje,

princip lečenja svake povrede je mirovanje kraći ili duži vremenski period uz simptomatsku terapiju. RTG snimkom može da se vidi samo povreda koštanih segmenata zgloba.
Zbog toga Vam savetujem da uradite predloženo MR snimanje, da bi se postavila tačna dijagnoza prirode povrede i moglo na adekvatan način lečiti Vaša povreda.

Pozdrav
dr Siniša Berić

Avatar

Milovan

December 17th, 2013 at 3:37 pm

Poštovani,

Da li ima smisla operisati prednje ukrštene ligamenta nakon 6-7 godina od povrede tj. kompletne rupture. Inače, ne osećam neke tegobe sportom se bavim rekreativno(teretana, trčanje). Hvala unapred!

Avatar

DONET

December 18th, 2013 at 7:26 pm

Poštovanje,

ako nemate subjektivne tegobe, zaboravite na operaciju.
Držite stalno tip top formu i jake mišiće nogu i nemate zbog čega da se brinete.

Pozdrav
dr. Siniša Berić

Avatar

Daniel

December 21st, 2013 at 12:25 am

Moje je ime Daniel,ja sam iz Makedonije.Imao sam povreda desnog kolena (na utakmici fudbal)nezgodno sam postavio desno koleno(cela tezina ostala na toj nozi), osetio jak bol i cuo pucketanje. prije 5 mjeseca se desilo to.Bio sam kod fizioterapeuta punktirali su mi koleno(80 ml. Krv i voda)stavili su mi nogu u longetu 10 dana nakon toga sam 15 dana radio vezbe kod doktora,ultra zvuk ,struja .prije toga nisam mogao da svitkam nogu.pisle jedan mesec osetio sam da moje koleno e ok ,igrao sam fudbal pet minuta i i opet se culi pucketanje,opet koleno je oteklo, nisam otisao doktora nakon 10 dana koleno se smirilo ova se svaki mesec povtorivalo.kad odem i trcim pravo nema problema kar skrenem cue se krckanje pa bol neki 15 , 20 sekunde pa otok 10 dana pa posle se otok povlaci i tako svaki put .Dali mi mozete dati neki savet.

Avatar

DONET

December 21st, 2013 at 2:36 pm

Poštovanje Danijele,

vaš opis načina povrede i samih tegoba ukazuje na to da ste povredili ligamente kolena i pored ligamenata došlo je do povrede meniskusa.

Tačnu dijagnosu je moguće postaviti sa ultrazvučnim snimkom mekih tkiva kolena ili magnetnom rezonansom kolena. Samo iskusan tim terapeuta na čelu sa fizijatrom je u mogućnosti bez operacije da oporavi, u dužem vremenskom periodu, vaše koleno.

Uglavnom se od strane ortopeda predlaže operacija kolena a nakon tog fizikalni tretman. Za vas je najbolje da snimite koleno ( UZ ili MR ) a potom konsultujete prvo ortopeda pa tek nakon tog da vam terapeut tretira koleno.
U cilju potpunijeg i bržeg oporavka nabavite i pijte tablete Geladrink FAST 2×6 tbl. dnevno. Možeš naručiti i na telefon +381637067026 i biće vam poslato brzom poštom.

Pozdrav
dr. Siniša Berić

Avatar

Dragana

December 21st, 2013 at 10:04 pm

Postovani,
moja petnaestogodisnja cerka,koja se aktivno bavi sportom, na utakmici pre tacno dve nedelje je u skoku povredila koleno.Nije ga udarila vec je samo nesto krvcnulo prilikom skoka.Koleno je oteklo,na snimku se nista nije videlo,ali je tesko hodala i istog dana joj je stavljena longeta.
Na pregledu dva dana kasnije u Beogradu postavljena je dijagnoza st.post dystorsio genus sin. haemarthros genus sin. laesio LCA et LCM genus sin. suspecta.Valgus test ++,lachman i prednja fioka se ne izvode zbog otoka i bola. Stavljena je meniskus sina,odnosno longeta ponovo i u utorak idemo na kontrolu,a do tada ce vec 17 dana nositi longetu.
Moja cerka ima sve manji bol u kolenu,moze i da se osloni na tu nogu,ali joj ja ne dozvoljavam i miruje sve ovo vreme od kako je povredjena.Jako me brine o kakvoj povredi je rec i da li ce morati operativno da se leci ili moze samo uz pravilnu rehabilitaciju posto ona zeli da vrati na sportski teren.
Srdacan pozdrav i unapred hvala na odgovoru!

Avatar

DONET

December 23rd, 2013 at 9:27 pm

Poštovanje,

opis načina povređivanja kolena ukazuje na to da je došlo do povrede prednjeg ukrštenog ligamenta. Povreda ovog ligamenta najčešće ide i sa povredom meniskusa i same pokrovne hrskavice kolena.

Tačna dijagnoza se postavlja putem ultrazvučnog snimanja mekih tkiva kolena ili sa magnetnom rezonansom kolena.
Bez jednog od ova dva snimka ne može se sa sigurnošću reći o kakvoj je povredi kolena došlo. Ako je došlo do kompletnog pucanja ligamenta moja vam je preporuka da se u što kraćem vremenskom periodu uradi artroskopija kolena i putem nje hirurški zbrine povreda.

U svim drugim oblicima ( parcijalna tj djelimična ruptura LCA i ostale prateće povrede ) treba pristupiti fizikalnom tretmanu ( bez operacije tj. artroskopije ). Bilo koji postupak lečenja da se primeni ne sumnjam da će se vaša kćerka sa uspehom u kraćem ili dužem vremenskom periodu vratiti na sportske terene.

Pozdrav
dr. Siniša Berić

Avatar

Vule

December 24th, 2013 at 4:51 pm

Postovani, Vec 2-3 godine imam problem sa bolom iznad kolena.Taj bol je izrazen prilikom dodira bolnog mesta,inace nemam problema.Izuzetno jak bol pri dodiru tog dela sa unutrasnje strane butine,oko 5 cm iznad kolena samo pri dodiru,kad igram basket,setam nista.Hvala unapred!

Avatar

Ahmed Habibović

December 25th, 2013 at 8:10 pm

Poštovanje,

Već neko vrijeme počeo sam sa treninzima u teretani,prilikom vjezbi za ruke i ostalih vjezbi u kojima se teret stavlja na laktove počeo sam osjećati da mi sa desnim laktom nesto nije uredu,kao da mi živac ili nesto tako iskače…prije je bilo samo tokom treninga,a sad sam počeo osjećati prilikom običnog pregibanja lakta.Unaprijed hvala na odgovoru! :)

Avatar

DONET

December 25th, 2013 at 10:23 pm

Poštovani Vule,

Napravite ultrazvučni snimak mekih tkiva natkolenice. Na osnovu postavljene dijagnoze odrediće se terapija od strane ortopeda ili fizijatra.

Pozdrav
dr Siniša Berić

Avatar

DONET

December 25th, 2013 at 11:39 pm

Poštovanje Ahmede,

problem sa laktom najčešće nastaje ako u trening mišića ruku kreneš nedovoljno zagrejan i nepripremljen za rad sa teretima.
Posledica je nastajanje hroničnog entezitisa ili popularno nazvan “teniski lakat”.

Prvo moraš smiriti tu upalu tetivnih pripoja tj. entezitis kroz lokalnu aplikaciju ( mazanje ) nesteroidnih antiinflamatornih lekova i istovremeno mirovanje.
Ako nećeš da ti se problem vraća nauči osnove pravilnog treninga i primenjuj ga redovno, svaki put kad uđeš u teretanu.

Pozdrav
dr. Siniša Berić

Avatar

vlaani

December 29th, 2013 at 9:28 pm

Postovani, na osnovu Rtg snimka ortoped mi je rekao da mi je unistena hrskavica kolena, ali na osnovu Ultrazvuka kolena doktor sportske medicine i rehabilitacije mi je rekao da je hrskavica u redu (2.4-3,3mm merena ispod casice kolena)i ka su moj problem kalcifikati u kolenu. Da li se hrskavica i kalcifikati mogu videti na ultazvuku i da li se mogu kalcifikati otkloniti fizikalnom terapijom. Svaki savet je dobrodosao,unapred hvala.

Avatar

Dejan

December 30th, 2013 at 12:49 am

uradili smo danas antroskopiju i evo kako glasi izvestaj doktora Radojicica – Operacija u opstoj anesteziji. Koleno testirano u anesteziji prednja fioka, lachman i lateral pivost shift +. Po uvodjenju antroskopa u desno koleno konstatuje se parcijalni raskid prednje ukrstene veze anteromedijalnog snopa vlakana. Nalaz na ostalim strukturama uredan. Koleno isprano, sav antroskopskih rana, gaza, vata, zavoj.
.

Doktor Radojicic je rekao da nije za operaciju prednjih ukrstenih zbog njenih godina i da on ne bi to radio pre 18. godine. Do tada je preporucio da trenira normalno i da ce bolovi postojati, ali da ce morati na to da se navikne.

Ako ste u mogucnosti posaljite nam vase misljenje i koju sugestiju, bili bi vam veoma zahvalni.

Avatar

DONET

December 30th, 2013 at 1:21 pm

Poštovanje Vlaani,

tačno je da se i hrskavica i kalcifikati mogu vidjeti prilikom ultrazvučnog snimanja kolena.
Postoje metode fizikalne medicine koje mogu razbiti i vremenom rešiti problem kalcifikata ( “šok vejv” i sl. ).
Trenutno vam je najbolje da se kinezi tretmanima ojačaju pomoćni fiksatori kolena i rastereti pritisak na hrskavice uz fizikalne terapije kao što su primena lasera, magneto tretmana, sonoforeze i slično.

Preporučujem vam i korišćenje suplemenata: Geladrink FORTE u prahu 1x dnevno u naredna 3 do 4 meseca u cilju regeneracije hrskavice i istovremeno sprečavanja nastanka novih kalcifikata.

Pozdrav
dr. Siniša Berić

Avatar

DONET

December 30th, 2013 at 1:29 pm

Poštovanje Dejane,

testovi koji su primenjeni ( kako ste napisali ) imaju jedno +.
Za mene to znači da stanje ligamenata kolena nije tako loše. Dva i više pluseva bi predstavljalo signal za uzbunu.
Sledeći pozitivan nalaz je da je došlo do parcijalne rupture anteromedijalnog snopa LCA što daje osnov da se opreznom i kvalitetnom fizikalnom terapijom može povreda prevazići bez operacije ligamenta.

Moja preporuka vama je da se opreznim primenama fizikalnih terapija ojačaju pomoćni fiksatori kolena. Pre tog treba sanirati hronične upalne procese što fizikalnim procedurama što lokalnom primenom NSAIL ( kombinacija Lioton gel uz Biofreez gel 2x dnevno ).

Nipošto ne praktikovati fizičke tj. sportske aktivnosti bez dinamičke ortoze za koleno ili bar bandaže koljena uz istovremenu primjenu kinezi tejping traka. Poželjno je i korišćenje suplemenata – Geladrink FORTE u prahu 1x dnevno u trajanju od najmanje 3 do 4 meseca.

Pozdrav
dr. Siniša Berić

Avatar

Marko

January 3rd, 2014 at 9:42 pm

Postovanje .

Danas sam na skijanju blago sikrenuo lijevo koljeno , osjecam bol sa desne strane koljena i pocelo je da otice . Mislim da nije nista strasno pa nisam ni isao ljekaru . Mozete li mi reci nesto o principu lijecenja ?

Avatar

DONET

January 4th, 2014 at 8:03 am

Poštovanje Marko,

masirajte ledom uz lokalno nanošenje neke od antireumatskih krema ( brufen diklofen i sl. ). Ako se javi podliv 2x dnevno nanosite Lioton 1000 ung. ili neku drugu heparinsku mast ( hepalpan ili hepatrombin ili via tromb ).

Naravno mirovanje je obavezno i ako ne prođe za dva do tri dana obavezno da se javite ortopedu.

Pozdrav
dr. Siniša Berić

Avatar

rade

January 6th, 2014 at 9:48 am

postovani:imao sam jedan nezgodan pad pa sam levim kolenom udarijo na beton,nakon pola sata blokiralo mi je koleno javijo sam se lekaru i na snimku je ustanovljeno da je pukla casica,ortoped mi je predlozijo da neidemo na operacijom deset dana da vidi hoce li ostati na mestu nakon novog snimanja ustanovljeno je da se nije nista pomerilo i stavljen mi je ponovo zatvoreni gips na 30 dana,sta mogu ocekivati nakon skidanja gipsa?imam 65g i nisam imao problema sa kostima,hvala na odgovoru,Rade

Avatar

DONET

January 6th, 2014 at 10:53 am

Poštovanje Rade,

može se očekivati da će čašica srasti s obzirom da nije došlo do pomeranja ulomaka. Uz to se očekuje slabljenje – hipotrofija mišića zbog imobilizacije tj. zbog mirovanja noge u gipsu.

Te postimobilizacione hipotrofije se lako prevazilaze fizikalnim terapijama pre svega kinezitretmanima. Naravno da će zbog vaših godina taj period terapija morati malo da se produži sa uobičajenih desetak dana na najmanje tri nedelje.

Pozdrav
dr. Siniša Berić

Avatar

Alen

January 11th, 2014 at 11:23 pm

Bavim se fudbalom, pre nekih kepunih 3 meseca sam u oba kolena, osetio bol, taj bol je trajao nedelju dana, posle sam otisao kod sportskog doktora, i on me je poslao da snimam oba kolena, i rekao mi je da imam ,,osgood shlater” na oba kolena. Nije mi prepisao nikakvu terapiju, samo mi je reko da mirujem. Ali mi se to ne povlaci, imam snimke ako treba da posaljem poslacu vam, da vidite vi, pa ako moze neka terapija. :)

Avatar

rade

January 12th, 2014 at 10:59 am

Veoma sam vam zahvalan sto ste nasli vremena da mi odgovorite,i ohrabrenje koje ste mi dali promenilo je moje raspolozenje,srdacan pozdrav Rade.

Avatar

DONET

January 12th, 2014 at 5:12 pm

Poštovanje Alene,

bol ispod same čašice na izbočenju sa prednje strane cevanice je česta pojava kod mladih osoba. Posledica je neusklađenog rasta kostiju potkolenice i tetiva i ligamenata kolena.

Leči se tako što u akutnoj bolnoj fazi se teži mirovanju bez sportskih aktivnosti uz lokalno nanošenje NSAIL.
Moj predlog je kombinacija sledeće tri masti ovim redosledom nanošenja na kompletno koleno. Ide jedna preko druge sa razmakom u nanošenju od pet minuta da se da vreme da se masti apsorbuju.

Masti su Lioton 1000 ung ( ili Hepatrombin ili Hepalpan ), nakon nje Biofreez gel ( ili Ice gel ) i poslednja Gavez gel.
Ono što je neophodno je da čim se malo smiri bolno stanje započneš sa vežbama istezanja za donje ekstremitete sa obraćanjem pažnje na prednje i zadnje lože i na pomoćne fiksatore kolena.

Javi se najbližem lekaru fizijatru ili u neki centar za korektivnu gimnastiku gde ćeš naučiti te vežbe, ako naravno želiš da u budućnosti nemaš problema.
Dobro bi ti došlo i da mesec do dva uzimaš Geladrink FORTE u prahu jednom dnevno da ojačaš pripojne hrskavice i spojeve između hrskavice i ligamenata. Jedino što bih ti lično zabranio a to je nipošto ne dozvoli da ti to neko masira i primenjuje “šok vejv” tretmane.

Pozdrav
dr. Siniša Berić

Avatar

Alen

January 12th, 2014 at 8:51 pm

Hvala doktore na vasem odgovoru, i primenucu ovu vasu terapiju, pa cu posle izvesnog vremena ponovo javiti, da vas obavestim o rezultatima lecenja. Hvala jos jednom.

Avatar

Marija

January 12th, 2014 at 9:11 pm

Imam cerku koja u februaru puni 10 godina.Njen problem je levo koleno, naime ispod same casice kolena postoji neka izbocina koja se vidi samo kada je koleno savijeno.kada su noge u stojecem polozaju izbocina se ne vidi i ista su levo i desno koleno. Ona je dosta krupna ima oko 60 kg i visoka je oko 160 cm. Kada trci i kada se penje i spusta na stepenice zali se da je boli. Bol prestaje odmah posle mirovanja. Ne pije nikakav lek za bolove. Kada je malko stisnem na tu izbocinu zali se na bol . Jos da dodam da igra folklor i dosta je aktivna kao dete, leti vozi rolere i cesto pada bas na kolena.Smatram da treba snimiti koleno, ali verujte da me je velikaa strah od svega, pa vas molim da mi kazete sta moze da bude razlog svega ovoga… hvala i pozdrav

Avatar

DONET

January 13th, 2014 at 1:11 pm

Poštovanje,

kad dolazi do bržeg rasta koštanih struktura skeleta u odnosu na tetive i ligamente javljaju se bolovi na određenim karakterističnim mestima. Brži rast kostiju nogu od mišića daje rezultat koji medicina opisuje kao sindrom ” osgood – schlatter “. Povećana težina i sportske ( fizičke ) aktivnosti naglašavaju bolnost u zoni pripoja patelarnog ligamenta za tibijalnu izbočinu ( ispupčenje na cevanici neposredno ispod patele ).

Vremenom će i samo spontano da prođe bez posledica. Leči se mirovanjem u akutnoj ( bolnoj ) fazi, lokalnim nanošenjem analgetskih masti ( tedonal ili reumon ili biofreez ili diklofen i slično ) i najbitnije svakodnevnim praktikovanjem vežbi istezanja.

Vežbe će naučiti ili u nekoj ambulanti fizikalne medicine i rehabilitacije ili u centrima za korektivnu gimnastiku. Zbog vašeg mira je možete odvesti i proveriti ovo što čitate u ” Tiršovu ” ili u Institut za majku i dete.

Pozdrav
dr. Siniša Berić

Avatar

Marija

January 13th, 2014 at 3:55 pm

Divni ste, moja savest je smirena. Hvala vam od srca i veliki pozdrav
.

Avatar

josip

January 18th, 2014 at 12:08 pm

Poštovani doktore,
Pao sam na skijanju prije 8 dana , prilikom pada koliko se sjecam skija je ostala na zemlji dok sam ja vjer napravio rotaciju. Osjetio sam bol u koljenu i kada sam se ustao i probao zakoraciti nisam mogao stati na tu nogu! Nakon cca 1 h mi je sve nateklo ali sam ja stavljao led pa se nakon nekog vremena otok povukao . Nisam odmah išao kod doktora jer sam bio u inozemstvu pa sam nakon 3 dana tek došao u Hrvatsku na hitnu. Da napomenem da ja to cijelo vrijeme nisam stao na tu nogu jer me bolila ali ne na dodir nego ovako kao tupa bol! Na hitnoj sam otišao na snimanje RTG a lječnik me pregledao i ispipao koljeno te je utvrdio (buduci da mene nije boljelo nista na stisak i mogao sam raditi sve pokrete nogom dok sam sjedio na krevetu) da su istegnute tetive i da mirujem 7 dana, eto ja mirujem u stanu i sada me ne boli toliko ali jos se nisam oslonio na tu nogu i primjecujem da kad ispravim nogu u potpunosti onda osjetim kako me zateže te se pojavi nateklina iznad koljena koja se vidi samo kada stojim i ispravim nogu! Da li vi mislite da bi mogli biti oštećeni i ligamenti ( ne boli me na dodir) ili su u pitanju tetive te kakvu terapiju predlažete ! Puno pozdrava i hvala

Avatar

Ahmed

January 18th, 2014 at 7:08 pm

Postovanje,
Nedavno sam poceo osjecati bol u srednjem dijelu ledja prilikom naginjanja glave naprijed.Znate li mozda je li nesto opasno?Unaprijed hvala

Avatar

DONET

January 20th, 2014 at 12:00 am

Poštovani Josipe,

način povređivanja kao i subjektivne tegobe koje ste opisali navode na sumnju da je došlo do povrede ukrštenih ligamenata kolena. To su ligamenti koji se nalaze unutar samog kolenskog zgloba i privlače i povezuju butnu kost sa cevanicom tj. pokleničnom kosti. Stepen povrede se ne može odrediti RTG snimkom.

Neohodno je da se uradi uz fizikalni pregled i snimanje ili ultrazvukom ili MR-om mekih tkiva kolena. Kod istegnuća je terapija mirovanje uz lokalnu aplikaciju ( mazanje ) antireumatskih krema.
Ako je došlo do delimičnog pucanja ligamenata ( parcijalna ruptura ) primenjuje se intenzivan fizikalni tretman u nekom centru za fizikalno lečenje i rehabilitaciju. Kod potpunog pucanja ligamenta ( potpuna ruptura ) preporučuje se operativni zahvat, bilo artroskopija bilo potpuno otvaranje sa ligamentoplastikom zgloba. S obzirom da kod uvrtanja zgloba u kolenu u preko 80% slučajeva dolazi i do dodatnih povreda ili kapsule ili hrskavice kolena ili meniskusa.

Predlažem vam da prvo snimite koleno ( UZ ili MR-om ), da se konsultujete sa ortopedom i obavezno odete na tretman / lečenje u neki klimatski rekreativni centar ( toplice ). Nakon povlačenja bola, otoka i drugih subjektivnih tegoba obavezno ojačajte mišiće nogu, pre sveka prednje i zadnje lože.

Pozdrav
dr. Siniša Berić

Avatar

DONET

January 20th, 2014 at 12:02 am

Poštovanje Ahmede,

dok se ne pregleda i ne ispitaju svi mogući uzroci niko vam ne može reći da li je opasno ili ne. Od obične upale mišića do problema sa kičmom i dalje na sve se mora misliti.

Javite se ortopedu za početak da se tačno odredi uzrok problema i naravno da se otklone vaše brige.

Pozdrav
dr. Siniša Berić

Avatar

Jelena

January 21st, 2014 at 11:22 am

Postovani,
Treniram odbojku. Pre 2 dana na treningu prilikom kretanja nogu (vezba) javio mi se grc u kolenu na desnoj nozi, odmah sam ispravila nogu i istezala. Ovo mi je drugi put da mi se desava. Prvi put mi se desilo na utakmici i kada sam otisla kod lekara ispravljali su mi nogu posto ja nisam mogla i rekli su mi da je u pitanju grc i da masiram i mazem kremu koja greje. Medjutim sada kada mi se desilo drugi put postupila sam isto ali mi se sada javio otok kolena. Mogu da setam ali me i dalje nesto pritiska u kolenu i kada hocu da koleno ispravim. Takodje me boli kada nogu treba da ispruzim.
Unapred hvala i pozdrav

Avatar

DONET

January 21st, 2014 at 9:37 pm

Poštovanje Jelena,

uzroci pojave grčeva i oticanja noge mogu biti višestruki.
Preporučujem vam da se javite ortopedu ili fizijatru koji će vas uputiti na dodatne diferencijalno dijagnostičke pretrage koje će utvrditi tačan uzrok vaših problema. Nakon tog će se isti moći pravilnom terapijom otkloniti.

Pozdrav
dr. Siniša Berić

Avatar

Nikola

January 23rd, 2014 at 8:58 pm

Postovanje,ja se bavim odbojkom 10 godina,trenutno se nalazim u bolnici operisano mi je koleno,izvadjena mi je cista iz kolena da li je mogu da ja nastavim da se bavim odbojkom i dalje posto imam ponudu da odem da igram profesionalno na stranu? Veliko hvala i veliki pozdrav :)

Avatar

DONET

January 24th, 2014 at 2:14 pm

Poštovanje Nikola,

sigurno se možeš i posle operacije baviti sportom.
Da li ćeš i kad moći da započneš da treniraš za vrhunske sportske rezultate odgovor može da ti da samo tim lekara koji te operisao i koji zna šta je sve rađeno na tvom kolenu. Ja ti nažalost na to pitanje ne mogu dati odgovor. Moraćeš da razgovaraš sa njima.

Pozdrav
dr. Siniša Berić

Avatar

Nikola

January 24th, 2014 at 2:29 pm

Hvala puno doktore :)

Avatar

Ahmed

January 31st, 2014 at 8:53 pm

Postovanje,
od nedavno sam poceo osjecati bol u ovoj tetivi na slici koju sam vam poslao(zelena boja) u mjestu gdje se spaja sa zdjelicom…hvala i veliki pozdrav :D

http://www.reha.hr/cms/wp-content/uploads/fleksori-kuka.jpg

Avatar

Ahmed

January 31st, 2014 at 8:54 pm

Malo nize od mjesta gdje se spaja sa zdjelicom…

Avatar

DONET

January 31st, 2014 at 9:49 pm

Poštovanje Ahmede,

napravite MR snimak lumbosakralnog segmenta lokomotornog aparata i javite se ortopedu-hirurgu sa tim snimkom.

Pozdrav
dr Berić

Avatar

Ivan

February 2nd, 2014 at 1:42 am

Postovani,pre 4 meseca na malom fudbalu sam povredio koleno.Moja noga je bila na lopti,protivnik je sutnuo loptu i tog trenutka sam osetio jak bol. Imao sam otok par dana,nisam mogao da je savijam skroz,na ultrazvuku koji sam radio,dr kaze da postoji ruptura meniskusa,dok ortoped smatra da su unutrasnji ligamenti. Ja sam mirovao,vozio bicikl,setao i sada nemam nikakv problem. poceo sam i sa nekim vezbama za jacanje misica. Zanima me da li na ovakav nacin (bez operacije)mogu da se oporavim i koliko mi vremena za tako nesto treba? I neki savet jos ako mogu da dobijem. Hvala unapred!

Avatar

DONET

February 2nd, 2014 at 8:47 pm

Poštovanje Ivane,

pri povredi kolena retko dolazi samo do povrede jednog segmenta. Najčešće se radi o udruženim povredama više različitih elemenata / delova samog kolena. Zbog tog neka te ne čudi što imaš dve dijagnoze – pretpostavke od različitih lekara. Jednostavno svako gleda ono što ga interesuje i čime se profesionalno više bavi.

S obzirom da je prošlo tako puno vremena od povrede, operacija bi ovog momenta donosila više štete od koristi. Javi se fizijatru koji će ti pomoći u daljem toku lečenja vašeg kolena. Zalečenje je apsolutno moguće i bez operacije. Traje duže i kopleksnije je.

Podrazumeva fizikalne procedure u smislu saniranja upalnih promena i otkanjanja sekundarnih posledica povrede ( organiziranih hematoma, kalcifikata, parcijalnih ruptura i slično ). Po sprovedenom tretmanu kroz pravilno jačanje pomoćnih fiksatora kolena ono se u određenom vremenskom periodu potpuno oporavlja i omogućava pojedincu da se vrati kako u svakodnevni život tako i na sportska borilišta.

Za vas je bitno i da koristite suplemente za regeneraciju hrskavice. Najkompletniji preparat za vas je Geladrink FORTE kojeg vam preporučujem da uzimate najmanje 4 meseca u kontinuitetu. Razlog je što je taj što pri povredi ligamenta uvek strada i hrskavica a sam meniskus je hrskavičave građe u suštini.

Potpun oporavak možete očekivati za par meseci uz pravilan fizikalni tretman i jasno definisan svakodnevan trening.

Pozdrav
dr. Siniša Berić

Avatar

Dusan simovic

February 8th, 2014 at 9:42 pm

imam povredu kolena ali ne znam da li je povreda meniskusa ili ligamenta,imam veliki otok na kolenu i trenutno mi je noga u gipsu,ako mi se otok ne skine za 3 dana idem na operaciju da bi mi taj otok isisali iz kolena,pa me zanima kada cu moci da krenem sa treninzima.

Avatar

DONET

February 9th, 2014 at 1:05 pm

Poštovanje,

da bi znao da li su meniskusi ili ligamenti povređeni pogledajte u dijagnozi, piše sigurno. Otok može da bude zbog upale mekih tkiva kolena ili zbog izliva krvi u kolenski zglobni prostor.

U oba slučaja samo nošenje gipsane longete traje minimum 15-ak dana. Tek nakon toga se primenjuje fizikalno lečenje pod uslovom da nije potrebna operacija. U zavisnosti od tog kakva je povreda u pitanju i koji je stepen težine povrede lečenje može da traje i do dva meseca.

Pozdrav
dr. Siniša Berić

Avatar

krešimir

February 9th, 2014 at 11:15 pm

Poštovani!
U teretani sam osjetio oštru i kratku bol u desnom koljenu, u unutarnjem predjelu medijalnog kolateralnog ligamenta. Bol je odmah prošla bez posljedica. Dva dana kasnije na dvoranskom nogometu u jednom sasvim normalnom startu na loptu osjetim kao pucanje nategnute gume u navedenom predjelu koljena nakon čega odmah više noga i koljeno nije funkcionalno jel izrazito boli te koljeno nemože trpjeti bilo kakav napor te natiče. Obzirom da ću slijedećih dana obaviti MR interesira me kakav je Vaš savjet oko longete, gipsa ili neke takve vremenski duže imobilizacije koljena, a sve radi atrofije mišića! Jel je gips ili longeta nužna kod takve ozljede u smislu puknuća ili težeg istegnuća ligamenata?
Hvala lijepo.

Avatar

DONET

February 11th, 2014 at 10:18 am

Poštovanje,

opis povređivanja ukazuje na veliku verovatnoću pucanja nekog od kolenskih ligamenata. Imobilizacija je neophodna a da li će se operativno intervenisati znaćete nakon MR snimanja. Minimalna imobilizacija traje 2 do 3 nedelje a može i duže.

Funkcionalno osposobljavanje noge se fizikalnim terapijama i pravilno doziranom kineziterapijom postiže za 10 do 12 dana ( ako je imobilizacija trajala manje od 3 meseca ). Za vraćanje hipotrofičnog mišića u prvobitno stanje u načelu treba duplo manje vremena od onog u kom je mišić bio imobiliziran.

Pozdrav dr. Siniša Berić

Avatar

Dusan

February 12th, 2014 at 2:49 pm

Pre sest meseci povredio sam se na fudbalskoj utakmici.Pre 20 dana operisao sam koleno artroskopski.Tom prilikom mi je odstranjen deo medijalnog meniskusa koji je napukao i shaving hrskavice butne kosti koja je znacajno ostecena.Vec desetak dana idem na fizikalnu terapiju,pa me interesuje da li cu i kada moci da pocnem sa treninzima i da li cu moci nesmetano da se bavim fudbalom.Inace,nisam bas mlad,imam 35 godina.
Pozdrav

Avatar

DONET

February 12th, 2014 at 10:56 pm

Poštovanje Dušane,

brzina oporavka zavisi od više faktora. Koliko ste bili utrenirani pre operacije, načina fizikalnog lečenja kao i genetske predispozicije. Da, moći ćete da se vratite fudbalu.

Da bi bez problema igrali moraćete maksimalno da ojačate mišiće nogu i pomoćne fiksatore kolena. Koristite za što brži oporavak i preparate Geladrink FAST i Geladrink FORTE. Fast prvi mesec 2×6 tbl. dnevno a Forte drugi i treći mesec 1x dnevno razmutite predviđenu dozu u čaši vode i popijte svakog dana u približno isto vrijeme.

Realno se može očekivati povratak treninzima 4 do 6 meseci od operacije bez veće opasnosti od novog povređivanja.

Pozdrav
dr. Siniša Berć

Avatar

Dusan

February 14th, 2014 at 8:30 am

Hvala na odgovoru.
Prilikom skidanja konaca, osmog dana od operacije,neki mladji ortoped mi je rekao da mogu odmah da treniram,da nema potrebe za fizikalnom terapijom itd.Meni je bilo u najmanju ruku cudno,pa sam resio da odem kod doktora koji me je operisao.U medjuvremenu sam probao malo da trckaram pa sam zabrinut da nisam opet ostetio meniskus.Proslo je 3 nedelje od operacije a imam i dalje isti otok na kolenu i opet mi se javlja bol gde je i bio pre operacije.Kad mogu ocekivati da otok i bol nestanu?

Avatar

DONET

February 14th, 2014 at 5:02 pm

Poštovani,

za kompletno daljnje lečenje morate se obratiti nadležnom ortopedu, a mi vam još jednom možemo preporučiti upotrebu suplemenata geladrink u cilju bržeg oporavka.

Srdačan pozdrav!

Avatar

Anonimac...:D

February 16th, 2014 at 10:26 am

Postovanje,
Prije mozda mjesec dva u razredu mi je bila neka zezancija i ravnim palcem ruke sam udario u koljeno mog prijatelja…Ne boli me dok mirujem ali ne mogu ga malo vise saviti a da ne osjetim manju bol,isto tako kad hocu nesto da pritisnem zaboli me…kada ga blago povucem cujem nekakvo pucketanje…Unaprijed hvala…

Avatar

DONET

February 16th, 2014 at 11:59 am

Poštovanje,

neophodno je da snimite šaku i da se javite ortopedu. Ako je došlo do oštećenja neke od koščica prsta mora da se stavi imobilizacija.
Bez tog nikakvo drugo lečenje neće dati dobar rezultat.

Ako nije kost povređena, ortoped će preporučiti adekvatnu fizikalnu terapiju.

Pozdrav
dr. Siniša Berić

Avatar

Milos

February 17th, 2014 at 1:28 am

imao sam povredu na fudbalu odmarao sam 5 meseci bio sam i u gipsu 2 nedelje i opet me isto toli koleno kada pokusavam da trcim ili igram fudbal nemogu kada trcim pravo nije problem ali cim malo da secnem u stranu tu mi je kraj poli me sa spoljne strane koleno i to puno jedno 5 min nemogu da hodam u tom trenutku sta da radim kome da se obratim?

Avatar

Sinisa

February 17th, 2014 at 7:05 pm

Postovanje
Prije dva dana dok sam igrao rekreativno fudbal,desilo mi se,u jedan stranican pokret,bol u koleno kao da mi se premetnula neka zila(tako sam osetio),odma sam izasao,i nie imao nikakav otok,al dok sam gazio sa desnom nogom osetio sam pecanje u koleno.Sad kah hodam ako veoma se oslonim na desnoj nogu osecam neko trzanje u koleno.Dali znate da je u pitanju ligamenata ili mozda je izcaseno.
Pozdrav iz Makedonije

Avatar

Sinisa

February 17th, 2014 at 7:24 pm

zaboravio sam da pisem,da mogu da ga savijem,ali me uhvata strah da se oslanjam na desnoj nogu zato sto osjecam trazanje.Hvala puno

Avatar

DONET

February 17th, 2014 at 10:04 pm

Poštovanje Miloše,

neohodno je da napraviš ili MR snimak kolena ili ultrazvučni snimak kolena i da se sa tim javiš ortopedu. Ako ne bude bilo potrebno da operišeš koleno nastavićeš lečenje pod kontrolom fizijatra kome ćeš pokazati neki od ta dva snimka.

Do tad koristi steznike za koleno i pri hodu i nema ništa od sporta dok ne prestane bol.

Pozdrav
dr. Siniša Berić

Avatar

DONET

February 19th, 2014 at 12:34 am

Poštovanje Siniša,

da ste iščašili koleno ne biste mogli uopšte da se oslanjate na njega a o hodu ne biste mogli ni da mislite. Šta je tačno povređeno ( ligamenti ili zglobna kapsula ili meniskusi ili hrskavica ili nešto drugo ili više stvari odjednom ) nije moguće reći bez snimanja kolena.

Može da se snimi ultrazvukom ili magnetnom rezonansom ( MR ). Kad napravite neki od ova dva snimka javite se ortopedu da usmeri dalje lečenje.

Pozdrav
dr. Siniša Berić

Avatar

Ненад

February 20th, 2014 at 9:43 pm

Поштовани,

Јуче сам повредио колено играјући кошарку. У тренутку је испало из лежишта и вратило се. Данас сам снимио сам колено и био сам код ортопеда. На снимку се ништа лоше није видело, а лекар ми је прописао одређену терапију (гел и неке таблете) и препоручио гипс или неко ортопедко помагало за колено које ће зглоб држати благо савијеним. Из тога сам закључио да гипс и није неопходан. Или грешим?!

Напомињем да ногу у колену не могу потпуно да исправим нити да је савијем (ни до 90 степени). Могу да ходам само ако се ослањам прстима на повређену ногу. Оток сам приметио данас, а болове осећам кад покушам да савијем ногу у колену (са унутрашње стране и испод). Имам 31 годину и ово ми се први пут дешава.

Дакле, да ли је гипс неопходан или је довољно само мировање? Колико обично траје опоравак?

Хвала!

Avatar

Ненад

February 21st, 2014 at 11:30 am

Ево и додатка. Малопре сам се вратио од лекара. Ортопед није био на послу па ме је примио хирург. Испоставило се да ми је колено било пуно крви (извучено ми је 50мл свеже крви). Лекар каже да је могуће да је покидан лигамент или је пукао менискус. Остављено ортопеду да погледа. Сад ми је колено имобилизовано. Контрола за недељу дана.

Avatar

DONET

February 24th, 2014 at 12:19 pm

Poštovani Nenade,

na osnovu Vašeg opisa jedino je sigurno da je došlo do povrede mekih tkiva kolena. Dalji tok lečenja se određuje na osnovu dodatnih pretraga kao što su magnetna rezonansa ili ultrazvuk kolena . Sa tim nalazima treba da se javite ortopedu koji će pratiti i usmeravati tok lečenja.

Pozdrav,
dr Berić

Avatar

Dusan

February 26th, 2014 at 11:41 am

Evo mene opet,
Bio sam na kontroli kod ortopeda tacno mesec dana nakon operacije,produzio mi je fizikalnu terapiju jos 10 dana i rekao mi je da ce verovatno biti potrebne injekcije Ostenil zbog hrskavice.Kaze da je u jednom delu toliko ostecena da se vidi kost.Sa unutrasnje strane kolena i dalje osecam bol,pa me interesuje da li je to zbog hrskavice ili odstranjenog dela medijalnog meniskusa i da li ce biti neophodno primati injekcije?

Avatar

DONET

February 26th, 2014 at 9:06 pm

Poštovanje Dušane,

pratite uputstva vašeg ortopeda. On je taj koji je video kako izgleda vaše koleno iznutra i najmerodavniji je da daje odgovor na pitanja koja vas interesuju.

Nemojte da Vas sad drugi lekari leče. Znate onu narodnu: puno babica kilavo dete.

Pozdrav
dr. Siniša Berić

Avatar

Milos 18

February 27th, 2014 at 1:22 am

Поштовани,

Повредио сам десно колено пре 3 месеца на фудбалу, клизећи противника,након снимања МР-ом пре 10-так дана због велике гужве, установљено је “Мањи интраартикуларни излив, коштани едем доминанто пателе” тј. чашица,не могу да трчим,и дешава се пуцкетање док ходам узео сам колаген ц након препоруке ортопеда и сада пијем то, а овај снимак носим у петак код њега, е сада мене интересује Ваше мишљење о овоме, колико ће трајати опоравак, јел доста озбиљна повреда ишао сам и раније на терапијама око месец дана, возим бајс, идем у теретану, али трчање нема шансе :/

Хвала Вам пуно унапред
Поздрав.

Avatar

DONET

February 27th, 2014 at 6:48 pm

Poštovanje,

bez kliničkog pregleda i mogućnosti da i sam vidim snimak bilo bi pomalo nekorektno da dajem paušalne ocene o ozbiljnosti povrede i dužini oporavka. Uveren sam da će ortoped kad vidi snimke moći da vam da najpreciznije odgovore na vaša pitanja i dileme

Zbog dužine vremena proteklog od same povrede i dužina oporavka bi mogla da potraje. Imajte strpljenja i nemojte ništa na svoju ruku da radite ili da se testirate.

Pozdrav
dr. Siniša Berić

Avatar

srdjan

February 28th, 2014 at 12:18 pm

imam povredu meniskusa,odnosno nagnjecenje oba meniskusa.dali je potrebna operacija ili ?

Avatar

Ahmed

February 28th, 2014 at 1:44 pm

Postovanje,
Doktore istegao sam preponu sta da radim…?

Avatar

SRDJAN

February 28th, 2014 at 4:31 pm

postovani, Povredio sam desno koljeno i uradio sa MR i nalaz je sledeci RUPTURA ACL.NAGNJECENJE OBA MENISKUSA,SUMNJIVA RUPTURA PSOTURERIORNOG PRIPOJA MEDIJALNOG MENISKUSA.Sta dalje dali je potrebna operacija ili fizikalnom terapijom . pozdrav

Avatar

DONET

February 28th, 2014 at 9:05 pm

Poštovanje Srđane,

ako se deo meniskusa odlomio i preti da blokira pokrete u kolenu moraće da se taj do odstrani operativno. U drugom slučaju se može pokušati sa konzervativnim lečenjem.

Pozdrav
dr. Siniša Berić

Avatar

DONET

February 28th, 2014 at 9:09 pm

Poštovanje Ahmede,

što pre se javite ortopedu koji će nakon pregleda odrediti pravu terapiju za vas.

Pozdrav
dr. Siniša Berić

Avatar

DONET

February 28th, 2014 at 9:10 pm

Poštovanje SRĐANE,

neophodno je da MR snimak vidi hirurg-ortoped i u zavisnosti od veličine rupture prednjeg ukrštenog ligamenta i lokalizacije same rupture proceniće opravdanost operativnog zahvata.

Ako je oštećeni deo meniskusa pomeeren i preti da blokira pokrete kolena i u tom slučaju se operacija smatra neophodnom.

Pozdrav
dr. Siniša Berić

Avatar

Tea

February 28th, 2014 at 9:31 pm

Postovani,
prije tri tjedna dogodilo se da mi se frend koji je hodao prema meni (ja sam mu bila okrenuta leđima), nekako spotaknuo i svojim koljenom udario u moje od iza. Prvo me malo bolilo, ali u roku od 2 sata koljeno mi je nateklo i nisam ga mogla pomicati. Kada sam otisla kod svoje doktorice, ona me poslala u bolnicu na pregled. Tamo su mi rekli da mi se voda i krv (nisam posve sigurna da su tako rekli) nakupili u koljenu i morala sam ici na punktiranje. Nakon punktiranja su mi samo rekli da su mi ispumpali 95 kubika (neka njigova cifra) krvi i morala sam ostati u bolnici jos 4 dana. Kasnije sam isla na pregled kod ortopeda i on me poslao na fizikalnu. Danas sam isla na prvu terapiju i tamo su mi dali vježbe koje trebam raditi 2 puta dnevno. Samo me zanimalo jel znate mozda hocu li ja moci trenirati košarku i taekwondo, na koje sam se planirala upisati ove godine negdje oko 8.-9. mjeseca?
Zaboravila sam spomenuti da mi nista nije puklo, i da sam imala slican problem prije dvije godine, gdje sam krivo stala i iskocila mi casica, ali su mi samo stavili zavoj na nekih 2-3 tjedna, nakon cega mi se noga oporavila,ali sam mogla pomicati casicu u koljenu vise nego sto sam mogla prije ozljede.
Puno hvala.

Avatar

DONET

March 3rd, 2014 at 9:09 am

Poštovanje Tea,

vaša povreda je česta u sportu. Niko od sportista nije zbog toga prestao da se bavi treniranjem. Ne samo da ćete moći da se bavite sportom već će vam on pomoći da dovoljno ojačate vaša kolena da neki budući udarci ( tekwondo ) neće izazivati i dovoditi do tako burnih reakcija mekih tkiva kolena.

Pozdrav
dr. Siniša Berić

Avatar

Ненад

March 3rd, 2014 at 8:18 pm

Урадио сам магнетну резонанцу и констатовано је да ми предњи укрштени лигамент пукао, док је медијални колатерални благо истегнут. Тренутно носим лонгету, до контроле.

Тренутно сам у мислима много ближи операцији како бих касније водио безбрижан живот. Да ли је могуће живети без ACLа дуже времена (30-40 година)? Да ли је по вашем мишљењу операција неопходна?

Хвала!

Avatar

Dusica

March 4th, 2014 at 10:13 am

Postovani,moja cerka je prosle godine u avgustu radila artroskopiju kolena.Imala je neko zadebljanje,odnosno napravilo se neko tkivo koje je doktor tom prilikom ocistio i konstatovao da su ligamenti i mediskus u dobrom stanju.Nakon toga sve je teklo po planu,odgovarajuca terapija,vezbe…u oktobru se polako vratila u trening.Sve je bilo ok do pre dve nedelje kada se bol ponovo javio. i na tom istom mestu se pojavljuje modrica.Kazite mi molim vas vase misljenje.Inace ona se profesionalno bavi kosarkom.

Avatar

DONET

March 4th, 2014 at 8:10 pm

Poštovanje Nenade,

ako želite da se bavite sportom preporučio bih vam da operišete koleno.

Ako ne želite da se bavite aktivnim sportom, kroz fizikalne terapije i vežbe ojačajte pomoćne fiksatore kolena, održavajte kondiciju šetnjom i laganim trčanjem i nećete morati na operaciju.

Pozdrav
dr. Berić

Avatar

DONET

March 4th, 2014 at 8:26 pm

Poštovanje Dušice,

modrica je hematom koji se nalazi dovoljno blizu koži da se može videti golim okom bez instrumenata. Hematom nastaje pucanjem krvnog suda i curenjem krvi u okolno tkivo. Ako se to dešava više puta uzastopno na istom mestu ili se sporo resorbuje postojeći hematom često dolazi do stvaranja takozvanog organiziranog hematoma.
On može čak i da kalcificira i postane kao oštar kamen u cipali koji dalje oštećuje okolna tkiva.
Da li je to tkivo-zadebljanje koje je operativno odstranjeno bio organizirani hematom zna lekar koji je operisao vašu kćerku.

Hematomi nastaju ili kao posledica primljenog udarca ili kao posledica istezanja preko granice elastičnosti mišića, ligamenta, tetive i sl. ili kao posledica spontanih pucanja krvih sudova ( stanja kod nekih bolesti ).

Preporučio bih vam da se obratite vašem lekaru koji je operisao vašu kćerku jer on ima najbolji uvid u problem sa kojim se susrela vaša kćerka.

Pozdrav
dr. Berić

Avatar

Branko

March 5th, 2014 at 2:07 pm

postovanje
bavim se kik boksom prije desetak dana smo imali jaci trening snage i lijevo koljeno me pocelo malo boljet, medjutim prije dva dan sam dobio jaci udarac sa spoljasnje strane tog istog koljena. od tada me narocito po noci kada posle duzeg vremena lezanja i drzanja noge u istom polozaju promijenim polozaj noge ( savijem ili ispruzim) pojavi mi se jaki bol sa spoljasnje strane koljena. Mozete li mi dati vase misljenje i preporuku
Unapred zahvalan Branko

Avatar

DONET

March 5th, 2014 at 8:05 pm

Poštovanje Branko,

bez snimka kolena ( bilo ultrazvučni bilo MR snimak ) niko vam ne može sa sigurnošću reći šta je povređeno i šta provocira bol u kojenu.

Hrskavica, zglobna kapsula, meniskus, ligamenti ili kombinacija više stvari istovremeno može od udarca biti povređeno.

Savet vam je Branko da uradite snimak i da se javite ortopedu u cilju određivanja terapije.

Pozdrav,
dr. Berić

Avatar

Branko

March 5th, 2014 at 10:28 pm

dali moze da se zakomplikuje nesto ako ne podjem kod lekara?

Avatar

DONET

March 6th, 2014 at 8:33 am

Poštovani,

Naravno da može doći do komplikacija, zbog toga sam Vam i preporučio odgovarajuće pretrage.

Pozdrav

Avatar

dusica

March 6th, 2014 at 6:50 pm

Postovanje doktore!Prvo da Vam se zahvalim na odgovoru.Zamolila bih Vas samo da mi kazete dali postoji neka jeftinija zamena za tablete Joint MD.Hvala unapred!

Avatar

Almas Ahmemulić

March 6th, 2014 at 7:59 pm

Poštovani doktore,
Imam problema sa koljenom 3 nedelje.Do povrede je doslo dok sam na utakmici igrao dobio sam udarac na lijevo sa spoljne strane lijevog koljena.Ja sam nastavio da igram ne obracuci paznju na bol u kolenu i nakon 2 minuta dobio sam jaku bol i koljeno nijesam mogao da pomjerim 15 minuta. Imam bol sa spoljne strane lijevog kolena,gdje se kadkad pojavi mala kila kao i na unutrasnjoj strani. Na unutrasnjoj strani kad se pojavi moram malo izmasirat kilu da bih opet bio osposobljen da hodam. Na Rengen snimku je normalno koljeno kao i na Ultra-zvuku, ne primjecuje se nista. Doktor mi je samo rekao da zavijem fiksalnim zavojem i da mirujem 2 nedelje.Ja sam mirovao čak nedelju dana vise nego sto mi je doktor preporucio i imam isti problem. Koleno povremeno blokira i nemogu da ga ispravim.A inace se bavim sportom svakodnevno tj. Nogometom. Pa ako je moguce da mi vi kazete koji je dio kolena povrijedje i kako ga mogu izlijeciti,bilo to operaciom ili normalno(Rehabilitacijom…)

Unapred hvala.

Avatar

DONET

March 6th, 2014 at 10:29 pm

Poštovanje,

Žao mi je što Vas moram razočarati , ali mi nisu poznate cene lekova i suplemenata na bazi hondroitina.

Pozdrav
dr Berić

Avatar

DONET

March 6th, 2014 at 10:39 pm

Poštovanje Almase,

način i mjesto gdje ste dobili udarac ostavlja sumnju da je došlo do povrede ili lateralnog kolateralnog ligamenta ( LCL ) ili ilijotibijalnog traktusa ili više raznih delova mekotkivnih struktura kolena, među njima i meniskusa.

Nije mi jasno kako se takve stvari nisu videle na ultrazvučnom pregledu kad je on osnova u dijagnostici. Ako nije sa tim moglo da se vidi mora da se uradi magnetna rezonansa ( MR ) kolena. Tek sa tačno postavljenom dijagnozom može da se i odredi pravi način lečenja.

Pozdrav
dr. Berić

Avatar

marko

March 13th, 2014 at 1:48 pm

prije 5 nedelja sam povrijedio koljeno zbog pretjeranog treniranja,prema svom simptomima je hondromalacija patele. Odmarao sam 5 nedelja prve dvije sam stavljao led. sad mi je mnogo lakse ponekad mi se javi vrlo mala ukocenost ispod casice,pa me intreuje sto dalje da radim da li jos koliko da odmaram i koje vjezbe da radim da bi ojacao misice oko koljena

Avatar

DONET

March 13th, 2014 at 5:12 pm

Poštovanje Marko,

koristite preparat Geladrink fast 3×4 tbl dnevno uz lokalno nanošenje Gavez gela 2x dnevno. Vežbe se ne mogu objasniti a da budem pri tom siguran da ih pravilno radite.

Zbog toga se javite u neki centar ili ambulantu za fizikalnu medicinu gde će vam fizijatar ili terapeut pokazati pravilan redosled i tehnike izvođenja vežbi koje su potrebne za vaš oporavak.

Pozdrav
dr. Berić

Avatar

Dusica

March 19th, 2014 at 10:45 am

POstovanje doktore!Bila sam sa cerkom na kontroli i preporucen nam je PRP tretman.Kakvo je Vase misljenje o tome i dali Vi radite taj tretman? Dali je potrebno cesto ponavljanje tog tretmana,recimo u toku godine,ili ste mirni jedan duzi period?Unapred hvala

Avatar

DONET

March 19th, 2014 at 7:29 pm

Poštovanje,

PRP tretman je nova metoda u lečenju sportskih povreda i principijelno se primenjuje u cilju prevencije operacije. Pravilna primena ima svoje opravdanje. Ako je dobro urađeno ima dugotrajan efekat.

Koji je smisao PRP tretman nakon operacije nije mi u potpunosti jasan s obzirom da nisam imao uvid u tok same bolesti i kompletan tok lečenja. Uveren sam da su lekari vaše ćerke o svemu dobro razmislili i pravilno procenili opravdanost daljeg toka njenog lečenja.

Nije dobro menjati lekare u toku samog lečenja.

Pozdrav
dr. Berić

Avatar

Dusica

March 20th, 2014 at 7:41 am

Postovanje,
Hvala na odgovoru.Nije mi namera da menjam lekara jer smo sasvim zadovoljni doktorom koji je operisao moju cerku.Ja sam jednostavno takva da volim da cujem jos neko misljenje.Dosta sam citala o ovoj metodi i misljenja o tome su razlicita i upravo zbog toga sam htela da cujem misljenje jos nekog strucnjaka.
Pozdrav

Avatar

Ana

March 21st, 2014 at 5:34 pm

Postovanje,bavim se modernim plesom.Prije 10 – tak dana sam plesala,krenula da se savijem i samo pala.Koljeno mi se okrenulo u drugu stranu,a tad mi je trenerica samo povikala da isprvim nogu.Ispravila sam i sve je bilo ok,cak sam mogla i da savijem i da hodam.Ali desava se to,da posle neka 3h koljeno pocinje oticati.Stavljala sam hladne obloge i otok se skoro vratio.Ali akrobatsko i plesno takmicenje je u iducu nedelju..Da li smijem nastupati? I sta trebam raditi? Hvala unaprijed!

Avatar

Branislav

March 22nd, 2014 at 12:38 pm

Postovanje, pre 10 dana mi je iznenada ispala casica kolena, nesto je puklo i pao sam. Na hitnoj pri pomeranju noge nesto je manje kvrcnulo i sama se casica vratila na mesto i bol je tada prestala. Na rtg su rekli da nista nije slomljeno i da se radi kako oni kazu samo o iscasenju. Napominjem da imam 28 godina, nisam sportista, cak ni rekreativno, desilo mi se na poslu za vreme setnje. Imao sam longetu nedelju dana, a sada sam u gipsu 4 nedelje, a posle fizikalna terapija. Imam slater ali mi je dr rekao da to nema veze, kao i da misli da nemam problem sa hrskavicom. Zanima me Vase misljenje o ovakvom iznenadnom dogadjaju i da li to moze da se izleci da se vise ne desava? Magnet bih svakako uradio zbog sebe…

Avatar

DONET

March 22nd, 2014 at 9:29 pm

Poštovanje Ana,

šta je povređeno i oštećeno u tvom koljenu kad si se povredila moguće je reći tek kad se koljeno snimi bilo ultrazvučno bilo MR-om. Nikakav nastup ili trening ti ne bih preporučio najmanje 3 nedelje. Koje liječenje je najoptimalnije može se reći tek kad se koljeno snimi.

Preporučio bih ti da se što pre javis nadležnom ortopedu.

Pozdrav
dr. Berić

Avatar

DONET

March 22nd, 2014 at 9:37 pm

Poštovanje Branislave,

ispoštujte do kraja postupak liječenja. Po završetku fizikalnog liječenja obavezno snimite MR koljena i sa tim se javite nadležnom ortopedu. Tek po završetku sadašnjih terapijskih postupaka i sa snimkom će moći nešta tačnije i preciznije da se kaže o budućnosti vašeg koljena.

Pozdrav
dr. Berić

Avatar

Branislav

March 23rd, 2014 at 10:12 am

hvala Vam na odgovoru, zar nije bolje da sad uradim MR dok je jos to sve da kazem sveze, nego posle gipsa kad to sve sraste i namesti se. Mislim, zar se nece sad bolje videti sta je povredjeno?

Avatar

Branislav

March 23rd, 2014 at 10:17 am

i da li ravna stopala imaju veze sa tim, posto ja nosim jako plitke patike i hodam ka unutra, pa samim tim i kolena povlacim ka unutra, pa da li je moguce da sam tako vremenom slabio ligamente. Sad planiram da napravim uloske po meri i da nosim cvrscu obucu, pa sam cuo da ce mi samim tim i koleno biti stabilnije i rasterecenije. Molim Vas mi recite da li je to tacno?

Avatar

DONET

March 23rd, 2014 at 10:17 pm

Poštovanje Branislave,

bolje je da sad odmah uradite MR jer je u slučaju potrebe za hirurškim intervencijama ( artroskopija ) bitnije uraditi zahvat u što kraćem vremenskom periodu u odnosu na povredu.

Ravna stopala su direktno odgovorna za pojavu bola u krstima tj. lumboišialgija a vrlo mali udio imaju na problem koljena. Biomehanički gledano zbog spuštenih svodova stopala postoji stalno zategnuta plantarna aponeuroza. Ona je pri tom u hroničnom upalnom stanju.

Posledica njene upale i prenapregnutosti je direktno prenošenje tih istih procesa na Ahilovu tetivu. Preko Ahilove tetive se zatežu oba gastroknemijusa i soleus ( mišići lista potkoljenice ). Rezultat je skraćenost i krutost mišića zadnje lože natkoljenice koja direktno utiče na pojavu bola u krstima, mjenjajući strukturu kičmenog stuba ( pojava ispravljanja lumbalne lordoze L/S segmenta kičme ).

Uticaj ravnih stopala na problem koljena je od sekundarne bitnosti, prisutan ali ne u toj mjeri kao za stanje lumbalnog dijela kičme.

Pozdrav
dr. Berić

Avatar

Branislav

March 24th, 2014 at 8:44 am

doktore, moje postovanje i velika zahvalnost na tako detaljnom odgovoru, puno ste mi pomogli, hvala jos jednom.

Avatar

Ivan

March 28th, 2014 at 6:37 pm

Zdravo. Setao sam psa danas i zastali smo pored puta gde se on zagledao u nesto a zatim je iz meni nepoznatih razloga odreagovao tako sto je glavom bez obzira nekuda jurnuo u levu stranu a rezultat toga je bio da je mene udario u desno koleno sa spoljasne strane s obzirom da je veca rasa i bas u predelu kolena mi je. Osetio sam blag bol sa unutrasnje strane kolena i ispod casice ali vise prema unutra. Hodam sve normalno ali imam jako tup bol u nekim momentima, Moram da napomenem da sam imao problem sa iskakanjem tog kolena i jako me brine situacija kada legnem na desni bok i zelim desnu nogu odignutu od kreveta da ispravim u vazduhu pri uglu od 180 stepeni ona blaago zarotira u samom kolenu, nadam se da sam objasnio lepo i da ste me razumeli. Zelim vase strucno misljenje o svemu ovome. Hvala unapred.

Avatar

DONET

March 28th, 2014 at 11:58 pm

Poštovanje,

U što kraćem roku javite se ortopedu u cilju snimanja kolena i određivanja adekvatne terapije spram postavljene dijagnoze.

Pozdrav
dr Berić

Avatar

Branislav

March 30th, 2014 at 9:19 am

postovanje doktore, stigao je i magnet, pa ako mozete malo da mi protumacite. samo cu zakljucak. Ruptura medijalnog retinakuluma patele u regiji patelarnog pripoja, sa reakcijom, podlezuce kosti i umerenom lateralnom dislokacijom patele (trohlea femura hipoplasticna). Manji izliv. Masivna kostana kontuzija lateralnog kondila femura, mala zona pov.is medijalnog aspekta tibijalnog platoa. Sta znaci ta dislokacija, i generalno kako ovo izgleda? Hvala unapred…

Avatar

DONET

March 30th, 2014 at 2:49 pm

Poštovanje,

nalaz MR ukazuje na dve ključne stvari. To su oštećenje retinakuluma koji drži patelu centriranu u njenom žlijebu i drugo je oštećenje okrajka femoralne kosti. Pri ovom oštećenju butne kosti strada najčešće i donja ( unutrašnja ) strana patele.

Oba ova oštećenja su razlog da se vaša povreda prvo liječi hirurški pa tek potom fizikalnim procedurama.

Javite se ortopedu koji će pregledom snimka ( videti stepen oštećenja ) proceniti da li uopšte treba i kad da se operiše koleno.

Pozdrav
dr. Berić

Avatar

Branislav

March 31st, 2014 at 9:09 am

a recite mi da li je to komplikovaa operacija, da li bi se moglo desiti da i posle operacije opet ispadne casica i koliko traje oporavak posle operacije. Mislim na normalno hodanje, da krenem na posao, ja nisam sportista. Hvala Vam…

Avatar

DONET

March 31st, 2014 at 6:25 pm

Poštovanje Branislave,

Na sva poslednja Vaša pitanja odgovor može da da samo hirurg- ortoped koji bude operisao Vaše koleno.

Pozdrav
dr berić

Avatar

Branislav

April 1st, 2014 at 12:55 pm

postovanje doktore, bio sam kod ortopeda danas. Rekao mi je da sam se tako rodio sa tim nekim slabijim delom koji drzi casicu i da je pravo cudo kako mi do sada nikada nije ispala casica. Bas zbog toga kaze postoji mogucnost da se to nikada vise ne desi, a postoji mogucnost da se i dalje desava. Operaciju ne bi kaze preporucio jer mi se desilo samo jednom i postoji sansa da se vise ne ponovi, s obzirom da su ligamenti super kao i meniskus, a kaze da nisu narocito uspesne operacije kod starijih. Takodje mi je ostecena i hrskavica. Imam dva pitanja, prvo Vase misljenje, molim Vas, o tome da postoji sansa da nikad vise ne ispadne bas zbog toga sto do sada nije ispalo, a ispalo je jer sam napravio pogresan pokret, verovatno sam iskrenuo nogu, a drugo da li bi mi nesto preporucili da pijem da sprecim dalje propadanje hrskavice? Puno Vam hvala…

Avatar

Branislav

April 1st, 2014 at 1:02 pm

samo jos nesto, rekao mi je da casica nije u lezistu ni sada, a ni da nikad nije bila, vec da ce ona sama naci neko svoje mesto, a za ovo vreme dok sada lezim u gipsu da se tu gde je izasla casica stvara oziljak koji ce spreciti da eventualno ponovo se desi iskakanje. Zanima me Vase misljenje i o tome. Izvinite ako sam oduzio i puno Vam hvala…

Avatar

DONET

April 1st, 2014 at 6:47 pm

Poštovanje,

na prvo pitanje ne mogu da vam dam odgovor jer nisam imao priliku da pregledam vaše koljeno. Samo onaj ko ga je pregledao može na to da vam odgovori.

Od preparata za regeneraciju hrskavice vam preporučujem Geladrink FORTE da koristite najmanje 6 mjeseci.

Pozdrav

Avatar

Branislav

April 1st, 2014 at 9:47 pm

da li kapsule ili prasak da koristim? I da li ide 3 meseca pa pauza pa opet 3 meseca ili u kontinuitetu 6 meseci? Da li postoji mogucnost da Vam na neku mail adresu posaljem snimak magneta pa da mi kazete Vase misljenje?

Avatar

DONET

April 2nd, 2014 at 7:38 am

Poštovani,

uzmite prašak 6 meseci u kontinuitetu.
Pošaljite na email: info@bolesti-zglobova.com

Pozdrav!

Avatar

Pedja

April 2nd, 2014 at 10:25 pm

Postovani,
Napipao sam na desnoj nozi, kod kolena, ali vise ka unutrasnjoj strani neku kvrzicu ili sta god da je, velicine zrna pasulja. Prvo me nije bolelo, ali nakon celog dana, sada na dodir osecam blagi bol. I prvo nisam primetio, ali sada vidim i da dobija neku plavicastu boju, kao da je modrica u pitanju. Nisam se nigde udario. Sta bi moglo da bude?

Hvala unapred.

Avatar

DONET

April 3rd, 2014 at 6:19 pm

Poštovanje,

Javite se nadležnom ortopedu koji će nakon pregleda postaviti tačnu dijagnozu i dati predlog za lečenje.

pozdrav,
dr Berić

Avatar

Dusan

April 9th, 2014 at 1:20 pm

Evo mene opet,
Tacno 2 meseca od artroskopije kolena doktor mi je dozvolio da pocnem da treniram pravolinijski.Poceo sam sa treninzima i koleno je bilo ok,nikakave bolove nisam osecao.Nakon 10-ak dana laganog trcanja poceo sam malo sa promenom ritma i sa loptom i sve je bilo u redu.Medjutim,za vreme drugog treninga sa loptom,prilikom jednog udarca opet me je zabolela noga.Prekinuo sam trening i javio se lekaru da primam Ostenil.Primio sam 1 injekciju a trebace ukupno 3 ili 5.Koleno me boli i imam veliki otok povise kolena.Inace,vec 2 meseca pijem Jointace za obnovu hrskavice.Plasim se da nisam obnovio povredu meniskusa ili je bol zbog hrskavice.Vec polako gubim nadu da cu moci da nastavim sa igranjem fudbala.Molim Vas za savet jer svaki razgovor sa mojim lekarom svodi se na recenicu Dosta si igrao,imas 35 godina itd.

Avatar

DONET

April 10th, 2014 at 8:43 pm

Poštovanje,

u prethodnom odgovoru sam naveo da se realno očekuje povratak na teren za 4 do 6 meseci od operacije i da se tada može verovati da neće doći do obnavljanja povrede. Vi ste se vratili treniranju posle 2 meseca. Pomenuo sam da pre punog treninga morate maksimalno ojačati donje ekstremitete a vi počeste trening sa promenama smera posle desetak dana pravolinijskog trčanja. Preporučih vam geladrink preparate a i uzeste ostenil injekcije i jointace. Za sadašnji bol koji osećate bolje se obratite onom u koga imate veće poverenje i ko je do sada usmeravao vaše lečenje.

Pozdrav
dr. Berić

Avatar

laura

April 11th, 2014 at 8:33 am

Vec duze vreme mi se javljaju bolovi u kolenu sa poteskocom hodanja, koji traju do par sati. Bolovi se javljaju periodicno i nisu konstanti. Po prvi put mi se javila bol da je trajala skoro dva dana, sa blokadom u pokretima, jakim konstantnim bolom,puckanjem i krckanjem kostica u kolenu tokom bilo kakvog pokreta. Simptomi su nestali posle dva dana, sa malo relativno jako malo bola tokom pokreta. Bavim se sportom, ali nikada nisam imala povredu kolena koja bi prouzrokovala ove simptome. Da li znate sta je u pitanju? I da li je moguce da ce se simptomi vratiti? Unapred zahvalna :)

Avatar

Dusan

April 11th, 2014 at 10:57 am

Postovanje,
Danas sam kupio Geladrink Fast po Vasoj preporuci i ujedno stopirao dosadasnju terapiju.Za sve dalje korake u lecenju zelim da se konsultujem sa Vama.Da li mogu da jacam kvadriceps bez obzira sto imam mali otok na kolenu ili da cekam da otok nestane pa da krenem sa vezbama.Inace,imam neke tegove od 2kg.Koje vezbe sve mogu da radim da bi maksimalno ojacao koleno!
Hvala unapred.

Avatar

DONET

April 11th, 2014 at 11:26 am

Poštovanje Laura,

tegobe koje opisujete ukazuju na to da ste najverovatnije povredili hrskavicu u kolenu a preko nje i u manjoj meri meniskus. To je moja sumnja na osnovu vašeg opisa simptoma. Da li je ona opravdana ili se radi i o još koplikovanijem problemu moguće je reći tek na osnovu snimanja kolena ili ultrazvukom ili MR-om. Naša preporuka vam je da snimite koleno i sa snimkom se javite nadležnom ortopedu ili fizijatru. Na osnovu snimka i pregleda moći će se odgovoriti i na ostala pitanja.

Pozdrav
dr. Berić

Avatar

DONET

April 11th, 2014 at 7:40 pm

Poštovanje Dusane,

Masiranjem ledom i mazanjem dva puta dnevno Lioton 1000 gela skinite otok pre nego što počnete sa vežbama jačanja kvadricepsa. U početku neka to bude lagano trčanje dva puta po 20 minuta. Posle sedam dana počnite sa vežbama u teretani tako što ćete potkolenicu opterećivati maksimalno sa tegom težine do 5 kg.

Pozdrav
dr Berić

Avatar

Branislav

April 12th, 2014 at 9:16 am

Postovanje doktore, ja sam Vam vec pisao u vezi ispadanja casice, ako se secate. Ja sam vec 4,5 nedelje u gipsu i juce su mi rekli da cu biti jos 1,5 nedelju, da li je normalno da toliko dugo budem u gipsu. Posto moji lekari nisu slozni, da li mi mozete reci, koliko je vremena potrebno, sad dok sam ja u gipsu, da se napravi taj oziljak koji ce ubuduce da drzi patelu? Koleno mi je jos uvek nateceno, a dr mi je juce rekao da ce otok nestati tek kad zavrsim fizikalnu terapiju, da li je to tacno, tj da li uopste smem na fizikalnu sa otokom? Hvala Vam unapred…

Avatar

Branislav

April 12th, 2014 at 9:19 am

Takodje mi je rekao da do kraja zivota izbegavam da cucnem. Ja sam Vam bio poslao i snimke, jel to zaista tako strasno kao sto oni meni prikazuju, plus sto su rekli da ako dodje do operacije da je ona uglavnom neuspesna?

Avatar

DONET

April 13th, 2014 at 7:45 pm

Poštovanje Branislave,

u narodu postoji poslovica, PUNO BABICA KILAVO DETE. Morate se odlučiti i poverenje u lečenje vašeg kolena dati jednom lekaru. Tek ako on kaže da više ništa ne može da učini za vas, idite do drugog.

Mogu samo da vam dam jedan savet – tražite od njih da sve što vam kažu napišu na papir tj. izveštaj i mnoge stvari će dobiti pravo značenje.

Pozdrav
dr. Berić.

Avatar

Branislav

April 14th, 2014 at 7:00 am

Pa znate kako, jedan lekar me je primio kad je bio dezuran na Urgentno, a drugog poznajem, a oni rade zajedno, a ovaj prvi mora da me vodi zbog papira i posla i komisije, jer me je on primio. Mene zanima Vase misljenje o formiranju tog oziljka, cucanju posle terapije, stepenicama kojih na poslu svakako imam i toj klasicnoj operaciji za koju kazu da nije bas nesto uspesna. Ipak ste Vi videli moje snimke, i bili upravu za tumacenje magneta i druge stvari, tako da sam u Vas stekao poverenje i znaci mi Vase misljenje. Imate moj mail, pa mi mozete i tamo odgovoriti. Hvala Vam doktore…

Avatar

Vlajko

April 14th, 2014 at 8:08 pm

Poštovani, na treningu sam imao spoljno uvrtanje kolena i čuo se zvuk klik, , stopalo je ostalo u mestu, a došlo je do rotacije, ali nije se javio nikakav bol nikakvo oticanje, tako da sam nastvio trening. Kao tinejdžer sam imao istezanje ligamenta kolena praćeno otokom, na sličan način, istog kolena, ali je to uspešno sanirano, nikada nisam imao probleme.
Pitanje je da li je taj zvuk mogao da nanese štetu kolenu, da li je znak da je potrebno jačanje ligamenata vežbama, ukoliko je to moguće, da li izostatak bola i oticannja siguran znak da nije došlo do oštećenja?

Avatar

Miljan

April 15th, 2014 at 1:23 am

Poštovani, tačno prije sedam dana sam imao povredu kolena na fudbalu. Povrijedio sam se kada sam pokušao da udarim loptu koja se nalazila sa moje bočne strane. daakle malo uvrtanje noge ali u zraku. Bol je bio veoma izražen. Hirurg koji me je pregledao Ustanovio je da je povrijeđen medijalni meniskus, taj hirurg je vrlo iskusan i mislim da zna posao. Stavljena mi je langeta i rečeno mi je da se radi o blažoj povredi meniskusa i da neću imati većih posledica. Kontrola za 5 dana. Ja za tih pet dana imam bolove. Kad sam došao na kontolu pregledao me je ortoped i uputio na MR. Čekam uputu. E sad prošlo je sedam dana ja i dalje ne mogu da hodam potpuno slobodno… Kada duže hodam bol se javlja i pomaže kada hodam na prstima. Teže ide savijanje noge koje je praćeno bolom. Počeo sam malo da vježbam, iako mi nisu dali nikakve savjete jer je ortoped na osnovu ručnog pregleda konstatovao onako baš olako da je to za operaciju i da je to najbolje ali ajde kaže da sačekamo MR. Mene interesuje, da li treba da mirujem? Ako ne bude bila potrebna operacija, koliko će trajati period oporavka do one faze kada ću moći hodati normalno da se ne primjeti da hramljem i bez bola… taj podatak ne mogu da nađem nigde na internetu. Znam da će te mi reći da sačekam MR ali molim vas da mi odgovorite na ova pitanja koja su hipotetička ali mi mnogo znače bar sa psihološke strane. Inače nisam sportista i smanjenje sportskih aktivnosti mi neće teško pasti.
Kolike su šanse da je pogrešno postavljena dijagnoza?

Avatar

Sandra

April 15th, 2014 at 8:12 pm

Postovani,

Imam mali problem, planiram da trcim polumaraton, za sta se i spremam,
Pre nedelju dana kad sam otisla na trcanje, nisam se zagrejala jer sam zurila i pocelo je da me boli koleno, za sta prihvatam krivicu. Sledeci put sam se zagrejala(nekih 5-6 min) i bilo je bolje,
ali prilikom trcanja posle 4-5km pocinje da se nazire taj bol desnom kolenu(sa unutrasnje strane).. ne pocne da boli ali kao da ce da pocne, kao da ce poceti da boli posle 12km trcanja, pisem vam jer me zanima kako da izbegnem da mi se pojavi taj bol tokom trcanja polumaratona?

Pre polumaratona cu se naravno mnogo bolje zagrejati, ali se i dalje plasim povreda tokom trcanja.
Takodje dom trcim se javlja neki cudan bol sa unutrasnjih strana stopala(i levo i desno).. prvo sam mislila da je zbog patika i uloska, ali kad sam kupila u apoteci ulozak koji ispunjava taj unutrasnji deo patika i dalje nije ublazilo bol.. doduse taj bol kao da ima veze sa tim misicima unutrasnjeg dela stopala za razliku od kolena..

Hvala u napred!

Avatar

DONET

April 16th, 2014 at 8:51 am

Poštovnje Vlajko,

na sve vaša pitanja je moguće dati odgovor tek kad snimite koleno MR-om i kad se postavi prava dijagnoza za vaše koleno.

Pozdrav
dr. Berić

Avatar

DONET

April 16th, 2014 at 8:51 am

Poštovanje Miljane,

žao mi je što vas moram razočarati. Bez tačno postavljene dijagnoze neodgovorno je davati bilo kakve procene i savete.

Pozdrav
dr. Berić

Avatar

DONET

April 16th, 2014 at 8:52 am

Poštovanje Sandra,

Javite se u najbliži atletski klub ili angažujte individualnog atletskog trenera da naučite pravilno trčanje.
Vaši problemi nisu posledica medicinskih tegoba, već nepravilne pripreme i samog treninga.

Pozdrav,
dr Berić

Avatar

Filip

April 16th, 2014 at 12:33 pm

Pozdrav.
Pre godinu dana sam povredio koleno na turniru u malom fudbalu,pokusam sam petom da sutnem i u vazduhu dok mi je noga bila sam osetio da mi se uvrnulo koleno,nisam mogao nista ,bolelo me je odveli su me do hitne u tom gradu,snimili su koleno i rekli da nije prelim i da nije osteceno nego udarac,kada sam stigo u moj grad,otisao sam kod lekara imao sam veliki otoki lekar nije mogao da kaze sta je zbog otoka .,savekao sam nedelju dan da mi sespusti otok,ali je rekao da jsumnja da je ostecenje meniskusa,isao sam na gizikalne i b kraju je rekao da su ostecenje tkiva ,d mirujem 2nedelje i da mogu da pocnem da trcim polako,2 meseca nisam igrao ,juce sam otiso u halu na fudbal,iako sam danas.trebao ici na utakmicu i trcso sam pravo i opwt.mi se.uvrnulo koleno ali sam mogao da hodam,jddva lolako,dosao sam kui stavio led i mazem NO DOL ,nocu me je bolelo,vratio se otok,ne bas vrliki,mozete lime savetovati sta da mazem drugo da mi store.prodje i da mogu barem da hodam normaln bez bola,nadam se ds.nije ista povreda kao prvi put i da cu sto pre moci da se vtlratim akgivnosgima,a kad.hodam hrskavica msm sa strne m preskace,dajte mi neki savet.Hvala puno

Avatar

Miljan

April 16th, 2014 at 3:01 pm

Može te li mi bar reći da li znate kojiko traje bol nakon povrede meniskusa i da li treba da mirujem ili da se krećem?

Avatar

DONET

April 17th, 2014 at 1:32 pm

Poštovani Miljane,

ono što je sigurno da morate mirovati neko vreme ili da ograničite vaše kretanje. Svakako bi bilo dobro uključiti i fizikalnu terapiju, ali to svakako samo u dogovoru i po preporuci Vašeg doktora.

Srdačan pozdrav!

Avatar

DONET

April 17th, 2014 at 1:44 pm

Poštovani Filipe,

pokušajte sa biofreeze gelom ili fastum gelom.
Taakođe, svako vraćanje fizičkoj aktivnosti koja zahteva određeni napor, posebno nakon povrede, zahteva postepeni povratak, uz ozbiljno zagrevanje i bez naglih pokreta .

Srdačan pozdrav!

Avatar

Aleksandar

April 17th, 2014 at 3:17 pm

Mozete li mi reci da li je normalno da posle artroskopije ne mogu ispraviti nogu u potpunosti i da li je dobro drzati hladne obloge?? Artroskopiju sam imao pre dva dana.

Avatar

DONET

April 18th, 2014 at 12:55 pm

Poštovanje Aleksandre,

normalno je da se noga ne može ispraviti, kod nekog i do sedam dana, ali sve ovisi šta je rađeno artroskopijom i kako je rađeno, a to najbolje zna hirurg koji je radio intervenciju.

Možete staviti i hladne obloge, svakako će pomoći, samo vodite računa ukoliko stavljate led, nemojte ga držati na bolnom mestu, već samo blago masirajte.

Srdačan pozdrav!

Avatar

ivan

April 25th, 2014 at 9:10 am

Pao sam na koleno i odrao ga ,kao malo dete kad padne onako klasicno i odere se, ta rana strasno boli kao i svaka naravno,koleno ne boli pri dodiru sem na tom mestu zbog rane,pokretljivost 100 % ,nema bola ali je nakon jednog dana katastrofa nateklo . Jel to zbog udara i te rane s obzirom da sam vecim delom dana na nogama i napominjem opet da nemam bolove prilikom pokretanja i savijanja ,samo kod te rane . Hvala puno.

Avatar

Bernard

April 26th, 2014 at 3:53 pm

Postovani…U roku od 2 godine sam vise puta povredio koleno desne noge…Prvi put je bilo najgore,prilikom klizeceg starta koleno je otislo u levu stranu…Bio je veliki otok i blokada kolena koja je trajala vise od dve sedmice.Zadnji put se desilo prilikom doskoka i culo se nesto (krc-krc)…U pitanju je unutrasnja strana desnog kolena…Posle toga prestao sam da igram fudbal…E sad…Na svakih 20 do mesec dana prilikom normalnog hoda,desava mi se to da koleno se ukljesti uz jak bol i blokadu koja traje 5-6 dana…I sve tako u krug…Zadnji put vise od mesec dana je bilo sve ok do sinoc,nije toliko jak bol i mogu da ispravim nogu…Nisam isao lekaru,pa bih vas zamolio da mi predlozite lekove ili vezbe…Poz

Avatar

DONET

April 28th, 2014 at 9:55 pm

Poštovanje Ivane,

javite se nadležnom lekaru da vam pregleda koleno i samu ranu.
Bez pregleda ne bih mogao tačno da vam dam odgovor na vaše pitanje.

Pozdrav
dr. Berić

Avatar

DONET

April 28th, 2014 at 9:56 pm

Poštovanje Bernarde,

da bi se mogao dati predlog najbolje terapije neophodno je uraditi odgovarajući dijagnostički pregled – MR ili Ultrasonografija kolena ili artroskopija.
Kako sumnjam na povredu koja će morati da se operativnim putem zbrine preporučio bih vam artroskopski pregled.

Pozdrav

dr. Berić

Avatar

miljan

April 29th, 2014 at 1:31 pm

Poštovani, molim vas da pogledate nalaz i date svoje mišljennje koje jako cijenim.

MR PREGLED DESNOG KOLENA
Uradjeni su mulrisekvencijalni tomogrami nativnom serijom u sve tri ravni.

Na prikazanim koštanim strukturama koljena se ne vide znaci traume, inflamatornih i ekspanzionih procesa. veća količina izliva u pateralnom recesuu, Bekerova cista tip. lokalizacije promjera 30mm KK Ligg patele i tetiva kvadricepsa uredne MRI morfologije. Evidentno prisustvo izliva intra i retro artikularno. Kolateralni ligg se prikazuju u kontinuitetu. LCA I LCP se prikazuju u kontinuitetu, crtasti longitudinalni hipersignal u LCA ukazuje na leziju. Lateralni meniskus uredne morfologije i I:S:U intermediarnoj porciji i stražnjem rogu medijalnog meniskusa se vide crtaste zone hipersignala sto odgovara leziji. Smanjen visinski promjer zglobne pukotine. U prikazanim mišićnim strukturama se ne vide aktivni patološki procesi.

Molim vas da mi date savjett šta dalje a ja ću svakako da se posavjetujem sa ortopedom i krenem u proces liječenja, ali me interesuje i vaše mišljenje.

Avatar

nenad

April 29th, 2014 at 4:08 pm

povreda nastala na fudb. utakmici desno koleno veoma oteceno 2 nedelje sam mirovao kuci (u medjuvremenu sam isao u selters na pregled uradjen mi je ultrazvuk .Prilikom ultrazvuka nije nadjeno nikakvo ostecenje hrsavice) otok mi je spao ali ne skroz ja sam istrcao nekih 10 krugova otok se vratio.otisao sam na pregled na banjicu dr Gavric mi je rekao da nije nista i mirovanje 2 nedelje ja sam posle 1 nedelje krenuo na fizikalne terapije i u teretanu kako bi povratio obim misica otok se zatim vratio i ja sam prestao sa treningm 2 nedelje ali otok je spao samo do jednog odredjenog nivoa otisao sam kod neke zene koja ima bioenergiju rekla mi je da imam bakteriju u kolenu i pio sam 10 dana amoksicilin(otok mi je u potpunosti spao za 3-4 dana )dala mi je posle da pijem neke cajeve i kalcijum i gvozdje. bol se emitovao nakon povrede ispod casice ali sam mogao da napravim pun obim pokreta sada nemam otok ali i dalje imam mali bol i krckcanje u kolenu ispod casice .zanima me vase misljenje

Avatar

DONET

April 30th, 2014 at 5:33 pm

Poštovanje Miljane,

prisutnost izliva i Bekerove ciste je jasan znak jakog upalnog procesa svih mekotkivnih struktura kolena.
Prva stvar je da se ta upala sanira ( lokalni antiinflamatorni lekovi – Biofreez gel i slično, uz intenzivan fizikalni tretman ).
Zbog oštećenja prednjeg ukrštenog ligamenta – LCA i oštećenja medijalnog meniskusa savetujem Vam mirovanje uz lokalnu aplikaciju suplemenata kao što je Geladrink Perpetum minimum mesec do tri meseca.

Po povlačenju subjektivnih tegoba započeti kontrolisano jačanje pomoćnih fiksatora kolena. Da bi se u najkraćem vremenu pokrenuo sveobuhvatan proces oporavka idite na lečenje u neki specijalizovani kliničko banjski centar ( na primer Ribarska banja kod Kruševca ).

Pozdrav
dr. Berić

Avatar

DONET

April 30th, 2014 at 6:04 pm

Poštovani Nenade,

s obzirom da ste se vraćali aktivnostima nedovoljno oporavljeni došli ste u situaciju da vam se povreda konstantno obnavlja.
Najbolje bi bilo da se ponovo obratite nekom od ortopeda na ortopedskoj klinici Banjica, ipak je to najkompetentnija ustanova, a vi svakako imate pravo da zatražite drugo mišljenje i zapamtite kakva god da bude terapija ispoštujte je i nemojte se vraćati treninzima pre nego potpuno zalečite povredu.

Srdačan pozdrav!

Avatar

miljan

May 1st, 2014 at 12:24 am

Hvala vam puno na brzom i profesionalnom odgovoru.

Avatar

Dusan

May 1st, 2014 at 1:26 am

Postovanje,evo mene opet,
Pre nekoliko dana sam poceo sa laganim trcanjem po Vasem savetu 2 puta po 20 minuta i poceo sam sa vezbama za kvadriceps sa opterecenjem do 5kg.Inace,vec 15 dana pijem Geladrink Fast.Na pocetku treninga osecam po malo bol sa unutrasnje strane kolena,medjutim kada se zagrejem bol nestane tako da je za sada relativno ok.Ono sto me zabrinjava je da se otok vratio povise kolena.Kakav bi Vas savet bio u vezi daljeg treninga,da li da nastavim jos uvek ovim ritmom ili ga eventualno treba pojacavati?Na kraju bih zeleo da Vam napisem dijagnozu sa MR koja je radjena pre operacije:Subhondralna lezija dimenzija do 9x7mm u antriornom delu medijalnog kondila femura i znacajnim intraartikularnim izlivom.Mozda na osnovu nje mozete dati precizniji savet.Hvala unapred.
Pozdrav.

Avatar

paks

May 1st, 2014 at 12:12 pm

Postovani, Nadam se da mi mozete pomoci.Naime,osjecam bol u nozi kada ispravljam nogu.Bol se javlja u predjelu koljena ali nije u pitanju bol u zglobu,vec sa zadnje strane ispod predjela zadnje loze.Bol se pri hodanju i ispravljanju noge siri tetivom(mislim da je u pitanju tetiva).nadam se da mi mozete reci o cemu je rijec,da li ovo moze biti ozbiljno.Inace rekreativno idem u teretanu i treniram kosarku.Unaprijed hvala i pozdrav.

Avatar

DONET

May 1st, 2014 at 3:26 pm

Poštovanje Dušane,

Za sada nemojte pojačavati intenzitet treninga sve do trenutka kad se otoci u potpunosti ne povuku . Jedino što bih Vam preporučio jeste plivanje po 45 minuta 2-3 puta nedeljno, uz redovno korišćenje Geladrinka.

Pozdrav
dr Berić

Avatar

DONET

May 1st, 2014 at 3:30 pm

Poštovani Paks,

obratite se nadležnom ortopedu ili fizijatru kako bi se postavila prava dijagnoza, sve ostalo bi bilo samo nagađanje. Tek sa postavljenom dijagnozom možemo Vas posavetovati i dati Vam naše mišljenje.

Pozdrav,
dr Berić

Avatar

Stevica

May 5th, 2014 at 9:11 pm

Poštovani, pre skoro tri meseca imao sam ugannuće skočnog zgloba. Nosio sam štake, mirovao i išao na fizikalnu terapiju. poslednje dve nedelje na istoj nozi me bolucka koleno dok hodam,ponekad i drugo. Čini mi se da sam udario kolenom u ivicu stola pre tri endelje, ali više ni sam ne znam. Da li preopterećenje jer ja to koleno nisam toliko koristio dok sam lečio uganuće skočnog zgloba, asada sam aktivniji po pitanju šetnje?

Avatar

DONET

May 7th, 2014 at 1:14 pm

Poštovani Stevice,

svakako da poštedom povređenog kolena (posebno u slučaju nošenja štaka) dodatno se optereti ono drugo, ali teško je reći šta je uzrok vaših tegoba.
Zato je najbolje da se obratite nadležnom fizijatru ili ortopedu, da se snimi koleno kako bi se utvrdio pravi uzrok bola kao i tačna dijagnoza.

Srdačan pozdrav!

Avatar

Dusan

May 9th, 2014 at 10:29 am

Postovani,
koleno je za sada ok,da li bih mogao da pojacam treninge,mogu li poceti pomalo rad sa loptom i da povecam tezinu tegova za kvadriceps?
Pozdrav.

Avatar

DONET

May 9th, 2014 at 4:31 pm

Poštovanje,

da bih mogao da vam odgovorim na vaše pitanje bilo bi neophodno da vas pregledam. Na ovaj način, putem dopisivanja, bilo bi neodgovorno sa moje strane da određujem stepen opterećenja vaših treninga.

Pozdrav
dr. Berić

Avatar

Alen

May 11th, 2014 at 4:31 am

Pozdrav,
Prilikom doskoka sa visine od 1,5 m povredio sam skocni zglob. Nisam ga izvrnuo. Nemam otok nikakav, ali me boli i ne mogu bas da se oslonim na tu nogu.
Molim za brz odgovor, hvala na pomoci.

Avatar

DONET

May 11th, 2014 at 9:50 am

Poštovani Alene,

jedino što možemo dati kao savet je da se javite nadležnom ortopedu kako bi se uradio snimak zgloba, jer jedino na taj način možete biti sigurni u stepen povrede i adekvatno tome dobićete pravu terapiju.

Srdačan pozdrav!

Avatar

marko

May 20th, 2014 at 12:51 pm

doktore radio sam ultrazvuk koljena receno mi je da mi nije nista{orttoped mi je rekao moguce razmeksanje hrskavice i da podjem da uradim ultrazvuk},a mene koljeno posle npr. setnje od 40 min kad sjednem pocne da boli nije bas pretjeran bol ali se osjeca interesuje me vas savjet sto treba da radim i da li se smijem usudit da igram fudbal

Avatar

DONET

May 20th, 2014 at 9:15 pm

Poštovanje,

Sa Vašim ultrazvučnim nalazom javite se ortopedu koji će Vas usmeriti na dalji tok lečenja. Naša prpeotuka je da dok ne izlečite koleno ne igrate fudbal.

Pozdrav
dr Berić

Avatar

marko

May 27th, 2014 at 9:59 am

intresuje me trebam li svaki dan da radim vjezbe za kvadriceps ili mi vi kazite kako ?

Avatar

David

May 27th, 2014 at 4:05 pm

Operisao sam koleno 2007.godine prednje ukrstene ligamente i meniskus na Banjici. Otpusten sam sa ovom dijagnozom Ligamentoplastica ICA genus sin Meniscectomia med sin.Sportom sam prestao da se bavim. Od tada nisam imao problem , do pre mesec dana kada sam osetio pri cucnju da je nesto puklo. Od tada ne mogu da ispravim i savijem nogu potpuno i idem na fiz terapiju. Bio sam u Uzicu kod ortopeda koji je rekao da nema znakova lezije prednjeg ukrstenog ligamenta. U medjuvremenu radio sam ultra zvuk u zglobu levog kolena izrazenija kolicina tecnosti sa nivoima i gusce konzistencije zglobne povrsine glatke,u polipeptidnoj jami cisticna promena promera do 40mm bekerova cista. sto sam mogao i sam da napipam rukom,a sada je nema. Zanima me sta vi mozete da mi kazete o ovome i da li je moguce da sam povredio isti meniskus ? Pozdrav i hvala unapred

Avatar

DONET

May 28th, 2014 at 10:34 am

Poštovanje Davide,

bez pregleda mogu samo da pretpostavim o čemu se radi na osnovu vašeg opisa. Moguće su razne stvari – od povrede meniskusa, novog pucanja operisanog prednjeg ukrštenog ligamenta do pucanja Bekerove ciste. Preporučio bih vam da uradite MR kolena i da se definitivno razrešite dilemu o čemu se tačno radi.

Pozdrav
dr. Berić

Avatar

Marko

May 28th, 2014 at 11:53 am

Postovani,

Prije 10 dana sam povrijedio koljeno pri cudnom doskoku, inace igram rukomet,nisam cuo nikakv cudan zvuk niti osjetio neku strasnu bol, bez problema sam nastavio da igram jos 5 minuta, do kraja utakmice. Sutradan mi se javio blagi otok, i ogranicenost savijanja koljena, mogu da ga ispruzim ali ne mogu da ga bas savijem do kraja. (vise od pola mogu) Ruku na srce nisam jos odmarao koljeno kako treba, jer sam poslije tog 5 dana proveo na terenu.. U stanju mirovanja nemam nikakve bolove, kao ni prilikom uvrtanja potkoljenice. Prilikom pritiskanja rukom takođe ne osjetim nikakvu bol u koljenu cak sta vise prvi dan me malo boljelo iznad koljena u predjelu kvadricepsa ali jako malo na pritisak. Zanima me vase strucno misljenje.
Unaprijed hvala!

Avatar

David

May 28th, 2014 at 5:18 pm

kako mogu da dodjem kod vas na pregled ? Da li se tokom operacije medijalni meniskus odstrani ceo ili samo mesto na kom je pukao? zanima me da li moze da bude da je isti problem u pitanju i ako sam operisan vec .
Hvala jos jednom

Avatar

DONET

May 29th, 2014 at 9:55 am

Poštovanje g. Miljuš,

ima nekoliko stvari koje daju simptome kakve ste opisali. Ne bih želio ni da pogađam, a još manje da vam dam pogrešnu procijenu. Zbog tog vam preporučujem a uradite ili MR koljena ili snimanje koljena ultrazvukom.
Jedan od ova dva snimka će dati odgovor o prirodi vaše povrede i samim tim vam omogućiti pravilno liječenje.

Pozdrav
dr. Berić

Avatar

DONET

May 29th, 2014 at 12:36 pm

Poštovanje Davide,

nazovite me na telefon +381(0)655995789 u cilju zakazivanja tačnog datuma pregleda.

Pozdrav
dr. Berić

Avatar

Milos18

July 21st, 2014 at 4:44 pm

Pozdrav doktore,

Pisao sam vam i ranije i hvala na uvek uzvracenom odgovoru, zakazao sam artroskopiju za 28.07. radi odstranjivanja jednog malog parceta velicine zrno psenice,sa casice, jer mi smeta i pucketa dok hodam, vi ste mi rekli da ce oporavak biti 10-ak dana nakon artroskopije pa se nadam da ce i stvarno biti tako, e sada imam jednu nedoumicu: hirurg koji ce mi odraditi tu operaciju savetuje da mi odradi i PRP metodu koja kosta 21000 ja trenutno nisam u mogucnosti to da odradim(PRP), zanima me vase strucno misljenje hocu li imati problema sa kolenom bez te metode??

Hvala unapred
Pozdrav.

Avatar

DONET

July 22nd, 2014 at 7:30 am

Poštovanje Miloše,

PRP metoda je trenutno popularna, ima svoje dobre strane ali i dosta nepoznanica je prati. Mnogi ovo ubrizgavanje precipitata plazme mešaju sa aplikacijom matičnih ćelija. Ovo jeste dobra metoda u bržem lečenju oštećenih mekotkivnih struktura ( mišića, tetiva, ligamenata pa i hrskavice ) ali nije svemoguća ni apsolutna.

Bitno je imati na umu dve stvari:

1. šta se želi postići sa ubrizgavanjem precipitata i
2. koji sistem se koristi.

Korišćenje nemačkih kitova često dovodi do posledice pojave masivnih kalcifikata dok se švajcarski preparati još nisu dovoljno ispitali na tržištu. O proizvodima iz nekih drugih država trenutno se ne može ni govoriti sa velikom sigurnošću.

Na vama je odluka, a moj savet je da ima i drugih mogućnosti. Ja lično ne bih primenio PRP metodu pogotovu nakon hirurškog zahvata.
Ostavio bih dovoljno vremena za oporavak i fizikalni tretman pre nego što bih i razmišljao o njoj.

Pozdrav.
dr Berić

Avatar

Nemanja

July 24th, 2014 at 1:34 am

Postovanje.
Imam 23 godine u dugo sam trenirao fudbal (ukupno 13 godina)
kako sam prestao (vec cetiri godine) imam povremeno jak bol sa unutrasnje strane kolena,nema sanse da savijem nogu i veoma tesko hodam gotovo je nemoguce hodati,2006-te sam imao povredu tog kolena,pa se plasim da nije opet nesto.
Vec 2 godine se ne bavim nikakvim sportom i nigde se nisam udario.
Molim vas za pomoc mnogo boli..
Dali da idem kod lekara ?
Sta to moze da bude?
HVALA I SVE NAJBOLJE…

Avatar

DONET

July 24th, 2014 at 8:51 am

Poštovanje Nemanja,

Neophodno je da odete kod lekara i da snimite koleno ili ultrazvukom ili magnetnom rezonansom. Nakon toga će se znati tačna priroda Vaše povrede i biće moguće da Vam se uključi odgovarajuća terapija.

Pozdrav
dr Berić

Avatar

Mihajlo

July 28th, 2014 at 6:24 pm

Ja se izvinjavam,imam jedno pitanje,pre dve nedelje osetio sam iznad casice u levom kolenu nesto sto do tada nisam primecivao,ne mogu da objasnim sta je to,nista ne boli ali me nervira,mogu da napipam to,kao neko cvrsto malo telo koje kad pipnem moze da se pomeri dva centimetra gore dole,ne znam kao ono kad se krv zgrusa,znate li mozda sta je to,ne verujem da je nesto opasno,hoce li to nestati? Ne secam se da sam se udario,mozda od nekog napora prilikom voznje bicikla uzbrdo,ali nisam ja ni sportista niti redovno vozim bicikl,igrao sam ranije fudbal s drustvom,imao i povredu misica,zgloba ali ovo sad prvi put sasvim slucajno sam napipao.

Avatar

DONET

July 29th, 2014 at 1:12 pm

Poštovani Mihajlo,

bez jasno postavljene dijagnoze bilo bi neozbiljno uputiti bilo kakav savet.
Javite se nadležnom fizijatru ili ortopedu kako bi se postavila tačna dijagnoza i odredila odgovarajuća dijagnoza.

Inače, ultrazvučnim snimanjem kolena se, vrlo efikasno, precizno, bezbolno i pouzdano, može uraditi pregled, a na osnovu nalaza preporučiće se i adekvatna terapija.

Srdačan pozdrav!

Avatar

Marko

August 4th, 2014 at 1:04 pm

Bavim se borilackim vestinima, pre 3 godine sam povredio meniskus. Prvi simpotimi su mi bili zakljucavanje kolena (trajalo je 2 dana) nakon toga je prestalo i ostao je blag bol koji je takodje nestao za par meseci. Nakon nekog vremena taj blagi bol se vratio, otisao sam kod lekara i onda uradio mr pregled. Nakon sto je pregledao snimak rekao je da treba jos da ojacam nogu i da on ne vidi ozbiljna ostecena. Igrom slucaja otisao sam kod specijaliste za medicinsku rehabilitaciju koji je pogledao snjimke i rekao da ce na kraju ipak biti potrebna oprecija. Zbunjen sam i ne znam kako da se postavim u ovome.

Avatar

DONET

August 5th, 2014 at 7:38 pm

Poštovanje,

razmimoilaženja u mišljenju o prirodi bolesti i načinu njenog lečenja je često u medicini, pogotovo kad se radi o specijalistima različitih oblasti medicine. Na osnovu ličnog iskustva sa pacijentima sa sličnim povredama mogu vam reći da operaciju treba izbegavati što je duže moguće.

Nažalost oštećen meniskus na kraju ipak dovodi do operativnog zahvata. Predlažem vam da se konsultujete sa još nekim ortopedom pre nego što doneste odluku o načinu lečenja.

Pozdrav
dr. Berić

Avatar

FILIP

August 19th, 2014 at 7:51 pm

Pre mozda 3 meseca ,pri padu mi je isplao koleno,otisao sam kod lekara i stavili su mi gips, ustanovili su da imam luxatio patellae I.dex. sifra bolesti(M228 Morbi patellae alii)
isto mi se desilo pre tri dana ja sam vratio koleno,pojavio mi se otok i mazem (konjsku mast,fastum gel) mogu da idem ali savijam koleno samo do pola sta da radim? , i kako da smanjim otok?

Avatar

DONET

August 20th, 2014 at 8:09 am

Poštovani,

javite se ortopedu, a u međuvremenu masirajte koleno ledom da bi smanjili otok.

Pozdrav,
dr Berić

Avatar

Amel

August 20th, 2014 at 10:02 pm

Postovani, imam problem sa kolenom, radi se o tome da mi se desava da kada igram fudbal rekreativno ili kada sedim sa savijenom levom nogom desi se da koleno izadje iz lezista i tako ne mogu da ispravim levu nogu da hodam normalno, jednostavno hodam sa savijenom nogom i kada se oslonim na nju osetim jak bol. Nekad bi mi se koleno samo vratilo u normalu a nekda bih ga ja sam vratio, medjutim ponovo mi se desio isti slcaj i vec dva dana ne mogu da ispravim nogu niti da se oslanjam na nju. Pa bih vas molio da mi kazete sta da radim?

Avatar

DONET

August 22nd, 2014 at 12:01 pm

Poštovanje,

u najkraćem roku napravite MR snimak kolena i postavite tačnu dijagnozu vašeg oboljenja. Tek nakon toga vaše koleno će moći da se leči na odgovarajući način.

Pozdrav
dr. Berić

Avatar

Marko

September 3rd, 2014 at 12:31 am

Postovani, javljao sam Vam se prije. Imao sam povredu koljena prilikom doskoka. Radio sam snimke koje nisu tada nista pokazale konkretno.Koljeno mi je stabilno mogu da vrsim nagle promjene pravca i da skacem, ali opet prilikom malo jacih pokreta kao da osjetim blagu bol, kada cucnem do kraja sa vanjske strane casice kao da se pojavi cvoruga ili kako da je opisem vec. Mozete li od prilike da mi kazete koja je dijagnoza, da li je po Vasem misljenu u pitanju samo voda u koljenu i koja je najbolja opcija ljecenja ili moze biti jos nesto ?

Avatar

DONET

September 4th, 2014 at 8:44 am

Poštovanje Marko,

Neophodno je da uradite artroskopiju kolena da bi se tačno odredilo oštećenje , kao i stepen oštećenja mekih tkiva kolena. Nakon toga se konsultujte sa ortopedom za dalji tok lečenja.

Pozdrav
dr Berić

Avatar

marko

September 6th, 2014 at 10:25 pm

Postovani,operisao sam prednje ukrstene ligamente pre 10 meseci,kvadriceps mi je skoro na 100%,zadnja loza nije kao na zdravoj nozi,radim vezbe i dalje svaki dan,pomalo za kvadriceps,malo zadnja loza,malo balans-propriocepcija,bicikla i dalje idt,meni je uglanom ok,ne osecam nestabilnost ni kada trcim pravolinijski ni kada menjam pravac,jedino sto me brine je to sto mi puca u kolenu kad idem iz fleksije u eztenziju(cuje se kao drobljenje,grebanje,krunjenje,pucanje,neznam ni ja kako da objasnim taj zvuk) i to se cuje bas skoro svaki put bez bolova,pretpostavljam da casica grebe o kost ali nemam pojma,da napomenem da sam samo jednom isao na kontrolu kod ortopeda sto me je operisao i da sam na plivanje isao samo 2 puta posle operacije,molim za misljenje i pozdrav

Avatar

DONET

September 8th, 2014 at 8:09 am

Poštovanje,

neophodno je da se javite ortopedu koji vas je operisao. Postoji više stvari zbog kojih se mogu javiti takve krepitacije koke opisujte. On je taj koji je otvarao koljeno i koji je jedini mjerodavan da vas uputi šta da radite dalje.

Pozdrav
dr. Berić

Avatar

Zeljko

September 9th, 2014 at 10:46 am

Postovani Doktore.Moj problem je star otprilike 30 meseci i nastao je prilikom traume odnosno nekontrolisanog udarca stopalam u cvrst predmet.Nedelju dana nakon povrede snimio sam stopalo i receno mi je da nije nista slomljeno i poslat sam kuci bez bandaziranja istog.Bol i razne senzacije kao bridenje peckanje,trnjenje cak i grcevi u prstima su eskalirale u zadnja dva meseca odkad sam primio zadnju inekciju kortikosteroida u nerv za koji se sumlja da je Mortonov neurinom,Pozrazio sam misljenje i pomoc jednog naseg neurohirurga koji je palpacijom uradio Mortonov sindrom i decdirano rekao da Mortonov neurinom ne postoji kod mene..Medjutim dva ortopeda koji su me do sada pregledali tretirali su me inekcijama kortikosteroida se nisu slozili predocenom konstatacijom neurohirurga vec se samo nisu slozili o samoj lokaciji neurinoma tako da sam prve tri inekcije primio izmedju 2 i3 prstaa dve izmedju 3 i4 prsta.Kada je efekat postao kontraproduktivan i pogossanje eskaliralo poske pimanja inekcija izmedju treceg i cetvrtog prsa tadnji ordinirajuci ortoped mi je prdlozio da uradim NMR te tegije.Magnetna razonanca nije potvrdila nikakvo postajanje neuroma vec samo postojanje edema..ortoped se slezuci ramenima je samo konstatovo da je operacija iskljucena posto ga MR ne potvrdjuje ali da to ne iskljucuje raniju dijagnozu,na pitanje sta sad i kako sanirati ili bar spreciti mucno oticanje i bolne senzacije stopala odgovara da pitam doktora za nerve(Neurologja)i da eventualno promenim uloske a posle da se obratim fizijatru:Primetan otok koji datira od samog pocetka se uvecava prilikom kretanja sto me strasno muci,od same traume prvi prst do palca je blago savijen i ne sstoji u ravni sa ostalim prstima, kao da je disfukcjonalan mada mogu da ga pomeram .Bol i oticanje otok je lociran sa donje strane a sada posle zadnje inekcije i sa gornjeg dela stopala u tabanu i korenu prstiju me primoravaju da nepravilno gazim i drzim telo.Plasim se da mi je prilikom inflitriranja inekcije doslo do povrede nekog nerva obzirom na bolne simptome i senzacije.Nalazim se u srasnoj dilermi zbog oprecnih dijagnoza i pogorsanja stanja i simptoma Unapred puno zahvalan na misljenu i pomoci!!

Avatar

DONET

September 9th, 2014 at 5:57 pm

Poštovanje,

bez tačne dijagnoze je teško govoriti o pravilnom i uspješnom lečenju. Takav bol sa otocima stopala može da daju i druga oboljenja a ne samo neurinomi, Na primer Mb. Sudeck. Uradite i ENMG DE da bi se definitivno isključio neurinom kao oboljenje. Nakon tog se javite kod fizijatra i započnite fizikalno lečenje u cilju saniranja bola. U međuvremenu potražite mišljenje još bar dva tri neurologa. Tek sa tačno postavljenom dijagnozom može da se ide dalje.

Pozdrav
dr. Berić

Avatar

Zeljko

September 12th, 2014 at 8:02 pm

Postovani ,diagnoza je vec postavljena metatarsalgia dex.neurinoma mortoni susp.dex ali je opovrgava poznati neurohirurg KCS Profesor Miroslav Samardzic koji me je predlegao neuroloski i palpacijom i ppogledao nalaz Magnetne rezonace kao i dr radiolog koji je radio MR a..MR je radjen na predlog zadnjeg ordinirajuceg ortopeda koja bi konacno potvrdila diagnozu ali mi je samo rekao da je operacija iskljucenai i da potrazim misljenje fiziatra ili promenu ulozaka..dali je neophodno raditi dodatne pretrage obzirom da su konrtikostereodi napravili kontraefekat nisu blokirali tegobe i bol. Naime,otok nije velik ali je vec tvrd i hronican i sticem utisak da bi se sve nekako resilo kad bi se resio otoka.Dali postoje neke delotvorne metode i fizikalne teerapije?Hvala unapred

Avatar

DONET

September 14th, 2014 at 12:25 pm

Poštovanje,

Postoji mnogo metoda u fizikalnoj medicini koje blokiraju bol. Koja će metoda biti primenjena zavisi od procene fizijatra koji će Vas primiti na lečenje. Javite se u nadležnu fizijatrijsku ustanovu gde će Vam se pružiti sve dalje neiohodne usluge u lečenju.

Pozdrav
dr Berić

Avatar

Zvezdana

September 16th, 2014 at 10:34 am

Poštovani,
Moja majka ima 71 godinu i već nekoliko godina ima bolove u oba kolena. Ortoped kod koga se javila nije napravio nikakve dodatne preglede (rentgen, MR, …) već joj je prepisao Diklofenak tablete,a kasnije čepiće (imala je operaciju debelog creva pre nekoliko godina i blaži šlog ove godine, pretpostavljam zbog kontraefekata). U početku je Diklofenak dobro delovao i neutralisao bol, ali je sada stanje takvo da je majka pod bolovima veći deo dana i oni su sve jači.
Molio bih Vas za savet šta činiti, koja ispitivanja bi trebalo obaviti radi utvrđivanja tačne dijagnoze i može li se ovaj problem eliminisati (ublažiti) neoperativnim putem?
Unapred Vam se zahvaljujem na pomoći.

Avatar

DONET

September 16th, 2014 at 2:53 pm

Poštovanje,

da bi se moglo primeniti pravilno lečenje neophodno je uraditi odgovarajuću dijagnostiku. Za kolena se primenjuje RTG, ehosonografija mekih tkiva kolena i MR koljna. Koji pregled će se obaviti procena je ortopeda ili fizijatra koji prati vašu majku. Ako niste zadovoljni vašim ortopedom, promenite ga. Tražite pomoć dalje dok je ne nađete. Piti samo lekove za bolove bez tačno postavljene dijagnoze i odgovarajućeg lečenja ne preporučuje se u dužem vremenskom periodu.

Pozdrav
dr. Berić

Avatar

ceki

September 17th, 2014 at 10:21 pm

Igrao sam danas fudbal na betonu, odjednom, dok sam stajao u mesto koleno mi je 2 puta puklo, imao sam osecaj kao da je ispalo iz lezista, i ponovo se vratilo. Pao sam na zemlju, bol je bila jaka. Posle jedno 2-3 minuta sam ustao, jedva sam hodao, nogu ne mogu da skroz savijem ni napred ni nazad, imam blagi otok na unutrasnjoj strani kolena. Sta bi to moglo da bude?

Avatar

DONET

September 18th, 2014 at 8:15 pm

Poštovanje,

bez tačne postavljene dijagnoze teško je reći o kakvoj povredi se radi. Bilo bi dobro da se što pre javite nadležnom fizijatru ili ortopedu i da se uradi snimak kolena, kako bi se postavila pravilna dijagnoza, a samim tim i odgovarajuća terapija.

Srdačan pozdrav!

Avatar

ivan

October 2nd, 2014 at 4:31 pm

pozdrav
danas mije na fizickom iskocilo koleno , profesor mi je vratio i ustao sam i hodao sa samo malo bolova, on mi je ispravio nogu, skroz savio, i to bez bolova ili jako malih. sada me kad pokusam da savijem zateze.sta bi to bilo sta da radim?

Avatar

DONET

October 3rd, 2014 at 8:10 am

Poštovanje,

odmah se javite lekaru ortopedu, napravite RTG snimkom kolena i UZ snimak mekih tkiva kolena. Tada će se znati šta je povređeno i koju terapiju treba primeniti.

Pozdrav
dr. Berić

Avatar

ivan

October 3rd, 2014 at 12:40 pm

Hvala, isao sam slikali mi i rekli 3 nedelje gips (longeta) za 7 dana mivadi onu tecnost i posle svega fizikalna.
sta vi mislite posle koliko cu moci za hodam i idem uz stepenice normalno?

Avatar

ivan

October 5th, 2014 at 8:26 pm

I imam jos jedno pitanje da li boli vadjene te tecnosti iz kolena?
Hvala na svim odgovorima!!

Avatar

Jakov18

October 8th, 2014 at 10:37 pm

Oprositie na smetnji znaci vec dva tjedna me boli kak da to opisem znaci kada sutnem loptu unutarnjom od palca pa sve do zgloba me boli noga i jos ova prednja kost di stavljam kostobrane kada odsutiram loptu jace i cak i slabije molio bih vas odgovori

Avatar

DONET

October 10th, 2014 at 10:40 am

Poštovanje Jakov,

Morate se javiti ortopedu , a predhodno snimite RTG snimak podkolenice i stopala, te ENMG snimak bolesne noge. Ortoped će Vas dalje uputiti kako da rešite Vaš problem.

Pozdrav
dr Berić

Avatar

Dragan

October 20th, 2014 at 11:15 am

Poštovani, Pre skoro dva meseca sam pao na ulici i slomio patelu na levom kolenu .Isti dan mi je urađena intervencija gde je patela pričvšćena sa dva klina i žicom ,posle par dana sam izašao iz bolnice i dobio instrukcije od lekara da počnem odmah da hodam lagano uz pomoć štaka , Pošto sam se je nekad bavio sportom rehabilitacija mi nije strana .Ja sam sve radio po instrukcijama lekara koji me je operisao . Sad je prošlo 40 dana od operacije i ja sam nogu već savio do 90 st. uz pomoć terapeuta .I sve bi bilo ok , da mi se pre neki dan nije pojavio oštar bol u kolenu koji se javlja samo pri savijanju,tako da sada ne mogu da savijem nogu ni do 20st. Doktor i fizioterapeut su gledali kontrolni snimak i rekli da sve stoji i zarasta super i da se taj bol javlja zbog istezanja nekih tkiva a i zbog povlačenja otoka koji je sada mnogo manji nego što je bio pre 5-6 dana . Ne sumnjam u njih i nije mi problem da trpim i taj bol , ali bi voleo da čujem i vaše mišljenje i da li bi mi vaš GELADRINK pomogao .Hvala unapred na odgovoru, Dragan

Avatar

DONET

October 21st, 2014 at 9:28 am

Poštovanje,

Nakon takvih operativnih zahvata dolazi do oštećenja zglobne kapsule. Sadašnje posledice -bol i smanjenje pokretljivosti u kolenu su najčešće uobičajena reakcija zglobne kapsule nakon operacije. Geladrink forte može da Vam pomogne u smislu bržeg oporavka hrskavice u kolenu , a ostalo će da se regeneriše i oporavi uz pomoć fizikalnih procedura.

Pozdrav
dr Berić

Avatar

Nikola

October 21st, 2014 at 11:26 am

Postovani,
Spremao sam se zadnjih 15-ak dana za polumaraton u Podgorici 26og oktobra, inace sam zadnjih 4-5 godina bas fizicki aktivan, na zadnjem treningu forsirao sam trcanje u usponu nekih 3km (bas jak intezitet bez pauze) i posle toga igrao basket. Sjutra dan mi se pojavio blagi bol u koljenu kao hrskavica da mi preskace kad ispravljam koljeno, skoro da me ne boli kad navlacim ka sebi, ali kada vracem osjetim to preskaknje i bol, i od prvog dana nemam nikakvog otoka. Mogu normalno da hodam, ali ipak me malo zateze i zaboli kad krenem da potrcim. Prije 10-ak dana sam trcao 16km bez uspona i nisam bas osjetio nikakav bol u bilo kom misicu, mislim da ovo moze biti od velikog napora? Ovo je treci dan od kad me boli, ali evo danas je vec malo bolje. Interesuje me sad sto to moze biti i smijem li krenuti na polumaraton 26og ukoliko prodje bol?

Avatar

Dragan

October 21st, 2014 at 2:31 pm

Hvala na brzom odgovoru , jutros sam bio na ultra zvuku kolena , i rečeno mi je da sve “stoji” kako treba i da nema nikakvih oštećenja ligamenata , hrskavice , mišića i da prelom zarasta super. Problem probadanja izazivaju vrhovi klina koji su počeli da iritiraju tkivo jer je otok počeo polako da se smanjuje .Samo što ti klinovi i žica ostaju jo 3 meseca , pa me brine da li ću ja morati da mirujem još toliko ili će mišić ili tkivo gde “kolju” metalni delovi da se vremenom navikne ili kako mi je stručno rečeno da nađe put , pa ću moći nesmetano da nastavim savijanje noge i jačanje mišićne muskulature do vađenja metalnih delova ? još jednom vam se zahvaljujem unapred na odgovoru!!

Avatar

DONET

October 22nd, 2014 at 8:49 am

Poštovanje Nikola,

bez ehosonografskog snimka mekih tkiva ili MR-a kolena svaki odgovor o prirodi vašeg problema bi bilo nagađanje. Ja nagađanje jednostavno izbegavam. Snimite koleno i znaće se tačan uzrok vašeg bola, da li je patela ili meniskus ili obični osteoartritis snimak će dati odgovor.

Da li da idete na stazu sami morate da donesete odluku. Vaša odluka, vaša odgovornost za posledice. Ako i ne bude bola a vi se odlučite da izađete na stazu nipošto nemojte izaći bez kinezi-tejpinga ili nekog drugog oblika imobilizacije tj. korišćenja steznika.

Pozdrav
dr. Berić

Avatar

DONET

October 22nd, 2014 at 8:56 am

Poštovanje Dragane,

ta strana tela nažalost mogu i da povrede nerve u svojoj okolini. Zbog toga morate biti vrlo obazrivi kad počnete sa vežbama za jačanje muskulature. Savetovao bih vam da se ipak strpite još malo ( do vađenja stranog tela ). Strpljen – spašen, bolje i malo prolongiranog lečenja nego ozbiljne posledice. Postoji dobro ili loše lečenje, ALI NIKO NIKAD NIJE UBRZAO LEČENJE.

Pozdrav
dr. Berić

Avatar

Aleksandar

October 27th, 2014 at 1:34 am

Postovani,imam problema sa kolenom vec 3 godine,bio sam kod raznih lekara i najbolje resenje sto su mi ponudili je fastum gel. Iskace mi koleno iz mesta prilikom hoda,naglog ustajanja,dok plivam i onda me boli dva tri dana i onda prodje ali prilikom sledeceg naglog ili malo losijeg pokreta ponovo iskoci.Bol mi je sa unutrasnje strane kolena,i kada me boli ne mogu skroz da ekstendiram nogu.Primetio sam da uglavnom iskace kod rotacionih pokreta. Bio bih zahvalan na bilo kakom savetu,unapred hvala.

Avatar

DONET

October 28th, 2014 at 9:09 am

Poštovanje Aleksandre,

snimite ili ultrazvukom ili MR-om koleno. Nakon tog će se tačno znati koji ligamenti su oštećeni i da li treba da se koleno operiše ili je moguće fizikalnim procedurama rešiti vaš problem.

Pozdrav
dr. Berić

Avatar

Dejana

November 6th, 2014 at 3:41 pm

Postovani,
Imam problem sa levim kolenom,koje mi je prvi put ispalo pre 6 godina na fizickom,a inace celog zivota imam hiperekstenziju kolena (sto sam skoro saznala da je to to,oduvek su mi moji pricali da noge mogu da savijem toliko unazad zbog ravnih tabana:)). Dakle koleno mi je nakon prvog puta ispalo jos 2 puta mozda i to oba puta na bazenu,nakon plivanja na izlazu iz bazena. E sad kako nisam fizicka aktivna,a pre 210 dana sam krenula na fitnes,posle 3 casa mi se javio bol u kolenu,i otezava mi trening kao i penjanje uz stepeniice,hodanje itd. Noga mi nije otekla ali jako boli. Sad mene zanima da li je to normalno s obzirom da sam odjednom postala aktivna i da li treba da je odmaram,tj da propustim neki trening zbog toga,jertner mi kaze kao nije mi nista nece da ispadne a cini mi se da nije mnogo strucan u tom domeni s obzirom da je mladji od mene. PS. Znam da treba da idem na pregled,ali trenutno nemam overenu knjizicu pa zato i pitam Vas. Unapred hvala!

Avatar

Dejana

November 6th, 2014 at 3:47 pm

Ispravka,pre 10 dana sam krenula na fitnes,tri puta nedeljno i takodje kad se naslanjam na levu nogu imam osecaj kai da ce mu skliznuti koleno. E sad je to mozda moj iracionalan strah,ne znam da li je to normalno.

Avatar

DONET

November 7th, 2014 at 9:56 am

Poštovanje,

Nestabilnost kolena je posledica slabosti ligamenata i teitva koji učvršćuju koleno. Koja od devet veza je popustila , bez ultrazvučnog snimanja ili MR snimka kolena ne može sa sigurnošću da se kaže. Jedno je sigurno , zbog ravnih tabana možete da povredite ahilove tetive ili leđnu muskulaturu i zaradite išijas, ali nikako ravni tabani nisu uzrok problema kolena. Bez pregleda ili uvida u snimke bi bilo krajnje nekorektno davati sugestije vezane za Vaše dalje fizičke aktivnosti.

Pozdrav
dr Berić

Comment Form


Upisite se za Bolesti Zglobova Newsletter

* obavezno polje

dostava

Ukoliko želite da pratite novosti na našem sajtu dodajte nas na Vašu RSS listu. Unesite Vašu e-mail adresu:Email